La dotzena edició del projecte Mentoria finalitza amb 13 parelles participants

Divendres, 4 de juliol de 2025

Finalitza el curs 2024-2025 del projecte Mentoria de Caldes de Montbui amb 13 parelles participants. En aquesta dotzena edició, s’han fet mentories a infants i joves de 8 països d’arreu del món

13 parelles han viscut l’Efecte Mentoria aquest curs 2024-25. El projecte Mentoria de Caldes de Montbui és un programa pioner a la comarca, i fàcilment exportable, que ha demostrat en aquests dotze anys d’existència el seu impacte positiu en l’acollida i la inclusió dels infants i joves que acaben d’arribar de l’estranger al municipi.

Durant aquest curs, les parelles formades per la Maite i la Rania, el Víctor i el Jared, el Raúl i el Juan, la Pilar R. i la Isamar, la Meritxell i la Salomé, i l’Aina i l’Anderson, han acabat la mentoria, mentre que set parelles, les formades per l'Ignasi i el Mahamadou, el Manel i el Ronaldo, la Blanca i la Tiene, el Josep i l'Adam, la Pilar i el Neymar, la Sílvia i l'Emily, i l'Alexandra i la Daniela, han iniciat el projecte aquest any i continuaran actives el curs vinent. 

Enguany, des del projecte s’han fet mentories amb infants i joves de fins a 8 països diferents.

Què és el projecte Mentoria?

El projecte Mentoria és una eina d’acollida liderada per l’Ajuntament de Caldes de Montbui, en conveni amb l’Associació local Caldes Solidària, que s’ofereix a totes les famílies que arriben al municipi des de l’estranger amb els seus fills i filles o que els reagrupen.

Des de la primera edició, l’any 2013, han participat en el projecte un total de 106 parelles, amb infants i joves arribats de 20 països. Aquest any, hi ha hagut un total de 13 parelles actives, amb infants i joves d’entre 11 i 16 anys arribats de Mali, Algèria, Perú, Hondures, Colòmbia, Marroc i l’Equador.

El projecte Mentoria es du a terme amb l’objectiu de:

  • Oferir una acollida de qualitat que redueixi el xoc cultural.
  • Prevenir l’aïllament i el risc d’exclusió social dels menors reagrupats. 
  • Mostrar-los el poble i afavorir l’aprenentatge de la cultura i la llengua.
  • Acompanyar-los en el desenvolupament del seu potencial.
  • Estimular la inclusió cultural, social i lingüística.

Durant l’any, les parelles realitzen les mentories, que consten de:

  • Trobar-se una hora a la setmana.
  • Compartir experiències i coneixements.
  • Fer activitats en l’àmbit del lleure.
  • Crear una relació de confiança i respecte mutu durant mínim un any.
  • Activitats i sortides conjuntes.
  • Incentivar la participació en activitats del municipi.

Caldes de Montbui, vila compromesa amb l’acollida de les persones nouvingudes

Arribar a un nou país per viure-hi no és fàcil. És per aquest motiu que a Caldes de Montbui ja fa deu anys que funciona el projecte Mentoria com a eina social de resposta comunitària a les desigualtats.

La mentoria social és una eina d’intervenció social que promou la construcció de relacions entre persones que voluntàriament s’ofereixen per a proporcionar suport a altres persones que es troben en una situació de vulnerabilitat. Aquesta relació ve sempre motivada i supervisada per una persona professional.

La idea és senzilla, però efectiva: una persona del poble fa de mentora d'un infant o jove que acaba d'arribar al municipi amb la seva família. Que just acabin d'arribar és el que ens diferencia d'altres projectes de mentoria que hi ha a Catalunya.

Les persones que reben la mentoria són tots infants i joves reagrupats per les seves famílies, o que arriben amb elles. En el moment que els empadronen a l'Ajuntament, se li ofereix a la família la possibilitat que els seus fills entrin al programa de mentoria.

En aquest sentit, des del municipi es realitzen dos projectes d’acollida: El Servei de Primera Acollida, dirigit a persones adultes i el projecte Mentoria, dirigit a infància, adolescència i joventut.

Aquests dos projectes es troben inclosos com a bones pràctiques a la Guia «Fer nova ciutadania des del món local: propostes per a la inclusió, la interacció i la diversitat», editada el 2020 pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, on es recullen experiències en l’àmbit de les polítiques migratòries i d’acollida.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 2 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam.

Darrera actualització: 4.07.2025 | 12:10