Generalitat, Ajuntament i Associació Balneària donen continuïtat a la formació professional en el sector termal

Dijous, 6 de maig de 2021 a les 13:00

L’Ajuntament presenta un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l’Associació Balneària per consolidar el cicle formatiu de grau superior de Termalisme de l’Institut Manolo Hugué

La vila termal es prepara per acollir la segona edició del CFGS de Termalisme i Benestar Social, una nova oferta formativa impulsada el curs passat i que té per objectiu generar perfils professionals a l’alçada de les necessitats i exigències del sector.

En un acte celebrat al Balneari Termes Victoria, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat el cicle.

L’alcalde, Isidre Pineda, destaca la importància de disposatr d'aquesta oferta formativa.

El president de l’Associació Balneària, Jordi Anglí.

Jaume Balart, director de l'Institut Manolo Hugué.

Conveni de col·laboració pública i privada

L’Ajuntament de Caldes de Montbui, Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Educació, i l’Associació Balneària han signat el conveni que permet tirar endavant la segona edició del cicle formatiu de grau superior de Termalisme i Benestar de l’Institut Manolo Hugué. L’objectiu de la col·laboració és desenvolupar una oferta formativa que permeti als alumnes l’assoliment de competències professionals en un sector de futur i de molta exigència tècnica.

El conveni signat estableix, entre d’altres, la col·laboració en la difusió del cicle formatiu, la cessió d’espais i instal·lacions municipals i l’obertura d’una convocatòria pública d’ajuts econòmics adreçada als alumnes amb situació econòmica desafavorida, actualment ja en marxa. L’acord preveu, també, l’impuls del desenvolupament d’altres accions formatives relacionades amb el termalisme al territori, i accions de difusió i actualització de la situació del sector termal i la cultura del termalisme, com xerrades, jornades i formacions.

 

La formació compta amb la col·laboració de centres termals actius

Per tal de desenvolupar aprenentatges pràctics que formin part del currículum del cicle formatiu, el conveni contempla la cessió de les instal·lacions dels balnearis, posant a disposició del centre educatiu personal expert de suport, assessorament tècnic i estades formatives. Per altra banda, perquè la formació estigui permanentment actualitzada, es planteja estudiar la possibilitat d'adequar-ne periòdicament el contingut curricular a les necessitats del sector termal.

De cara als treballadors amb experiència laboral en el sector termal, el conveni preveu assessorar-los i orientar-los en els processos de reconeixement acadèmic de la seva experiència professional. Així mateix, contempla promoure una mesura flexibilitzadora perquè personal treballador del sector termal pugui cursar estudis per a determinats mòduls i unitats formatives dels cicles formatius, a fi de permetre l'obtenció de la titulació o la certificació corresponent.

A l’acte de presentació del conveni han participat, també, Pep Busquets, regidor d’Educació i Formació Permanent, Joan-Lluís Espinós, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Pere Masó, director dels Serveis Territorials d'Educació al Maresme-Vallès Oriental, Magdalena Palà, inspectora d’Educació, Jaume Balart, director de l’Institut Manolo Hugué, Marçal Subiràs, cap d’estudis de Formació Professional de l’Institut Manolo Hugué, Quico Arjona, cap d’Estudis de l’Institut Manolo Hugué, Joan Anglí, representant del Balneari Termes Victòria, i Evasi Campos, representant del Balneari Broquetas.

 

1a edició del cicle formatiu de Tècnic/a superior en Termalisme i Benestar

El passat setembre es va inaugurar la primera promoció d’alumnes del cicle formatiu de Tècnic/a superior en Termalisme i Benestar amb 13 participants, 7 noies i 6 nois, una alumna procedent del País Basc i la resta de la província de Barcelona.

Aquesta primera edició del cicle formatiu, ha comptat amb l'ajuda de la tècnica d’Imatge personal del Departament d’Educació, Esther Barceló, i ha rebut suport sobre programacions de l’Institut Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat. L’Institut de Terrassa ha assessorat en les necessitats de l’aula-taller d’estètica hidrotermal i el Balneari Termes Victòria en les necessitats del sector.

Al llarg del curs, els alumnes han dut a terme dues visites, a Ca n'Arimon de Mollet del Vallès, on van fer una activitat d'aquagym i aqua-Zumba dins dels continguts curriculars del mòdul de condicionament físic a l'aigua, i al balneari Termes Victòria on els alumnes van poder visitar les instal·lacions, conèixer l'espai termal i practicar amb els diferents tractaments.

Pròximament està programada una visita al Balneari Vichy de Caldes de Malavella on els alumnes faran dos tallers, i una nova visita a Ca n'Arimon per fer una activitat de aquagym amb persones amb diversitat funcional intelectual.

El cicle formatiu de Tècnic/a superior en Termalisme i Benestar té una durada de 2 anys, és una formació única a Catalunya i ofereix un títol oficial vàlid en tot el territori nacional. Aquest fet, estableix Caldes com un municipi referent en la formació especialitzada en el sector termal.

Darrera actualització: 06.05.2021 | 14:38