La Generalitat instal·la a Caldes una sonda de control de camps electromagnètics

Dimarts, 29 de juliol de 2008

La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i de la Direcció General de Qualitat Ambiental ha desplegat una xarxa de control dels nivells de camps electromagnètics provinents de les estacions base de telefonia mòbil, denominada SMRF (Sistema de Monitorització de Radiofreqüència).


Aquesta iniciativa es va posar en marxa el 2004 i en l'actualitat compta amb més de 80 equips de control (sondes), distribuïts per una setantena de municipis arreu de totes les comarques catalanes. Caldes de Montbui s'ha inclòs en el desplegament de la segona fase d'aquest projecte i és per això que darrerament s'ha instal•lat satisfactòriament una sonda a l'edifici de la Biblioteca (carrer de Santa Teresa, 3). Aquesta sonda ja forma part de la xarxa de mesures SMRF de la Generalitat i es pot consultar les seves mesures a través d'Internet a l'apartat de Telefonia Mòbil de l'adreça www.gencat.cat/societatdelainformacio.


Aquest dimarts al matí el 1r. tinent d'alcalde Josep Maria Tarruell ha explicat que les mesures a Caldes van començar el dia 27 de juliol. Tarruell ha destacat que fins al moment les dades indiquen que el valor mig dels camps electromagnètics a la zona és d'1,2 V/m i que, per tant, "estem molt per sota del límit que marca la normativa catalana i que és de 27 V/m".


El regidor també ha avançat que "quan s'instal•lin futurament les antenes de telefonia a l'edifici de l'ajuntament també s'hi posarà un mesurador que la gent pugui consultar des de casa ja que això dóna tranquil•litat".


El Sistema de Monitorització de Radiofreqüència (SMRF)
El projecte SMRF (Sistema de Monitorització de Ràdio Freqüència) és fruït del treball entre la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques, la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Grup de Compatibilitat Electromagnètica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'empresa catalana d'enginyeria Wavecontrol.


Les sondes o monitors mesuren les dades, les 24 hores del dia, i les trameten al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) que disposa així d'una base de dades amb recopilació històrica. Tots els ajuntaments participants reben informes sobre les emissions de les instal•lacions del seu municipi i les mesures també són consultables en línia.


Des del centre de control també es reben les alertes en cas que els nivells d'emissió arribin als límits establerts per la normativa catalana. Si es rep una alerta, una unitat mòbil d'inspecció del CTTI realitzarà mesures de camp que es notificaran a l'ajuntament corresponent i al Departament de Medi Ambient i Habitatge. Seguidament es contactarà amb les operadores per prendre les mesures adients.


Aquests equips demostren que els nivells de radiacions obtinguts s'han mantingut molt per sota de la normativa catalana. Concretament, nou vegades per sota de la normativa internacional fixada per la International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, la Organització Mundial de la Salut i la Unió Europea, i sis vegades per sota del que estableix la normativa de la Generalitat de Catalunya.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:28