L’Oficina d’Acció Climàtica supera el centenar de consultes ateses durant el primer mig any de funcionament
La instal·lació de plaques fotovoltaiques, les alternatives al gas i els vehicles elèctrics centren la majoria de preguntes rebudes des de l’obertura de l’Oficina d’Acció Climàtica
L’Oficina d’Acció Climàtica ja ha atès més d’un centenar de consultes des de que va entrar en funcionament a principis del mes de març. Durant aquest primer mig any d’activitat els tècnics de la oficina han resolt una mitjana d’una quinzena de consultes al mes. El tema que genera més interès entre els ciutadans, amb diferència, és el relacionat amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Des de l’Oficina ho atribueixen a un doble motiu. Primer, per l’increment constant del preu de l’electricitat dels últims mesos. Això ha fet que molts dels ciutadans hagin acudit a l’Oficina per tal d’estudiar possibles alternatives davant de l’augment descontrolat del preu de l’energia. El segon motiu, i també relacionat amb l’anterior, és l’interès que ha generat l’anunci de la Comunitat Energètica Local (CEL). En aquest sentit, en poc més d’un mes, des d’aquesta oficina ja han gestionat la preinscripció d’una vuitantena de llars a aquesta iniciativa.
A banda de la instal·lació de plaques fotovoltaiques, els temes que generen més consultes són els relacionats amb el manteniment i el canvi de les calderes, les alternatives a l’ús del gas en l’àmbit domèstic o bé tot el relacionat amb els vehicles elèctrics i els punts de recàrrega. També s’han respost els dubtes sobre les subvencions, bonificacions i els ajuts que hi ha disponibles per tal de millorar l’eficiència energètica de les llars.
Augment substancial de les llicències tramitades per instal·lar plaques fotovoltaiques
Més enllà de resoldre les consultes relacionades amb les qüestions d’estalvi energètic, l’Oficina d’Acció Climàtica també s’encarrega d’assessorar i tramitar les llicències necessàries per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. En aquest sentit, en els primers 10 mesos d’aquest any ja s’han tramitat 34 sol·licituds per instal·lacions d’ús particular. És una dada significativa si tenim en compte que l’any passat, durant tot l’any, se’n van tramitar 25. Això vol dir que en el que portem de 2021 ja s’han gestionat un 36% més de llicències per fer servir l’energia solar. Però l’increment encara és molt més espectacular si es compara amb les dades del 2019. Aquell any només es van tramitar 5 llicències de ciutadans que volien instal·lar plaques fotovoltaiques a casa seva. Això són 5 vegades més de llicències tramitades en tan sols 2 anys.