Trobada virtual amb els cooperants calderins Artigas, Baulenas i Serra

Divendres, 5 de juny de 2020 a les 00:00

La regidoria de Solidaritat organitza una trobada virtual amb les entitats solidàries calderines i els cooperants Josep Artigas, Arnau Baulenas i Jordi Serra, per conèixer de primera ma com viuen la crisi sanitària

Els cooperants calderins Josep Artigas, des de Senegal, Arnau Baulenas des d’El Salvador i Joan Serra des de Mèxic han estat els protagonistes de la Website que ha organitzat aquest dimecres la regidoria de Solidaritat i a la que hi han assistit, a més dels propis cooperants, l’alcalde Isidre Pineda, la regidora Angeles Llive, la tècnica de solidaritat  i representants de Càrites Caldes, Rottary Club i Caldes Solidària.

A la trobada, tant l’alcalde com la regidora han reiterat el compromís de l’Ajuntament amb la solidaritat i que passa, entre d’altres accions, per mantenir el 0’7%, i mantenir la dotació de 50000€ per a la convocatòria d’ajuts solidaris d’aquest 2020.

A la trobada, que es pot reproduir des de l’enllaç d’aquesta noticia, els cooperants han exposat la situació tant personal com del país on estan cooperant, éssent la situació d’El Salvador la més complicada debut a la situació política del país de règim repressor i antidemocràtic. Un exemple és la situació que viu el mateix Arnau Baulenas que, tot i tenir la condició de salvadorenc, no ha pogut tornar al país fins aquesta setmana i ara es troba contingut en l’habitació d’un hotel fins que les autoritats polítiques el deixin sortir. Baulenas diu que, com a molts altres països, la crisi sanitària ha posat de manifest tot un seguit de mancances endèmiques, sobretot en sanitat i educació, i està servint d’excusa per a l’aplicació de mesures repressives per part del règim que governa el país que, només en aquests mesos de confinament, ha detingut més de 5000 persones que es troben retingudes en centres de contenció i, en alguns casos, de tortura. Baulenas també critica els governs europeus i dels EEUU que fan dotacions econòmiques al país sense exigir garanties democràtiques i ha comparat la situació de El Salvador amb la de Nicaragua o Veneçuela. Pel que fa a la incidència del covid19, Baulenas diu que les xifres oficials, que ell no creu, parlen de 45 morts, però que en qualsevol cas creu que morirà més gent de gana o de denge que de covid ja que prop d’un 60% de les persones viuen en una economia “informal”.

Pel que fa al Senegal, Josep Artigas, diu que les xifres oficials parlen d’uns 4000 casos de covid19 i de 40 morts, xifra que ell troba dificil de creure. Artigas destaca que el Senegal no està preparat per afrontar la pandèmia i que el govern mira cap a França, però improvitza força pel que fa a les mesures, com per exemple, el tancament de les escoles que havien de reobrir aquest dimarts 2 de juny, però en trobar 10 professors afectats pel virus, van tornar a dictar-ne el tancament. D’altra banda, Artigas destaca el pes de l’economia en les decisions per gestionar la crisi ja que es tracgta d’un país on la majoria de la gent viu al dia, surt al matí per anar al bosc i vendre la llenya i amb això compren el menjar del dia. En aquest sentit, el confinament fa que la gent no pugui sortir a buscar el menjar del dia. Artigas destaca la importancia dels projectes cooperatius en general i del que porta a terme ell al Senegal en particular, ja que si la gent del país s’espavila no dependrà tant de Dakar, ni de França ni d’enlloc i podran mantenir-se amb medis propis. Tot i el moment dur que passa el país, i que ell intenta pal·liar repartint lots de menjar que li arriben, Artigas creu que el pitjor encara està per venir i que d’aquí a uns mesos i l’any vinent s’acusarà encara més la situació de misèria que estan vivint ara al país.

Pel que fa a Mèxic, Joan Serra ha destacat, de la zona on ell es troba (Monterrey, Mèrida, Yucastan) que no hi ha una excessiva sensació de control i que això ho atribueix al govern d’esquerres que actualment governa el país. Ha parlat d’unes 10000 persones mortes per covid19, segons les xifres oficials, però ha destacat les morts colaterals per suicidis que són molts o per ingesta d’alcohol no apte pel consum, una situació que s’ha generat a causa de la implantació de la llei seca amb la crisi sanitària, que no ha fet més que accentuar els problemes derivats de ,l’alcoholisme que ja viu el país i la violencia de gènere. Serra recorda que Mèxic, com El Salvador, és un país on hi ha grans diferències socials que ara s’han accentuat amb l’augment de persones que han perdut la feina d’un dia per l’altre. A Mèxic les escoles també estan tancades i Serra creu que quan es reobrin es començarà a normalitzar la situació. Serra també ha explicat que ningú pot entrar a les comunitats indígenes ja que hi ha molta por al contagi. I pel que fa al seu projecte en concret, la promoció del projecte haurà d’esperar, però creu que trobaran la manera de continuar promocionant la cultura i l’habit d’escriure entre els infants i joves del país.

La sessió, d’una hora de durada i en la que també han intervingut les persones representants de les entitats calderines, s’ha tancat amb el reconeixment a la tasca solidària tant dels cooperants com de les entitats i del propi ajuntament que ajuden a que els projectes siguin possibles i amb la sensació d’haver descobert, degut a la situació actual, una nova manera d’estar en contacte més permanent I que de ben segur es mantindrà en el temps i més enllà de la crisi sanitària.

Darrera actualització: 05.06.2020 | 18:09