Caldes recupera la plaça de l'Església

Dilluns, 4 d’octubre de 2010

Centenars de persones assisteixen a la inauguració de la plaça de l'Església i la descoberta de la nova font termal, que va tenir lloc el divendres 1 d'octubre

 

El carrer d'Ascensi Vega i la plaça de l'Església ja són oberts i la font "Prendre les aigües" ja raja. Divendres va tenir lloc un multitudinari acte inaugural, on centenars de veïns i veïnes de Caldes de Montbui van assistir a la recuperació d'aquesta plaça després de mesos tancada a causa de les obres de reurbanització.

 

Van presidir l'acte l'alcalde, Jordi Solé, i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, acompanyats pels regidors i regidores del consistori i pel director territorial de Governació a Barcelona, Joan Rabasseda.

 

L'expectació a la plaça va ser especialment intensa en el moment de descobrir la nova font termal, una escultura de l'artista Mar Hernández que va guanyar el concurs convocat l'any 2009 i que rep el nom de "Prendre les aigües".

 

En el seu discurs, l'alcalde va voler agrair la col•laboració ciutadana en una obra que ha suposat una important reordenació del trànsit, donat que la plaça i el carrer són un punt neuràlgic en l'entramat urbà, a més d'un espai d'ús habitual de la ciutadania. També va adreçar un especial agraïment al regidor Josep Coral, responsable de l'obra.

 

El conseller Ausàs, per la seva banda, va voler insistir en la valentia de tirar endavant aquest projecte i va voler atribuir tot el mèrit a l'Ajuntament. Les obres de la plaça de l'Església han tingut un grau afegit de dificultat per desenvolupar-se en una zona d'alt interès històric i arqueològic.

 

Un cop inaugurats, el carrer d'Ascensi Vega i la plaça de l'Església han estat oberts al trànsit de nou i els carrers afectats amb canvis de circulació motivats per les obres (el més importants el de Font i Boet) han tornat a la normalitat.

 

Amb tot, l'obra de la plaça, molt pensada per afavorir la comoditat dels vianants, és ara un lloc de passeig i estada, amb el terra a un sòl nivell, d'on han desaparegut els obstacles per a persones amb mobilitat reduïda.

 

L'obra

Les obres de reurbanització de la plaça de l'Església i el carrer d'Ascensi Vega han tingut un cost de 473.364,77€. Es van iniciar al setembre de 2009, amb una previsió d'execució de set mesos que es va veure afectada tant per la recerca arqueològica com per l'abundant pluja caiguda durant l'últim any.

 

L'objectiu d'aquesta obra ha estat la millora de la mobilitat de vianants i rodada d'ambdues zones, l'adequació i l'endreçament de la xarxa de serveis i l'adaptació a les normatives urbanístiques corresponents.

 

Les obres han inclòs una bateria de solucions constructives i urbanístiques integradores amb l'entorn. En grans trets, s'han retirat els paviments i voreres antics per ser substituïts per una línia de pavimentació a un mateix nivell formada per una solució mixta de llambordes i pedra. D'altra banda, les xarxes de serveis s'han soterrat i s'ha instal•lat un nou enllumenat públic d'acord amb la normativa municipal de contaminació lumínica.

 

El projecte ha rebut una subvenció del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de 208.800 € (el 44,11% del cost d'adjudicació) i subvenció de Llei de Barris 75716,26 (el 16% del cost d'adjudicació). La resta l'assumeixen entre Ajuntament i veïns.

 

La nova font termal
Per a l'elecció de l'estructura que s'ha convertit en la nova font termal de la plaça, l'Ajuntament va convocar un concurs l'any 2009. La proposta guanyadora va ser "Prendre les aigües", de l'escultora Mar Hernández, de Castellar del Vallès.

 

Al concurs, convocat gràcies a l'empenta pressupostària que va suposar la Llei de Barris de la Generalitat de Catalunya i promogut des de Thermalia, es van presentar 20 propostes. Les tres obres finalistes es van exposar al públic i es va obrir una votació entre els veïns de Caldes de Montbui per elegir la font guanyadora.

 

Prendre les aigües va obtenir 120 vots. "Traces", de l'arquitecte Oscar Barcelón Sendrós, d'Olvan, va obtenir 111 vots. I "Art Termal", de les arquitectes Anna Dot Bardolet (Torelló), Anna Gutiérrez Merín (Barcelona) i Elena Gómez Martínez (Santa Coloma de Gramanet), va obtenir 74 punts.

 

Segons explica l'artista en la presentació del seu projecte, l'escultura que s'ha convertit en font pretén traslladar el doble sentit de prendre les aigües, en tant utilitzar-les per les seves propietats curatives o en tant beure-la. L'obra proposa un relleu sobre un bloc de pedra en el qual es veuen les extremitats inferiors d'una persona i on tant la base de la font com el brollador acosten l'aigua i les persones al terra.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:29