L’Ajuntament exhibeix la bandera del Sàhara Occidental en el 48è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica
El 27 de febrer, dia en que es commemora el 48è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), l’Ajuntament ha penjat la bandera sahrauí al balcó com a mostra de solidaritat
Amb aquest acte simbòlic, que te com objectiu solidaritzar-se amb el poble sahrauí per reclamar la celebració d’un referèndum que li permeti decidir el seu futur, l’Ajuntament de Caldes de Montbui s’afegeix a la crida de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS), i del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per commemorar el 48è aniversari de la República Ârab Sahrauí Democràtica (RASD). El consistori és soci de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris (CCASPS) des del 2012.
El 27 de febrer de 1976 es va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i, com cada any, els municipis socis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí reafirmen el suport i reconeixement a la lluita que, des de fa quaranta-vuit anys, du a terme el poble sahrauí en la consecució del seu dret a l’autodeterminació.
Els Acords de Pau signats l’any 1991 i la Resolució 690 del Consell de Seguretat de Nacions Unides del 29 d’abril de 1991 contemplen la realització d’un referèndum d’autodeterminació com la solució justa i definitiva del conflicte. No obstant això, durant anys el Regne del Marroc ha imposat obstacles a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en el que la població sahrauí pogués decidir lliurement el seu futur. Això s’ha produït amb la complicitat de la comunitat internacional que hi col•labora econòmicament i políticament. En conseqüència, és urgent que les potències internacionals s'aliïn amb els principis acordats al Pla de Pau per posar fi a gairebé cinquanta anys d’ocupació i exili.
Actualment, el Sàhara Occidental continua sent un dels disset Territoris No Autònoms reconeguts per Nacions Unides i en els darrers anys ha pres protagonisme la denúncia de l’espoli il·legal de recursos naturals del Sàhara Occidental.
L’Ajuntament de Caldes de Montbui present a la jornada de l’Intergrup del Sàhara Occidental del Parlament de Catalunya
El Parlament de Catalunya va celebrar el passat 15 de febrer una sessió oberta en el marc de l’Intergrup del Sàhara Occidental i dirigida al municipalisme català solidari amb el poble sahrauí en la que l’Ajuntament de Caldes de Montbui va ser-hi present.
La sessió va començar amb la benvinguda i una introducció del diputat del Parlament i coordinador de l’Intergrup Pau Morales, i va comptar amb la participació del representant de la delegació del Front Polisario a Catalunya Aminatou Mohamed, i del president de la Federació ACAPS Toni Guirao, que van actualitzar algunes informacions sobre el conflicte permanent que es viu al Sàhara Occidental. En aquest sentit, van explicar que les forces d'ocupació marroquines han destruït haimes de famílies sahrauís situades prop de l'ocupada Bojador per la construcció d’una carretera, que s’han produït atacs a famílies que exercien el dret a la lliure circulació i establiment en el seu territori, que mentre el Marroc presideix el Consell de drets humans de l'ONU es vulneren sistemàticament els drets humans, i que l’anunci de Senator Hoteles sobre l'obertura d'un hotel a Dajla se suma a la llista d'empreses que vulneren el Dret Internacional a l’exercir activitat econòmica al Sàhara Occidental ocupat sense el consentiment del poble sahrauí.
La sessió, en la que dones sahrauís van parlar de la resistència i de la lluita del seu poble per un #SàharaLliure, va evidenciar la necessitat de la llibertat a través del dret a l’autodeterminació, reconegut per les Nacions Unides, com la solució per a aquest conflicte; va denunciar la vulneració sistemàtica de drets humans per part de les forces d’ocupació marroquines al Sàhara Occidental i l’atac a famílies als territoris ocupats així com l’espoli de recursos naturals als Territoris Ocupats; va mostrar la voluntat de millorar i construir una millor comunicació, planificació i estratègia de la cooperació entre el municipalisme i els campaments de refugiats sahrauís a Tindouf; i va destacar que la transversalitat entre el municipalisme i el moviment solidari amb el poble sahrauí ajuda a mantenir la continuïtat en el suport i ajuda als Campaments de refugiades sahrauís i la causa.
La jornada va continuar amb el passi del documental Wangala que revela les múltiples realitats del poble sahrauí sota l’ocupació, com a refugiades i a la diàspora, a través del testimoni de dones sahrauís dels campaments de població refugiada i els territoris ocupats del Sàhara Occidental, i dona visibilitat a la situació de refugi i ocupació que caracteritza el conflicte del territori des de fa dècades i com les dones tenen un paper clau en la resistència i la lluita no violenta del poble sahrauí.
La sessió també va incloure un diàleg amb Lehbib Sidahmed i Najat Brahim, que van compartir les seves vivències com a joves sahrauís a la diàspora. Com molts dels joves sahrauís que ara viuen a casa nostra, Lehbib i Najat van arribar a Catalunya gràcies al programa “Vacances en Pau”, que cada any permet a nois i noies de 8 a 12 anys passar dos mesos a Catalunya amb una família d’acollida. El programa, que també es realitza a la resta de l’Estat espanyol des de fa anys, és una bona oportunitat per als nens i nenes sahrauís de conèixer altres realitats més enllà dels campaments.
La jornada va continuar amb la intervenció de la presidenta de la CCASPS Gemma Aristoy, que va presentar les propostes de treball del municipalisme solidari amb el poble sahrauí amb l'experiència de la CCASPS, i del director del Fons Català de Cooperació David Minoves.
Ambdues intervencions van orientar cap a uns criteris marc en els agermanaments i la cooperació i solidaritat amb el Sàhara Occidental, van mostrar la voluntat de millorar i construir una millor comunicació, planificació i estratègia de la cooperació entre el municipalisme i els campaments de refugiats sahrauís a Tindouf, i van destacar que la transversalitat entre el municipalisme i el moviment solidari amb el poble sahrauí ajuda a mantenir la continuïtat en el suport i ajuda als Campaments de refugiades sahrauís i la causa.
La jornada es va tancar amb la ponència de l'advocada sahrauí Esjaba Messaoud al voltant de les sentències sobre l'espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental. Messaoud, politòloga i mediadora especialista en dret d'estrangeria, migracions i protecció internacional, va destacar que la legalitat reconeix que qualsevol aplicabilitat sobre el territori del Sàhara Occidental ha de comptar amb consentiment lliure, vàlid i explícit del Frente Polisario, representat legítim del poble sahrauí.
Link a la sessió del Parlament: https://www.parlament.cat/ext/f?p=700:15:0:::15:P15_ID_VIDEO,P15_ID_AGRUPACIO:15115024,17503