Educar  i formar, per la vida i per la cooperació, de la mà de Josep Artigas Berenguer

Dimecres, 8 de febrer de 2023 a les 14:20

Josep Artigas és proposat per rebre la Medalla d’Honor de Caldes de Montbui. La proposta neix després del retorn de la delegació calderina que ha visitat els projectes de cooperació al Senegal impulsats amb el cooperant escolapi

El novembre de l’any 2022 una delegació calderina formada per representants de l’Ajuntament i de Caldes Solidària va fer una estada d’una setmana al Senegal per mirar els projectes i escoltar les persones que han comptat amb la cooperació de la vila catalana.

El recorregut pel país africà el van facilitar, pels seus coneixements i experiència, el tècnic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Toti Rovira, i el calderí i cooperant escolapi Josep Artigas.

La comitiva, presidida per l’alcalde, Isidre Pineda, les regidores Laia Cuscó (Cooperació) i Núria Carné (Europa i Projecció Exterior), Daniel López i Albert Sanz, president i secretari de Caldes Solidària, va tenir l’oportunitat de visitar cinc espais on s’han desenvolupat accions de cooperació realitzades amb el suport de Caldes Solidària i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, així com d’entrevistar-se amb les contraparts i les persones que estan sent protagonistes dels projectes.

Les principals conclusions de la missió van ser: seguir potenciant el model de projectes que aposten per educar i formar per a la vida i donar un reconeixement als 45 anys de cooperació al Senegal de Josep Artigas, calderí, escolapi i membre de l’Association Education Solidaire de l’Escola Pia al Senegal. Artigas, amb la seva dedicació a la millora de la qualitat de vida de la població jove senegalesa, ha estat la inspiració de la cooperació calderina que l’Ajuntament i Caldes Solidària han impulsat durant dècades.

Per això, l’alcalde, Isidre Pineda, ha proposat iniciar la instrucció per atorgar aquesta Medalla d’Honor de la vila de Caldes de Montbui a Artigas i fer extensiu el reconeixement a l’equip de persones que l’han acompanyat per aquest viatge a la cerca del “bé comunitari”, com ell mateix l’anomena.

Segons disposa el Reglament d’Honors municipal, el guardó es “concedeix per premiar mèrits extraordinaris que concorrin en personalitats, entitats o corporacions, siguin nacionals o estrangeres, per haver prestat servei o dispensat honors a la vila”.

Tot seguit, s’iniciarà el procediment per recollir testimonis i informació que avalin la proposta, amb la col·laboració de Caldes Solidària, que haurà de ser validada pel Ple de l’Ajuntament.

Caldes de Montbui té només una altra Medalla d’Honor concedida l’any 2018 a Raül Romeva, ex veí i ex conseller d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya.

La missió calderina al Senegal

El grup va entrar en contacte amb diferents projectes que al llarg de més de 30 anys de cooperació calderina al Senegal han servit per transformar la vida de diferents comunitats, treballant per posar al seu abast aquells recursos legítims dels quals els ha privat el desequilibri mundial de poders i repartició de riqueses.

De manera general, aquesta cooperació ha estat basada en el reconeixement i l’acció a favor de garantir que la població jove pugui confiar en la creació de projectes de vida al seu país i no hagi de recórrer a arriscar les seves vides intentant creuar  arriscar la seva vida durant el procés migratori intentant creuar l'Atlàntic, el Sahara, el Mediterrani o sumant-se a la pobresa dels barris urbans massificats.

En total, la col·laboració de l’Ajuntament han suposat una aportació de 660.000 € en aquestes gairebé tres dècades. I a aquest import cal sumar uns 340.000 € més aportats directament per Caldes Solidària des dels anys 90 fins ara.

La comitiva va visitar 5 espais que formen part de la trajectòria de cooperació calderina amb Senegal (s’indiquen les aportacions realitzades per l’Ajuntament de Caldes de Montbui):

Centre de Promoció Agrària. Creació i Formació Professional (M’Lomp).

Cooperació: 202.214,89 € - Període: 1995 - 2016

Primer projecte dinamitzat per Josep Artigas que ara està prenent una gran rellevància gràcies l’entitat FADDO Oussouye.

FADDO Oussuouye treballa en la consolidació d’una cooperativa d’agricultura i ramaderia, en la qual participa el centre de M’Lomp, que recolza joves i dones i que ajudarà a trencar el ritme de preus que pugen al mercat i recuperar els productes propis enlloc d’importar-los.

Granja Escola (Karang)

Cooperació: 114.121,72 € - Període: 2002 - 2017

Situada a la regió de Fatick i molt a prop de Sokone, floreix la Granja Escola de Karang, on joves de la zona reben formació sobre agricultura. Es tracta d’un projecte de formació professional en l’àmbit agrícola i ramader. A Karang, el gran repte és dedicar els 3 propers anys a homologar els estudis que s’imparteixen, adequar els continguts a les necessitats de joves del departament de Fondiounge, augmentar el nombre d’alumnes i avançar cap a la modernització i diversificació de la producció.

Centre Catalunya Sokone. Projecte per a la població jove (Sokone)

Cooperació: 32.725,57 – Període: 1997 - 2001

En aquest espai es lluita per aconseguir un centre educatiu i social de la regió que afavoreixi l'escolarització d’infants i joves, promogui l'adaptació de l'ensenyament a la realitat local, introdueixi l'ensenyament professional a la zona i promogui el voluntariat del jovent, entre altres. El centre va tenir dues seccions diferenciades: un centre social d'animació i organització de joves i un espai per tallers de formació manual i professional.

Es va iniciar la cooperació l’any 1997, amb Josep Artigas i una associació de joves (AFODEJ) i avui en dia el funcionament del centre s’autofinança a través dels seus propis ingressos.

Promoció cultural, social i d’inserció de joves (Thiaroye)

Cooperació: 129.640,10 € – Període: 2006 - 2017

La cooperació internacional i, en el seu context, la cooperació calderina, afavoreix la realització d’aquest projecte que escolaritza 1.060 alumnes en una de les zones de la regió de Dakar més desfavorides. Al barri de Thiaroye (Pikine), l’alimentació i l’educació presenten greus mancances entre la població infantil i la immigració esdevé l’única solució entre la població jove. A l’entrada de l’escola, un mural exhibeix el lema del centre: “Educa una noia i educaràs tota una nació”. És un lema pensat per protegir les joves del matrimoni precoç, de l’abandonament escolar i de convertir-se en mà d’obra. Alhora, és un lema per empoderar-les.

Centre Socioculturel Calasanz du Fouladou”. Projecte per a la població Jove (Mampatim)

Cooperació: 182.335,73 € - Període: 2018 - 2022

Actualment, Josep Artigas lidera la creació d’aquest espai multifuncional i sociocomunitari amb espais per a infants i joves i per a la població en general. El projecte, promogut per Caldes Solidària, amb el suport del Fons Català al Desenvolupament i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, amb l’Association Education Solidaire com a contrapart, consolida un programa d’activitats comunitàries amb l’objectiu de desenvolupar l’entorn social i econòmic de la zona. Actualment funcionen espais de reunió, reflexió, d’alfabetització, esport, lleure i, fins i tot dansa, i en el futur es vol convertir el centre en una escola de formació professional.

Temps per a la prospecció

La missió també va destinar temps per a la prospecció, tenint en compte que s’obre una nova etapa en relació amb la cooperació al Senegal en la qual caldrà detectar nous espais i noves necessitats.

Per això es va fer la visita a un espai que actualment projecta el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els Perímetres Agrícoles (Medina Bouliadabou), que és un exemple de projectes de futur en els quals Caldes de Montbui podria continuar el seu acompanyament a la població senegalesa.

Aquesta és una aposta del Fons per apoderar 91 agricultores de la Comunitat de Medina Boudialabou, on les dones gestionen tres hectàrees de tres hortes comunitàries i assumeixen tres reptes: millorar els equipaments (especialment pel que fa les tanques perimetrals que les protegeixen i al reg); formar-se en tècniques agrícoles i convertir-se en emprenedores que sàpiguen treure la millor rendibilitat a les hortes.

 

Etiquetes i perfils d’interès

IG i TW: @caldessolidaria @fonscatala @ecolespies

#SenegalCaldes2022 #formarperlavida #educarperlacooperació #cooperació #cooperacióinternacional

 

Darrera actualització: 08.02.2023 | 14:27