El prestigiós fotògraf calderí Ramón Masats cedeix una desena de llibres al Fons Local de Caldes

Dilluns, 19 de febrer de 2024 a les 00:00

El fotògraf Ramon Masats Tartera, de renom internacional, fill de Caldes i Medalla d’Honor de la Vila, cedeix un fons de 9 llibres amb fotografies seves al Fons Local de la Biblioteca de Caldes de Montbui

L’acte de presentació del Fons Ramon Masats -fet el divendres 16 de febrer a la Biblioteca de Caldes i al que hi va assistir la calderina Francina Masats, germana del fotògraf- ha anat a càrrec de la filla de l’artista, Sònia Masats, a més de les regidores de Cultura, Laia Cuscó i de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà.

Els llibres cedits per Masats, que degut al seu delicat estat de salut no ha pogut ser-hi present, són tant propis com d’altres autors i inclouen fotografies de l’artista de diverses èpoques, moments històrics i temàtiques.

El fons, que estarà exposat a l'apartat de Col·lecció Local, a la tercera planta de la Biblioteca, on podrà ser consultat, inclou els següents títols : Ramón Masats Cuenca; Visit Spain; Ramón Masats; La Andalucía de Ramón Masats; Contra la nostàlgia. La elección de Ramón Masats; Ramón Masats. Fotografia; Ramon Masats. La nueva mirada; Ramón Masats. La memòria construïda, de Francisco Umbral; i Ramón Masats, d’Antonio Muñoz Molina i Laura Terré;

Medalla d’Honor de Caldes de Montbui

El passat 19 de desembre del 2023, Ramón Masats Tartera era distingit amb la Medalla d’Honor de la Vila, després que el Ple de novembre aprovés atorgar-li un dels màxim honors recollits en el Reglament d’Honors i Distincions municipal al fotògraf. A Masats se li atribueix una intensa trajectòria en el món de la fotografia documental i el fotoreportatge, amb reconeixements de caràcter internacional.

El lliurament de la Medalla d’Honor, que va recollir la seva germana Francina en el seu nom,  culminava tot un procés iniciat el setembre de 2022, quan el Ple va aprovar una moció a favor de lliurar la segona Medalla d’Honor de Caldes de Montbui a Masats, pel prestigi que suposa per a Caldes de Montbui ser la població de naixement de l’artista. La instrucció de l’expedient va anar a càrrec de la portaveu del grup municipal PSC, Carla Millán, qui va ser l’encarregada de presentar els mèrits pels quals Masats seria una persona distingida per la vila.

Ramon Masats i Caldes de Montbui

Ramón Masats Tartera, fill de, va néixer l’any 1931 en una casa de la plaça Moreu de Caldes de Montbui on el seu pare treballava de cisteller i la seva mare treballava en una fàbrica.

La vila termal va ser casa seva fins als 4 anys, quan es va traslladar a Barcelona amb els pares Aniceto Masats i Maria Tartera i la seva germana Francina. La guerra i els atacs a la capital catalana van obligar a l’Aniceto i la Maria a enviar als infants de nou a Caldes, per refugiar-se amb la família. La vida va separar les residències dels dos germans. Ramon Masats va deixar la vila, però Francina Masats es va casar amb el calderí Pedro Canals i es va quedar a Caldes, on més tard també van instal·lar-s’hi els pares de Masats. Així, Caldes va esdevenir sempre un punt de trobada de l’entorn familiar de l’artista. Al llarg dels anys, Masats va capturar innombrables instantànies dels seus oncles i cosins reunits al seu poble natal.

Masats es va especialitzar en fotografia documental i fotoreportatge, desenvolupant una habilitat especial per capturar moments quotidians, convertint-los en imatges que van transcendir allò comú i va saber capturar l'essència d'una època plena de canvis socials i culturals en l’Espanya dels anys 50 i 60, que li ha valgut el reconeixement internacional. El seu llegat no només resideix en les imatges que va capturar, sinó també en la seva influència en generacions posteriors de fotògrafs, que han trobat inspiració en la seva habilitat per captar allò únic i singular en cada moment. Masats és considerat un dels millors fotògrafs de la seva generació i el 2004 rebé el Premi Nacional de Fotografia, màxim guardó de reconeixement en l’àmbit estatal d’aquesta disciplina.

L’any 2009, el Museu Thermalia ja li va dedicar una exposició monogràfica amb un recull de les seves millors fotografies.

Masats a Thermalia

El 2009, Caldes de Montbui va retre homenatge a Ramont Masats, amb una exposició al Museu Thermalia. L’espai d’art i divulgació artística calderí va acollir una representació de la fotografia irònica de l’artista i va oferir un espai per al retrobament entre Masats i el poble on va néixer.

Ramón Masats Tartera

Ramón Masats (Caldes de Montbui, 1931) resideix actualment a Madrid.

La seva trajectòria en relació a la fotografia  el fa ingressar en l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, la Reial Societat Fotogràfica de Madrid i en el Grup AFAL entre d’altres col•lectius de gran reconeixement en el sector.

Masats s’especialitza en la fotografia documental i fotoreportage, treballant per encàrrec, però realitzant simultàniament la seva obra més personal. D’aquesta obra personal destaca el treball dedicat  a l’Espanya tradicional dels anys 50 i 60 que li va atorgar el reconeixement internacional, oferint al públic una visió de les tradicions imposades pel règim, de la pobresa i de la cultura popular.

L’obra de Masats és un referent dins de la fotografia estatal per la seva forma de renovar l’estètica del reportatge fotogràfic, molt encotillada fins el moment. Talent que fa que sigui considerat un dels noms més destacats de la fotografia espanyola, al nivell de companys com els germans Català-Roca, Xavier Misserachs, Joan Colom o Oriol Maspons.

Posteriorment, després d’uns anys dedicats a la direcció cinematogràfica i documental, així com a la publicitat, torna a la fotografia als anys 80. I des de llavors ha continuat treballant, editant llibres i exposant la seva obra arreu del món. Especialment a les galeries i museus més importants d’Espanya, encara avui dia.

El 2004 és guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia, màxim guardó de reconeixement a nivell estatal en aquesta matèria.

També se l’ha reconegut amb el Premi de Cultura de la Comunitat de Madrid (2002), Premi Bartolomé Ros a la Millor Trajectòria Professional al Festival Photoespaña (2001), Premi Negtor de Fotografia (1960) i V Trofeo Luis Navarro, Salón de Vanguardia, Asociación Fotográfica de Cataluña (1957), entre d’altres premis als seus libres i fotografies.

(Font: text extret de la Moció aprovada per l’Ajuntament de Caldes de Montbui el 29 de setembre de 2022)

Darrera actualització: 19.02.2024 | 14:58