La vila calderina s'ha adherit també aquest any a la Declaració del Dia d'Europa del Consell Català del Moviment Europeu (CEE) i ha impulsat diferents accions per commemorar el Dia d'Europa 2010 amb la col·laboració del Cercle d'Amics de Taunusstein.
Del 4 al 10 de maig, l'Ajuntament penjarà la bandera Europea al balcó de la casa consistorial i activarà un baner al web municipal des del qual accedir al Portal de la Unió Europea.
L'acte central de la commemoració a Caldes de Montbui serà la conferència sobre el Tractat de Lisboa, que va entrar en vigor l'1 de desembre de 2009, i que aporta un nou escenari per al desenvolupament econòmic, climàtic i polític de la Unió Europea. Per parlar de tot plegat, la vila comptarà amb la Dra. Teresa Freixes, catedràtica Jean Monnet de dret constitucional europeu i presidenta de la Fundació Universitària Martí l'Humà. La conferència tindrà lloc el divendres 7 de maig, a les 19.30 h, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Caldes de Montbui.
Declaració del Dia d'Europa 2010 promoguda pel CCME El proppassat dia 1 de desembre tots plegats vam viure un moment històric: l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa, que dota la Unió Europea del marc institucional i dels mètodes de treball que li han de permetre encarar amb èxit els importants reptes que aquesta té plantejats. Reptes, com sens dubte són la crisi econòmica, el canvi climàtic, la crisi del model energètic actual, o la seva pèrdua de pes polític i econòmic respecte d'Estats emergents en l'escena internacional o el paper que li pertoca jugar com actor global, que requereixen cada cop més l'esforç coordinat de les institucions comunitàries, dels Estats Membres de la UE i del conjunt de la societat civil europea.
D'altra banda, aquests primers mesos de l'any 2010 han estat marcats per la continuïtat d'una forta crisi econòmica, que ha afectat amb major o menor intensitat la major part dels països europeus i els seus ciutadans. No obstant això, la Història ens parla d'altres crisis que han planat sobre Europa i que s'han pogut superar gràcies a la ferma voluntat de buscar-hi solucions de forma conjunta. És en aquest context de dificultats -però també d'esperança-, i en plena Presidència semestral de la Unió Europea per part del Govern espanyol, que encarem la celebració del Dia d'Europa 2010 i impulsem la present declaració:
1. La Unió Europea està experimentant una profunda crisi econòmica i social, que requereix de solucions urgents i de caràcter estructural. La promoció d'una economia basada en el coneixement i la innovació i en el principi d'eficiència en el consum d'energia i els recursos naturals, és una tasca ineludible que hem d'emprendre des de tots els nivells de govern i des de totes les esferes de la societat si volem avançar vers un model de desenvolupament més sostenible a la Unió Europea. L'estratègia Europa 2020, continuadora de l'Agenda de Lisboa, apunta a aconseguir aquests objectius.
2. Al 2010, any europeu de la lluita contra la pobresa i l'exclusió social, un 17% de la població de la Unió Europea no té recursos econòmics suficients per poder accedir als béns i serveis més bàsics. Conscients d'aquesta situació, ens fem nostres les paraules de les institucions comunitàries quan afirmen que la pobresa i l'exclusió d'una sola persona contribueixen a la pobresa del conjunt de la societat i que Europa només podrà ser forta si cada individu pot fer realitat tot el seu potencial.
3. D'acord amb el punt anterior, i des del compartiment dels valors de solidaritat, justícia social i inclusió social que són propis de la societat europea, ens comprometem des dels nostres àmbits de responsabilitat a lluitar contra la pobresa i l'exclusió social i eliminar els estereotips sobre aquests fenòmens socials que estan presents en la societat catalana i europea.
4. En el darrer any, l'atur a la Unió Europea s'ha incrementat fins arribar al 9,5% de la població activa, (novembre de 2009), amb Estats que arriben a taxes de més del 20%. A nivell de tota la Unió es tracta del nivell de desocupació més elevat des del gener de l'any 2000 i implica que més de 5 milions de ciutadans van perdre els seus llocs de treball en aquest període. Davant d'aquesta realitat, necessitem un govern econòmic fort a la Unió Europea i un esforç solidari de tots els Estats i agents socials per aturar la destrucció d'ocupació, que continua creixent cada dia que passa.
5. El món local, per la seva proximitat al ciutadà, és un actor especialment rellevant en el procés de lluita contra la pobresa i l'exclusió social, dos fenòmens que han incrementat la seva incidència en la societat com a conseqüència de la greu crisi econòmica que viu Europa. En un moment com l'actual, en el que les finances dels ens locals s'han vist greument afectades, fem una crida a les instàncies polítiques superiors per tal que trobin mecanismes i recursos concrets que permetin als ens locals continuar ajudant els ciutadans que més ho necessitin.