Caldes serà present a Brussel·les durant la signatura del Pacte d'Alcaldes 2010
L'alcalde Jordi Solé assistirà a la cerimònia de signatura del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses que tindrà lloc al Parlament Europeu, a Brussel•les, el proper dimarts 4 de maig.
Solé assisteix com alcalde d'un dels municipis catalans que han signat l'acord de l'any 2010 per la reducció del 20% de les emissions de CO2 i dels gasos d'efecte hivernacle (GEH) que contribueixen al canvi climàtic abans de l'any 2020.
En aquest sentit, Caldes de Montbui, amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona, està elaborant un Pla d'acció per l'energia sostenible per contribuir des del mon local a la consecució dels objectius comunitaris enfront la crisi climàtica. L'Ajuntament preveu aprovar un seguit de mesures per a l'estalvi i l'eficiència energètica i per a la potenciació de les energies renovables abans de l'agost que afectarà als equipaments municipals.
Adhesió al Pacte d'alcaldes i alcaldesses
Caldes de Montbui es va adherir al Pacte d'alcaldes i alcaldesses en el Ple de l'Ajuntament del 30 d'abril de 2009, una iniciativa de la Unió Europea contra el canvi climàtic i a favor de l'estalvi i l'eficiència energètica.
*El Pacte d'alcaldes i alcaldesses és una iniciativa de la Direcció General de Transport i Energia (DGTREN) de la Comissió Europea que té com a objectiu superar el compromís de la Unió Europea de reduir en un 20%, abans de l'any 2020, les emissions de CO2 i dels gasos d'efecte hivernacle (GEH) que contribueixen al canvi climàtic. Fins ara s'hi han adherit més de 981 municipis de 36 països, alguns dels quals d'extracomunitaris.
Un dels compromisos del Pacte és la redacció d'un Pla d'acció per l'energia sostenible (PAES). L'elaboració del PAES inclou la realització d'un inventari d'emissions i la planificació d'un conjunt d'actuacions destinades a l'estalvi energètic i a la reducció d'emissions.
El PAES inclou el càlcul de les emissions de GEH directament generades per l'activitat de l'Ajuntament -enllumenat públic, equipaments, flota de vehicles-, però també per aquelles altres activitats sobre les quals el consistori incideix, com ara la gestió dels residus, l'aigua, el transport públic, el trànsit urbà o el consum elèctric domèstic.
Amb l'adhesió al Pacte, l'ambició política del municipi queda reflectida en el fet que, mitjançant la realització del Pla d'acció per l'energia sostenible, l'Ajuntament assumeix com a propi el compromís d'acompliment dels objectius del Protocol de Kyoto.
La participació de la ciutadania i del personal intern de l'Ajuntament és fonamental en l'èxit de tot el procés, i per això el Pacte dóna també prioritat a les actuacions de comunicació i difusió. La Comissió Europea contempla l'organització dels "Dies de l'Energia" (Energy Days) durant els quals diversos recursos desenvolupats per l'Ajuntament, com ara publicacions divulgatives, exposicions, visites a equipaments, fòrums i projectes escolars seran els protagonistes.
L'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona promou l'adhesió dels municipis al Pacte d'alcaldes i alcaldesses i els ofereix suport tècnic i econòmic per al desenvolupament dels Plans d'acció per l'energia sostenible. El procés inclou la signatura d'un conveni de suport entre l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, la contractació d'una consultora externa, el suport econòmic a les despeses de realització del PAES i la constitució d'una comissió de seguiment que coordina el desenvolupament del procés.
El document final del PAES s'envia a la DGTREN i s'actualitza cada dos anys.
Més informació a:
www.diba.cat/mediambient (Diputació de Barcelona. Àrea de Medi Ambient)
www.diba.cat/mediambient/pactealc.asp (Pacte d'alcaldes)
www.eumayors.eu/ (Pàgina oficial del Pacte d'alcaldes i alcaldesses)
* Text: Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona
** Fotografies: Eva Guillamet