L’Ajuntament instal·la trampes de captura d’eruga processionària

Dijous, 3 de juliol de 2025

El tractament preventiu, a través de trampes de captura amb feromones sexuals per controlar la reproducció, s’està duent a terme a diferents zones verdes de la vila com a mesura prèvia a la campanya anual de retirada de nius

Durant la segona quinzena del mes de juny, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha implementat un nou sistema per a controlar la proliferació de l’eruga processionària. L’acció, que s’executa per primer cop a la vila, consta d’un seguit de trampes de captura a través de feromones sexuals, que s’estan col·locant als pins de les diferents zones verdes urbanes i a les zones verdes no urbanitzades de la vila.

Com que la gran majoria d'animals utilitzen feromones per atreure el sexe oposat i poder reproduir-se, a través d’aquest sistema de trampes, el que es fa és atraure els mascles amb feromones femenines amb l’objectiu d’evitar que aquests puguin fecundar les femelles.

Aquest tipus d’accions es realitzen habitualment en temporada estival, ja que és l’època més efectiva i el moment en què neixen les papallones i com a acció prèvia a la campanya anual de lluita contra la proliferació de la processionària, que es du a terme durant l’hivern, amb la retirada dels nius.

Així, des de l’Ajuntament es vol veure l’eficàcia d’aquest nou tractament, comprovant si hi ha una disminució del nombre de nius, per tal de valorar la seva implementació en els pròxims anys.

La processionària del pi, un problema ambiental i de salut

La processionària del pi és un insecte que s’alimenta de les fulles de totes les espècies de pins i cedres. La intensa sequera dels últims anys i les temperatures inusualment altes de les últimes setmanes han afavorit l’expansió d’aquesta plaga de forma ràpida, perquè molts dels arbres infectats estaven debilitats per la falta d’aigua. 

La infecció d’aquestes erugues debilita els arbres adults i n’alenteix el creixement, fent-los més vulnerables a l’atac d’altres insectes perforadors. A més, els pèls urticants de les erugues poden provocar complicacions per a la salut humana i animal, especialment per les lesions que poden fer als ulls o les reaccions a les persones al·lèrgiques.

Així és el cicle vital de la processionària del pi

La processionària del pi és una arna o papallona nocturna autòctona de Catalunya i un dels insectes més devastadors per als pins de les zones mediterrànies. El seu cicle vital és molt complex, amb la primavera com a estació més representativa i en la que podem veure les processons d’erugues baixant dels arbres.

S’inicia a la tardor, quan les erugues surten dels ous i es comencen a alimentar de les fulles dels pins.

A l’hivern, els insectes creen unes bosses fetes de teranyines blanques a dalt dels pins, que coneixem com a nius. En aquests, s’hi refugien les erugues per poder sobreviure el fred de l’hivern, que és el moment més perillós pel cicle de l’insecte.

Ja la primavera, un cop marxen les temperatures fredes, les erugues surten del seu refugi i comencen a baixar de les copes dels arbres, moment en el qual comencem a veure les impressionants processons que li donen el nom de processionària a l’espècie. Així, una darrera l’altre, baixen en cerca d’un lloc on enterrar-se en grups, on posteriorment formaran els capolls i entraran en dormició fins que les condicions siguin òptimes per poder sortir de nou, però ara sí, com a papallones.

Normalment i si tot va bé, les papallones sortiran a l’estiu. Durant el seu temps de vida, que de mitjana és de només un dia, les papallones es dedicaran a pujar a les capçades dels pins, fecundar i pondre ous, per tal que a la tardor les erugues surtin dels ous i tornin a iniciar el cicle.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 4 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam.

Darrera actualització: 3.07.2025 | 14:05