El Projecte Educatiu de Caldes (PEC) es reactiva amb una xerrada i taller que barreja l’educació i la gastronomia

Dijous, 17 de novembre de 2022 a les 12:00

La cuinera Ada Parellada i la sociòloga Sheila González seran les protagonistes de la xerrada i taller “Cuinem l’educació a Caldes”, l’activitat organitzada per reactivar el Projecte Educatiu de Caldes

El Projecte Educatiu de Caldes, el PEC, es reactiva després de la pausa provocada per la pandèmia. El dimecres 30 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, s’ha organitzat una activitat oberta a la ciutadania per tornar a posar en marxa la maquinària per convertir Caldes en una ciutat educadora, en el seu sentit més ampli. Per això, s’ha plantejat una xerrada i taller que, sota el lema “Cuinem l’educació a Caldes” barrejarà gastronomia i educació. Una proposta interactiva que combinarà aquests dos ingredients per elaborar la millor recepta per fer de Caldes una ciutat educadora.

A partir de les 18h, a l’Espai Pilar Aznar de les Cases dels Mestres, la cuinera Ada Parellada i Sheila González, sociòloga de la Fundació Bofill i doctora en Polítiques Públiques i Transformació Social per la UAB, seran les encarregades de cuinar, a foc lent, les propostes del públic, que podrà interactuar durant tota la sessió, per convertir el municipi en un espai educador en la seva totalitat.

L’objectiu d’aquesta activitat és donar el tret de sortida a una nova fase del PEC. La voluntat és que aquesta acció serveixi per donar a conèixer aquest projecte a la ciutadania i transmetre els valors de Caldes com a ciutat educadora. Per això, el fet de barrejar la gastronomia i l’educació vol posar en valor la idea que l’educació va més enllà del centres educatius, i que depèn de tots els àmbits de la societat.

 

Nova campanya per difondre el PEC a les Xarxes Socials

La reactivació del Projecte Educatiu de Caldes s’acompanya, també, d’una nova campanya de divulgació a les xarxes socials. En concret, d’un vídeo en què diferents membres del grup impulsor del PEC defineixen què és per ells el PEC i perquè és important seguir treballant en aquesta iniciativa. Una campanya que, a banda de buscar ampliar la difusió del projecte a través de les xarxes socials, també té com a objectiu cridar l’atenció d’aquelles persones, entitats, empreses i comerços que vulguin també participar i donar la seva opinió i el seu punt de vista alhora de definir el futur de Caldes de Montbui com a ciutat educadora.

 

El PEC, un projecte de llarg recorregut

En el cas de Caldes, el PEC va néixer el 2016 a partir del Consell Escolar Municipal. En aquest context, la comunitat educativa va manifestar la necessitat d’elaborar aquest projecte. I, posteriorment, el ple de juliol del 2016, es va aprovar per unanimitat dels grups polítics del consistori iniciar el procés d’elaboració. A partir d’aquell moment, s’han dut a terme diferents accions per fer una diagnosi de la situació i detallar les accions a dur a terme per convertir Caldes en una ciutat educadora.

Algues de les accions recollides en el PEC fruit dels dos Fòrums d’Educació ja s’han pogut dur a terme amb la col·laboració de Grup Impulsor, com la posada en marxa del Projecte Edins, o la realització d’una jornada sobre la gestió dels patis. Però l’arribada de la pandèmia de la COVID 19 va obligar a aturar les reunions del grup de impulsor i paralitzar la posada en marxa de noves accions. No obstant però, una bona part dels projectes municipals com el Nervi Jove o el Projecte Stolperstein o la CEL ja es desenvolupen amb una mirada de ciutat educadora i incorporen els valors del PEC.

El 30 de novembre del 2021, coincidint amb el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, es va reactivar el PEC. D’aquesta manera, es van iniciar els tràmits perquè Caldes entrés a formar part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). El ple de febrer de 2022 es va aprovar per unanimitat l’adhesió de Caldes a la Carta de Ciutats Educadores, així com l’ingrés a l’AICE. Aquesta adhesió es va formalitzar el 23 de setembre de 2022. Per això, des d’aquesta data, Caldes de Montbui és soci de ple dret d’aquesta organització, una xarxa que compta amb més de 500 ciutats membres de 36 països de tots els continents.

El Projecte Educatiu de Caldes (PEC) és un projecte transversal, que va més enllà de la regidoria d’Educació i que afecta a totes les polítiques públiques municipals. A grans trets, és un projecte liderat pels governs locals que busca el compromís ciutadà amb l’educació. És un instrument que ajuda a definir els valors i el model de ciutat. A través del PEC es poden planificar i endreçar les polítiques educatives del municipi, entès d’una manera molt global, a partir de la participació de la ciutadania. De fet, a través del PEC es fomenta la implicació del conjunt dels agents educatius del municipi i es reforcen els vincles entre la ciutadania.

Darrera actualització: 17.11.2022 | 15:59