Dimecres al vespre es va celebrar a la seu de la Cooperativa 70 la primera sessió ordinària del Consell Municipal de la Cultura. Aquesta reunió va tenir com a primer punt de l'ordre del dia la constitució del Consell que, tal i com va explicar el regidor de Cultura i president del Consell, Pep Gaspar, "té com a objectiu que la gent que té una vinculació directa amb la cultura pugui dir la seva en un espai viu i de debat".
Així doncs, una vintena de persones han presentat la seva sol•licitud per formar part d'aquest Consell i la majoria d'elles van participar ja a la reunió de dimecres. L'alcalde Jordi Solé va ser l'encarregat d'obrir la sessió i va desitjar als presents "una participació activa i dinàmica per fer feina ja que es tracta que rebem propostes per, enter tots, debatre-les i prendre decisions".
Després de la presentació de cadascun dels assistents, el primer punt de l'ordre del dia va ser l'exposició dels pressupostos de la Regidoria de Cultura amb una voluntat de transparència i també per oferir al Consell la possibilitat de generar propostes imaginatives d'aprofitament de les partides existents.
Tot seguit es va debatre la necessitat de crear un Pla d'Equipaments i, a continuació, de la Festa Major i del Festival Caldeja't amb la voluntat que el Consell estableixi models i criteris per aquests projectes. La primera sessió del Consell va cloure amb un torn obert de paraules.
El Consell Municipal de la CulturaEl dia 22 d'abril de 2003, el Ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui va aprovar el Reglament de Participació Ciutadana del consistori. Aquest reglament estableix la creació de Consells Sectorials com a òrgans de participació ciutadana. En aquest context l'any 2007 va sorgir la idea de crear un Consell Municipal de la Cultura com a òrgan de consulta i debat sobre la vida cultural de Caldes de Montbui.
La voluntat de formar el Consell Municipal de Cultura sorgeix d'una motivació que entén que la cultura no es construeix únicament de la intenció política sinó de la necessitat dels mateixos vilatans i, per aquesta raó, es va començar a treballar en la seva creació a través d'un procés participatiu.
El 27 de juny de 2007, en una trobada amb entitats convocada per parlar de la Festa Major, es a exposar als assistents la pretensió de constituir un Consell Municipal de Cultura. D'aquesta reunió en va sorgir la idea de començar a definir un reglament per al Consell.
És per això que es van consultar reglaments d'altres poblacions per tal de redactar-ne un de propi. El resultat d'aquest treball, el primer esborrany del reglament es va exposar al teixit associatiu de la vila a través d'una nova trobada d'associacions celebrada el 20 de setembre de 2007, també en motiu de la Festa Major. En aquesta trobada es va lliurar l'esborrany del reglament per escrit als assistents, i es va obrir un període per presentar esmenes.
Amb les aportacions de les entitats i associacions es va modificar la proposta de reglament i el 30 d'octubre de 2007, es va fer una lectura pública per a membres d'entitats, partits polítics, serveis i empreses relacionats amb el món cultural calderí.
Després d'aquesta nova trobada i d'acord amb els temes tractats, es van fer les modificacions pertinents al reglament i, posteriorment, la seva revisió jurídica per poder dur el document a aprovació inicial.
D'aquesta manera, en el Ple ordinari de l'Ajuntament del 29 de novembre de 2007 es va aprovar amb el vot unànime de tots els regidors i regidores la creació del Consell Sectorial de la Cultura i el seu reglament.
Així doncs, en aquest ple es va aprovar inicialment el Reglament de funcionament del Consell Municipal de la Cultura de Caldes de Montbui. Aquest document es va sotmetre posteriorment a informació pública durant un termini de 30 dies, per a la formulació de reclamacions i al•legacions. Aquest termini d'exposició pública va acabar el 7 de febrer i, en no haver-se presentat cap esmena, el reglament va quedar aprovat de manera definitiva.
El reglamentEl reglament defineix el Consell Municipal de la Cultura com l'òrgan sectorial de participació, consulta i assessorament pel que fa a qüestions culturals de que es dota l'Ajuntament de Caldes de Montbui.
Els objectiusEls principals objectius del Consell Municipal de la Cultura són els següents:
a) Estimular la participació d'entitats i associacions culturals, fomentant l'associacionisme i oferint el suport i l'assistència oportuns.b) Reunir informació, realitzar estudis, debatre i difondre informes sobre la cultura i el teixit associatiu de Caldes de Montbui.c) Impulsar i dinamitzar activitats destinades a potenciar i consolidar la identitat i realitat culturals del municipi, especialment pel que fa a la Festa Major i el Caldeja't, sense perjudici de qualsevol altra manifestació cultural.d) Proposar altres activitats i serveis per satisfer les necessitats culturals del municipi.e) Elaborar propostes per a una millor planificació i organització dels serveis culturals, d'acord amb les característiques de Caldes de Montbui.f) Debatre i elaborar informes sobre les necessitats d'equipaments i infrastructures culturals, la seva ubicació i el seu tipus de gestió.g) Intervenir en el debat de confecció i priorització dels pressupostos municipals destinats a la cultura
La ComposicióEl Consell Municipal de Cultura estarà format per:
• El president, que serà l'alcalde/essa, el qual podrà delegar les seves funcions en el regidor/a de Cultura.• Un representant per cada partit polític en actiu a la vila amb la condició que no sigui regidor/a.• Membres d'entitats culturals i associacions culturals, o les seccions corresponents, legalment constituïdes i amb seu a Caldes, que tinguin finalitats culturals estatutàriament definides i que ho hagin sol•licitat expressament. • Membres d'empreses públiques o privades que tinguin vinculació directa amb la cultura del municipi i que ho hagin sol•licitat expressament. • Representants d'altres organismes i/o serveis municipals que tinguin vinculació directa amb la cultura del municipi i que ho hagin sol•licitat expressament. • Dues persones majors de 16 anys escollides aleatòriament del padró d'habitants.• Persones a títol individual, proposades per la Regidoria o la meitat dels membres del Consell entre aquelles que tinguin una vàlua personal reconeguda en el camp de la cultura nomenats i revocats per decret d'Alcaldia.• Un/a tècnic/a municipal nomenat per a aquest efecte, en funció de secretari/ària.• Els nomenaments i revocacions dels representants a dalt mencionats restaran subjectes a la proposta efectuada en cada cas i es faran mitjançant decret d'Alcaldia.
El Consell tindrà un mínim de 15 membres i un màxim de 35 (comptant-hi la Presidència).