Comença la vacunació a la població calderina més vulnerable

Divendres, 26 de febrer de 2021 a les 12:45

El CAP de Caldes gestiona la vacunació a les persones de gran vulnerabilitat i de gran dependència, sobretot les majors de 80 anys i de les seves cuidadores, que inicien la vacunació aquests dies

Després de la vacunació dels residents i professionals de la Residència Santa Susanna i dels col·lectius essencials com la Policia Local on ja han rebut la vacuna tots els agents menors de 55 anys, a Caldes és ara el torn de les persones de gran vulnerabilitat i de gran dependència, sobretot les majors de 80 anys i de les seves cuidadores, a qui se’ls està administrant la primera dosi de la vacuna Pfizer aquesta setmana. La segona dosi s’haurà d’administrar en un termini d’entre 21 i 28 dies després d’haver rebut la primera.

Així, des del Centre d’Atenció Primària de Caldes (CAP) i a partir de la llista sumistrada pel Departament de Salut, la setmana passada es va començar a contactar amb les persones afectades per informar sobre l’arribada de les vacunes i consultar sobre la seva administració. I aquesta setmana s’ha començat a administrar la vacuna a les persones que ho han volgut. En tres dies s’han administrat més de 200 dosis sense que s’hagi tingut coneixement de cap efecte advers.

Així ho ha explicat el director del CAP Joan Mirambell de Caldes de Montbui, Miguel Angel Pozo, a l’alcalde Isidre Pineda i a la regidora de Salut Àngeles Llive que aquest dijous a la tarda s’han desplaçat fins aquest Centre de Salut per comprobar de primera ma com està funcionant a Caldes el pla de vacunació. Pozo ha explicat que la previsió de vacunació s’ha fet fins dijous i s’ha deixat el divendres sense cites, però amb persones concertades, per tal de garantir que es podran suministrar tots els vials oberts (van de 6 en sis) a persones integrants d’aquest mateix col·lectiu vulnerable mantenint els protocols dictats pel departament de Salut i suministrant totes les dosis.

Pla de vacunació a Catalunya

Les fases del Pla de vacunació del Departament de Salut es reparteixen en 3 etapes que es superposen en el temps, i que estan condicionades a la recepció de les dosis de les vacunes. La primera fase, que va començar el passat gener i s’allargarà fins el març, contempla la vacunació dels col·lectius de residències de gent gran que s’ha fet amb equips mòbils, la dels professionals sanitaris i sociosanitaris que es fa en centres sanitaris, i la de les persones amb grans dependències que es gestiona des dels Centres d’Atenció Primària. La segona fase, que ha començat aquest mes de febrer i es preveu que s’allargui fins el juny, inclou els col·lectius de persones de risc molt alt i alt (:>80, 70-79 60-69, Risc alt i molt alt en <60*) i les membres de serveis essencials crítics comper exemple el professorat de centres educatius o els funcionaris de presons, que des de la setmana passada ja estan sent citats. Finalment, hi ha una tercera fase que inclou la població en general menor de 60 anys.


D’acord amb l’estratègia de fases que preveu el pla de vacunació del departament de Sanitat, des de la setmana passada s’està vacunant de manera simultània les persones grans i amb grans dependències i les persones de col·lectius essencials segons la disponibilitat de les diferents vacunes. Als membres d’aquests col·lectius essencials se’ls està citant perquè es desplacin al punt de vacunació establert que tinguin més aprop de la feina o del domicili. També s‘ha començat a vacunar a majors de 80 anys arreu del país seguint el principi d’optimització i maximització de dosis i vials, una campanya que s’està portant a terme principalment des dels Centres d’Atenció Primària. En aquest sentit, les persones que es poden desplaçar fins el Centre de Salut per posar-se la vacuna, la reben en el seu CAP i, en les situacions en que això no és possible, poden concertar l’administració de la vacuna en el propi domicili.

En total, a Catalunya ja s’han administrat un total de 505.429 vacunes, 321.268 primeres dosis i 184.161 segones dosi. Amb aquestes, s’estaria acabant de vacunar amb èxit als col·lectius de les dues primeres fases (residències, professionals sanitaris).

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha fet aquest dimarts una actualització de la situació del pla de vacunació a Catalunya, ha apuntat que a finals de la setmana passada es van rebre 64.100 dosis de les vacunes d’AstraZeneca i 80.730 de Pfizer. Pel que fa a les vacunes de Moderna, s’està produïnt un retard sobre els terminis preestablerts. Segons ha assegurat Cabezas, aquesta setmana és la que més vacunes s'ha tingut des que ha començat a vacunar, amb 140.830.

Darrera actualització: 26.02.2021 | 12:54