El Punt Lila de l’Escaldarium 2023 genera interès i una única intervenció
La Fundació AGI destaca en el seu informe que de les 424 actuacions que va fer el Punt Lila en les 2 nits de l’Escaldarium 2023, es va fer una única intervenció i sense activació del protocol
L’informe d’avaluació del Punt Lila de l’Escaldarium 2023 emès per la Fundació Assistència i Gestió Integral (AGI) recull un total de 424 actuacions del Punt Lila, entre la carpa i la parella itinerant, durant les nits del 7 i 8 de juliol.
De les 424 accions que va fer el Punt Lila, la majoria van ser de sensibilització, tant des de la carpa (375), com pels entorns (parc de Can Rius i plaça del Lleó) a través de la parella itinerant (49). A banda de la sensibilització, el personal del Punt Lila va fer dos assessoraments i una intervenció, sense activació de protocol, que va tenir lloc la matinada del divendres i que va dur a terme la parella itinerant en coordinació amb els agents de seguretat del parc.
La nit més concorreguda va ser la del dissabte 8 de juliol, en que es va celebrar la festa del Foc i de l’Aigua a la plaça de la Font del Lleó. Aquesta nit van passar pel Punt Lila un total de 251 persones (159 dones i 92 homes) i 27 persones es van apropar a la parella itinerant. La nit del divendres 7 de juliol van passar per la carpa del Punt Lila 124 persones (69 dones i 55 homes) i 22 persones es van apropar a la parella itinerant.
Per sexe i franja d’edat, la majoria de persones que van contactar amb el Punt Lila van ser dones d’entre 17 i 25 anys, els dos dies. El dia 8 el segon grup més nombrós van ser dones d’entre 26 i 35 anys i el tercer dones menors de 16 anys. Pel que fa al 7 de juliol, el segon grup més nombrós que es va acostar al Punt Lila van ser les joves menors de16 anys i el tercer dones d’entre 26 i 45 anys.
L’informe destaca, a grans trets, una millora en la coordinació i el treball amb la resta d’agents implicats respecte de l’any passat
Com a punts de millora, l’informe d’AGI apunta que caldria ampliar el material de sensibilització, en concret polseres, ja que constata que en aquest sentit es va fer curt. L’informe també proposa que els punts liles disposin de preservatius ja que, segons recull l’informe, hi va haver més d’una persona es va apropar per demanar-ne. També hi va haver demanda de més varietat en el material de sensibilització, com ulleres de sol liles o bosses de tela, i de més il·luminació als lavabos.
Finalment, l’informe d’AGI proposa crear una falca amb un missatge contra les violències masclistes i LGBTI-fòbiques per tal de donar més visibilitat a la feina que es duu a terme als punts liles.
La tasca del Punt Lila és d’informació i sensibilització així com d’intervenció, assessorament i acompanyament en cas de detectar algun tipus de violència masclista o LGTBI-fòbica
El Punt Lila es va instal·lar les nits del divendres 7 de juliol (de 23.30 a 4.30 h) i del dissabte 8 de juliol (de 23.30 a 5.30 h) al Parc de Can Rius, on es feien els concerts, per tal d’informar, sensibilitzar, acompanyar i assistir a les persones assistents.
El dia 8 de juliol, la celebració de la festa del Foc i l’Aigua de la Plaça del Lleó, propera al Parc de Can Rius, va aplegar unes 4.000 persones assistents segons els cossos de seguretat.
De les 4 professionals que cobrien l’activitat, 2 es van quedar a la carpa del Punt Lila i les altres 2 anaven rondant per la plaça, el parc i les proximitats.
És funció de les persones encarregades de la carpa del Punt Lila, posar i disposar el material de forma visible a la carpa, realitzar tasques de sensibilització i informació sobre les agressions masclistes i/o LGTBI-fòbiques fent ús del material de sensibilització, com els jocs, coordinar-se amb la tècnica de cultura així com amb els organismes de seguretat de la festa i altres entitats presents, detectar, intervenir i acompanyar en cas necessari davant situacions d’agressions masclistes i/o LGTBI-fòbiques i tenir present el protocol d’acció segons al grau d’agressió que aquest marqui, en cas d’activació per possible violència masclista i/o LGTBI-fòbiques.
Pel que fa a la parella itinerant, la seva funció és repartir material de sensibilització entre la gent, com les polseres liles, fer presència del Punt Lila, estar pendent per si alguna persona verbalitza que ha patit algun tipus de violència, controlar la zona per si s’observa cap comportament estrany i poder detectar incidències, així com intervenir en cas necessari, i detectar espais insegurs i punts foscos de la festa i voltants, i comunicar-los als agents de la seguretat.