Aprovat el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible

Dijous, 29 de juliol de 2010

El Ple de l'Ajuntament de juliol ha a aprovat el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible, un document que ajudarà Caldes a complir les directrius europees en matèria d'estalvi energètic adreçades als municipis que han signat el Pacte d'Alcaldes. El redactat inclou propostes fetes per la ciutadania

 

El Ple de l'Ajuntament de Caldes de Montbui del 20 d'abril de 2009, va aprovar l'adhesió al Pacte d'Alcaldes per l'energia sostenible (PAES) i va fer seus els objectius de la Unió Europea per a l'any 2020, adoptant el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 20% per a l'any 2020.

 

I el Ple de l'Ajuntament de juliol de 2010 ha aprovat el Pla d'Acció per l'Energia Sostenible, el document que recull les accions a través de les quals Caldes ha d'aconseguir aquest objectiu. El PAES s'ha aprovat per unanimitat.

 

Per arribar fins aquest punt, l'Ajuntament ha comptat amb la col•laboració de veïns i veïnes de Caldes a través de diferents accions de promoció de la participació ciutadana, com la convocatòria d'una sessió oberta o la utilització de la plataforma Consensus (www.consensus.cat/caldesdemontbui) per tal de recollir idees i propostes de la ciutadania.

 

El qüestionari obert a Consensus
El qüestionari va ser creat per complementar les accions adreçades a informar i recollir propostes durant el procés d'elaboració del Pla d'acció de l'energia sostenible (PAES). La primera acció, en aquesta ocasió presencial, va ser l'audiència pública convocada per l'Ajuntament el passat 16 de juny.

 

Una vintena de persones van participar responent el qüestionari que va restar obert entre el 17 de juny i el 4 de juliol. Els participants van fer les seves aportacions a través de dos models de resposta: un tancat, en el qual calia contestar preguntes concretes, i un obert en el qual es podien fer aportacions lliures relaciones amb el tema tractat.

 

Respostes a les preguntes tancades
La primera part del qüestionari feia referència a propostes que actualment inclou el PAES i tenia per objecte conèixer la opinió de la ciutadania sobre accions que hauran de comptar amb la col•laboració dels veïns i veïnes de Caldes.

 

• En relació a les mesures que hauria de recollir l'Ajuntament per reduir la despesa energètica derivada de l'ús del vehicle privat, el 91% de les respostes és favorable a impedir l'accés al nucli antic i a establir rutes de prioritat per vianants i ciclistes per fer desplaçaments habituals. En canvi, només el 45% es mostra a favor d'impedir l'accés al voltant de les escoles, especialment en hores d'entrada i sortida d'alumnes.

 

• En relació a l'ús del transport públic, el 80% dels enquestats afirma que faria servir una línia que connectés la zona esportiva, la Biblioteca, el CAP, l'Ajuntament i altres equipaments amb tots els barris de Caldes.

 

• En relació als compromisos que els enquestats estarien disposats a adquirir per reduir el consum energètic, el 70% està disposat a acompanyar el seu fill a l'escola a peu, ningú estaria disposat a fer servir rentadores i assecadores comunitàries, el 100% està disposat a reduir la intensitat de llum de l'escala o bé posar-hi un detector de presència, el 100% estaria disposat a canviar el tipus de vegetació de jardins afavorint les plantes autòctones i amb menys necessitats d'aigua, el 77'3% estaria disposat a substituir calefaccions de gasoil per calderes de biomassa (en el cas de viure en cases aïllades i utilitzar gasoil), el 100% estaria disposat a compartir el vehicle per fer determinats desplaçaments, el 63'6% està disposat a adquirir un vehicle de baixes emissions i de classe energètica A (en el cas que hagi de comprar un cotxe) i el 68'2% està disposat a moure's per Caldes amb bicicleta.

 

Altres accions proposades de manera oberta
El qüestionari també proposava a la ciutadania reflexionar de manera lliure sobre altres mesures d'estalvi que podrien incorporar-se al PAES. L'Ajuntament ha estudiat les propostes per tal de conèixer la finalitat concreta que la ciutadania ha volgut traslladar i per tal d'analitzar la viabilitat total o parcial de les accions o les idees proposades.

 

En la majoria dels casos, l'objectiu o la finalitat que persegueixen les propostes lliures es recull en el PAES de manera total o parcial. La ciutadania les ha formulat de la següent manera:

 

• Complir amb paràmetres adequats pel fa a la climatització dels equipaments municipals
• Afavorir les construccions sostenibles en els edificis de nova construcció i en rehabilitacions
• Reduir la il•luminació pública un 50%
• Instal•lar plaques solars en tots les edificacions noves, almenys en el 50% de les zones amb teulada
• Utilitzar un servei de transport urbà de combustible no fòssil
• Baixar d'intensitat l'enllumenat públic a partir de les 11 de la nit
• Fer uniformes els criteris d'intensitat lluminosa
• Treure els focus del centre escolar Montbui i de l'aparcament

 

Altres consultes han estat desestimades per qüestions de viabilitat relacionades amb el cost o perquè entren en contradicció amb normatives vigents, com ara:

 

• Promoure bonificar i/o subvencionar la instal•lació de captadors d'energia renovables a les industries i a les llars
• Prohibir als comerços tenir rètols lluminosos mentre el negoci no és obert al públic
• Fer el carrer principal de vianants amb un tramvia en constant moviment des de el polígon comercial El Tint fins a l'ermita del Remei

 

Amb aquest document, Caldes de Montbui fa un important pas per complir el Pacte d'alcaldes i alcaldesses promogut per la Unió Europea, segons el qual el municipi es compromet a una reducció del consum energètic que contribueixi a la desacceleració del canvi climàtic.

Darrera actualització: 5.03.2013 | 11:29