Caldes acull l’exposició multimèdia “Veus invisibles” que mostra la realitat de ser una mare soltera al Marroc

Divendres, 3 de desembre de 2021 a les 00:00

La Sala Delger acull, del 13 al 23 de desembre, l’exposició “Veus invisibles. Les mares solteres i la infància abandonada al Marroc”, fruit d’un projecte de cooperació finançat per l’Ajuntament

“Veus invisibles. Les mares solteres i la infància abandonada al Marroc” és el títol de l’exposició que, del 13 al 23 de desembre, es pot visitar a la Sala Delger de Caldes de Montbui. Es tracta d’una mostra multimèdia organitzada conjuntament entre l’associació Amics dels Infants del Marroc i l’Ajuntament de Caldes de Montbui. De fet, el material exposat permet donar visibilitat a la realitat de ser una mare soltera en aquest país i, a la vegada, presentar la feina feta des del 2017 a través del projecte de cooperació en el qual participa directament el municipi.

L’exposició, a partir de les fotografies de  Laura Puech, Nathalie Vigini i Zoe Vincenti, presenta la realitat complexa i violenta que viuen aquestes famílies, aportant llum a la consciència col·lectiva per promoure i defensar els drets de les dones i la infància. A més, el format multimèdia permet visibilitzar la situació en què es troba aquest col·lectiu al Marroc i, a la vegada, fer evident la discriminació que pateixen, la situació d’abandonament d’aquests infants i, sobretot, les iniciatives que es duen a terme per tal de millorar la realitat d’aquest col·lectiu. D’aquesta manera, a banda de les fotografies, el visitant podrà escoltar el testimoni de 19 mares solteres i persones que han estat abandonades al Marroc, així com també veure els 9 vídeos informatius sobre l’activitat de diverses entitats marroquines que trebalen en aquest àmbit.

La mostra s’ha programat durant aquestes dates com una manera de celebrar, el 10 de desembre, el Dia Internacional dels Drets Humans. Una forma de donar visibilitat a projectes concrets que, des de l’Ajuntament, es duu a terme en l’àmbit de la cooperació i la solidaritat.

L'horari per visitar l'exposició és:

  • 13 a 15 de desembre a hores convingudes (contacte: ima@amicsinfantsmarroc.org / 601174524)
  • 16 a 23 de desembre entrada lliure: dilluns a divendres de 17 a 20h, dissabte de 10:30 a 14h i de 17 a 20h i diumenge de10:30a14h 

Cinc anys de cooperació amb l’Ajuntament

Des del 2017, l’Ajuntament de Caldes de Montbui col·labora amb Amics dels Infants del Marroc. Aquesta entitat treballa conjuntament amb l’Associació Solidarité Féminine en el desenvolupament del projecte Aïn Sabaâ. Durant aquests anys des de la regidoria de Cooperació s’han destinat 21.400 euros a aquesta iniciativa. D’aquests, aquest any se n’han destinat més de 7.000 a implementar mesures de suport per fer f ront a la pandèmia de la Covid-19.

El projecte Aïn Sabaâ busca defensar els drets de les dones abordant les diferents discriminacions que les fan vulnerables (gènere, pobresa, atur). D’aquesta manera, treballa quatre objectius de forma simultània: la reducció de la pobresa, la igualtat de gènere, el treball decent i creixement econòmic i la reducció de les desigualtats.

Des del 1985, l’Association Solidarité Féminine promou els drets de les dones i els infants i fa prevenció sobre abandonament d’infants, treballa la reinserció socioeconòmica de les mares solteres a través dels programes que desenvolupa als tres centres que gestiona aquesta organització al Marroc.

La realitat de les mares solteres al Marroc

Al Marroc, els infants nascuts fora del matrimoni i les seves mares són un dels col·lectius vulnerables més exposats a la discriminació, l’exclusió, la violència i l’explotació. Cada dia hi ha 83 parts de dones solteres i 13 dels infants nascuts en aquests parts són abandonats.

Malgrat els canvis legislatius i socials que hi ha hagut els darrers anys, promoguts per la mobilització de les associacions de defensa dels drets de la dona, persisteixen en gran mesura els factors de discriminació envers el col·lectiu de mares solteres i llurs infants.

La crisi de la Covid-19 està tenint un elevat impacte sobre la situació d’aquest col·lectiu i sobre les associacions que hi donen suport. Les restriccions de la mobilitat de la població i el tancament d’activitats econòmiques dificulten l’accés de les mares solteres al mercat laboral, fet que agreuja la situació de precarietat de moltes i posa en perill el seu accés al serveis bàsics. A més, les mesures d’emergència sanitària han provocat el tancament de les activitats comercials de les entitats del tercer sector que generaven ingressos propis, la qual cosa ha reduït dràsticament els seus ingressos.

Darrera actualització: 03.12.2021 | 14:29