Caldes se suma al programa educatiu que fomenta la “cultura emprenedora” entre els alumnes de primària del municipi

Divendres, 22 d'octubre de 2021 a les 00:00

Els alumnes de 5è de primària de l’escola El Calderí són els primers del municipi que participen al programa “Cultura emprenedora a l’Escola” que preveu la visita a equipaments com Caldes Emprèn

Caldes de Montbui s’ha adherit aquest curs 2021-2022 al programa “Cultura Emprenedora a l’Escola” (CuEmE), impulsat per la Diputació de Barcelona. Els primers alumnes que hi participen són els de cinquè d’educació primària de l’Escola El Calderí. Aquesta iniciativa té com a principal objectiu el foment de la cultura emprenedora i el desenvolupament de les competències bàsiques en aquest àmbit entre els alumnes del cicle superior d’educació primària. Per fer-ho possible, el programa està pensat a partir d’una estratègia local que vincula els centres educatius i les empreses i equipaments del municipi.

Precisament, dins de l’estratègia local d’aquest programa, els 27 alumnes d’El Calderí que participen en aquesta iniciativa han visitat aquest divendres les instal·lacions del Centre d’Iniciatives Empresarials - Caldes Emprèn, l’equipament públic que té com a objectiu l’impuls de projectes empresarials de nova creació així com la consolidació i el suport d’empreses constituïdes recentment.

Durant la visita, els estudiants han reflexionat sobre el fet de ser emprenedor/a, que és una empresa cooperativa, què aporta i quines diferències té en relació a una empresa mercantil. I, tot plegat, ho han pogut conèixer de primera mà a partir de l’experiència d’algunes de les empreses que desenvolupen la seva activitat en aquest equipament.

L’Ajuntament, a través del treball conjunt de les regidories d’Educació i d’Indústria, Empresa i Treball, donen suport a l’escola durant tot el curs per facilitar el desplegament de les diferents fases del programa.

Els alumnes creen i gestionen una cooperativa

L’objectiu del programa CuEmE és donar les eines i la formació bàsica per conèixer la realitat del món empresarial i econòmic, i a la vegada fomentar l’emprenedoria. I, per fer-ho, preveu l’aplicació pràctica dels coneixements a partir de la creació i la gestió d’una cooperativa escolar. En aquest cas, els alumnes han de dur a terme tots els passos necessaris per tal de crear i fer funcionar una cooperativa que centri la seva activitat principal en les persones i no en el capital. Un projecte empresarial que s’ha de basar en una gestió democràtica i participativa i que dóna part dels seus eventuals beneficis a projectes socials.

El programa CuEmE treballa totes les competències educatives clau de manera transversal i s’estructura en nou etapes. La primera és la que porta als nens i nenes a fer un exercici d’autoconeixement sobre l’emprenedoria. Mentre que, les vuit etapes següents corresponen al procés necessari per crear i fer funcionar una cooperativa. Això és, des del debat sobre la raó de ser de la cooperativa, fins al procés de recerca del finançament o el disseny de la imatge corporativa, passant per les estratègies de comunicació o el procés productiu en si.

Aquest curs 21-22 participen 55 ens locals de la demarcació de Barcelona al programa CuEmE, una iniciativa que es va iniciar fa 10 anys. En total, aquest curs hi participen 98 municipis, 229 escoles i uns 8.900 alumnes que acabaran creant prop de 400 cooperatives. Caldes de Montbui és un dels 9 municipis que s’incorporen aquest any amb una de les 22 escoles que s’han afegit al projecte.

Darrera actualització: 22.10.2021 | 13:38