Caldes de Montbui commemora el Dia internacional contra l'LGTBIfòbia

Dissabte, 17 de maig de 2025

Amb motiu del Dia internacional contra l'LGTBIfòbia, que se celebra el 17 de maig, l'Ajuntament referma el seu compromís per garantir el respecte a la diversitat afectiva i de gènere i vol conscienciar sobre les violències i discriminacions que pateix aquest col·lectiu

El 17 de maig constitueix una de les diades de commemoració del col·lectiu LGTBI+ més conegudes i amb més ressò en l’àmbit internacional, amb accions en més de 130 països, reconeguda per diversos estats i institucions internacionals, com el Parlament Europeu o l’Organització de les Nacions Unides.

L’origen d’aquesta diada és una campanya internacional que va tenir lloc l’any 2005 amb el suport de les principals associacions internacionals LGBTI+ i de més de 24.000 persones i en la que es va escollir el dia 17 de maig per commemorar el Dia internacional de l'LGTBIfòbia en record de l’eliminació de l’homosexualitat de la classificació internacional de malalties que l’Organització Mundial de la Salut va fer el 17 de maig de 1990.

A Catalunya, la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, dels drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i d’erradicació de l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, vetlla per desenvolupar i garantir els drets de les persones LGBTI i evitar situacions de discriminació i violència cap a aquest col·lectiu, per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.

L’Ajuntament de Caldes de Montbui, en el seu compromís per a garantir els drets del col·lectiu LGBTI i amb l’objectiu d’erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, es compromet una vegada més a garantir dins el seu municipi el respecte a la pluralitat d’expressions de gènere i a les diverses orientacions afectives i sexuals. De la mateixa manera, també en la defensa de la igualtat com a garant de la lliure expressió de la diversitat i en la lluita quotidiana contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia, sigui quin sigui el seu àmbit d’expressió.

L’Ajuntament proposa reflexionar i donar la volta a expressions LGTBIfòbiques a través d’un nou glossari

  • Cada dia hi ha més lletres. La realitat és que existeixen les persones LGBT i la resta són invencions.
El col·lectiu LGBTIQ+ dona visibilitat totes les persones discriminades per la norma cishetero i el sexe binari.
  • La intersexualitat és una malaltia que cal curar.
La intersexualitat és una expressió dels factors biològics que conformen el sexe i són una representació més de la varietat en la corporalitat de les persones. 
  • La meva veïna és asexual, això significa que mai tindrà parella.
L’asexualitat fa referència a l’atracció sexual cap altres persones poc intensa o nul·la. No té cap relació amb la manca d’atracció romàntica.  
  • Un familiar ens ha dit que és trans*, però diu que no se sent ni dona ni home, això és impossible. 
Els gèneres no binaris responen a un malestar amb els estereotips i rols atribuïts al gènere binari –home i dona– i a la voluntat de trencar-los.

 

En aquest sentit, per tal de fomentar l’educació i el (re)coneixement de la comunitat LGTBIQ+, la regidoria d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+ aprofita el Dia Internacional de la lluita contra l'LGTBIfòbia per presentar un nou “Glossari bàsic de termes LGTBIQ+”.

L’objectiu és que el document es converteixi en una eina que ajudi a aclarir alguns dels termes clau per entendre i conèixer més a fons la realitat del col·lectiu LGTBIQ+. El vocabulari proposat és només una aproximació als principals termes dins del moviment i no comprèn la totalitat d'aquests, atès que la realitat és canviant i sorgeixen noves paraules per descriure-la.

El Punt SAI, al servei del col·lectiu

Des del juny del 2020, Caldes de Montbui disposa del Punt SAI: Servei d'Atenció Integral LGTBIQ+. Aquest servei té com a objectiu acompanyar, assessorar i donar suport en tot moment a totes aquelles persones que pertanyen o que tenen algun vincle amb aquest col·lectiu. El punt SAI dona servei a l’Espai Jove El Toc i cal demanar cita prèvia. Es pot contactar per telèfon al 93 865 46 55, al 674 32 35 78 o per correu electrònic a sai@caldesdemontbui.cat.

Aquesta acció s’emmarca en l’eix núm. 2 del Pla d’Actuació Municipal 2023/2027 de l’Ajuntament de Caldes de Montbui. Més informació a www.caldesdemontbui.cat/pam.

Darrera actualització: 15.05.2025 | 16:04