Caldes de Montbui mostra el model de termalisme català a les viles termals d’Occitània, a la Catalunya francesa

Divendres, 11 de juliol de 2025

A petició de la Federació de Termalisme d’Occitània, Caldes acull una trobada amb l’Associació de Viles Termals de Catalunya per mostrar el model de termalisme i oci calderí a les estacions termals de l’Occitània francesa

Occitània és la primera regió termal de França i inclou 28 estacions termals i balnearis entre 10 dels 13 departaments que conformen l’Occitània

La trobada, que ha tingut lloc aquest dijous a Caldes de Montbui, s’emmarca en el conveni d’amistat signat el desembre del 2022 entre la Federació de Termalisme d’Occitània i l’Associació de Viles Termals de Catalunya.

L'objectiu del protocol d’amistat és establir llaços de cooperació entre municipis d'ambdós territoris, contribuir al desenvolupament i a la diversificació de les ofertes termals, a la promoció dels territoris com a destinacions turístiques i a la potenciació del patrimoni dels municipis.

Tot i que els beneficis per a la salut de les aigües termals són reconeguts, el termalisme actual a Catalunya està més orientat al benestar i l’oci, mentre que el termalisme francès, s’orienta clarament a la salut ja que s’inclou en el sistema de salut pública de França. Dos models -el català i el francés- que es complementen, i que per tant, poden fer-se aportacions mutues.

En aquest context, des de la direcció de Projectes Estratègics i Relacions Transfrontereres de l’Ajuntament d’Amélie-les-Bains i l’Agència d’Atractivitat Turística Amélie-Haut del Vallespir-País Català han contactat amb el nostre municipi per poder fer un intercanvi d’informació sobre els sistemes termals catalans.

A més del president de l’Associació de Viles Termals de Catalunya i alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i del president de l’Associació Balneària de Catalunya i director del Balneari Termes Victòria Joan Anglí, a la trobada de Caldes hi ha assistit l’equip directiu del RV Broquetas i representants municipals de la Garriga i de Caldes de Montbui (de la banda catalana) i d’Ussat, Amèlie-les-Bains i Avène (de la part francesa), que han participat en un intercanvi de coneixement sobre el model termal català.

En aquest sentit, l’equip francès ha pogut concloure que, a més de la vessant mèdica i de salut, hi ha moltes maneres de valoritzar i potenciar el termalisme. L’ús de l’aigua termal en l’àmbit culinari, la neteja o la promoció turística són algunes noves aplicacions de l’aigua termal que han pogut redescobrir els balnearis d’Occitània, així com que hi ha fórmules per acostar les propietats de l’aigua termal a la ciutadania, com és el cas dels banys públics El Safareig.

Pel que fa a la part catalana, conclou que cal seguir investigant i fent estudis que demostrin que els tractaments amb aigua termal són beneficiosos per la salut amb la finalitat que el Sistema Català de Salut Pública aposti pel termalisme com una opció més de tractament per determinades dolències.

Una visita a les instal·lacions termals del Termes Victòria i del RVHotels Broquetas, als Banys Públics d’El Safareig i al Museu Thermalia han completat l’estada de la Federació de Termalisme d’Occitània a Caldes de Montbui.

Darrera actualització: 11.07.2025 | 13:35