Caldes, ciutat amiga de la gent gran

Divendres, 29 d'abril de 2016 a les 11:49

El Ple de l'Ajuntament aprova l'adhesió de Caldes de Montbui al projecte «Ciutats amigues de la gent gran», promogut per l'OMS en favor de l'envelliment actiu i saludable

L'alcalde, Jordi Solé, la regidora d'Acció Social, Pilar Aznar, i la directora de la Fundació Santa Susanna, Assumpció Ros, han presentat en roda de premsa l'adhesió del municipi al programa «Ciutats amigues de la gent gran», que s'ha formalitzat en el ple ordinari del mes d'abril. L'Ajuntament de Caldes de Montbui i la Fundació, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, lideraran aquest projecte que ha de ser desenvolupat en xarxa a través de la col·laboració de tots els agents locals relacionats amb la gent gran.

«Ciutats amigues de la gent gran» és un programa que ha impulsat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a favor de la salut i el benestar de les persones grans. Té com a principal objectiu l'envelliment actiu en el marc d'una xarxa mundial de ciutats.

El projecte s'adreça a tot un col·lectiu que, en el cas de Caldes, és nombrós i format per persones majoritàriament actives, autònomes i amb un gran potencial d'implicació en l'entremat social del municipi. I vol tenir en compte, de manera especial, l'atenció a les persones d'aquest col·lectiu amb menys autonomia i més risc d'exclusió social.

D'altra banda, la proposta esdevé una oportunitat per treballar conjuntament en el marc d'una xarxa mundial d'experiències, contactes i complicitats unides per assolir els objectius marcats i que es materialitza en la Xarxa Mundial de Ciutats Amigues promoguda per l'OMS.

Dimensions del projecte
Aquest projecte pretén treballar en l'anàlisi i millora de les vuit dimensions entorn a les quals s'organitzarà tot el seu desenvolupament:

  • la participació social i cívica
  • la mobilitat i el transport
  • l'accessibilitat I l'ús dels espais públics i privats
  • l'habitatge
  • els serveis socials i els de salut
  • les relacions de suport i ajuda mútua
  • el respecte, les desigualtats i les condicions d'inclusió
  • la comunicació i la informació

Implicació ciutadana en les fases del projecte
Els agents promotors del projecte tenen previst crear una Comissió Ciutadana per vetllar pel desenvolupament de totes les accions del projecte, que són:

  • Fase inicial de diagnosi de l’amigabilitat de Caldes de Montbui respecte la gent gran i de planificació de les accions necessàries
  • Fase d’implementació de les accions
  • Fase d’avaluació del compliment dels objectius

La fase de diagnosi començarà immediatament i servirà per analitzar tots els aspectes que tenen a veure amb la gent gran i en quin estat es trobem actualment. Això vol dir contestar a qüestions com ara: Com són els nostres espais a l’aire lliure, els edificis o els transports? Què passa amb l’habitatge? Com és la participació social? Quins elements d’inclusió social existeixen? Quina xarxa de suport i ajuda mútua tenim? Com tractem la comunicació i la informació d’aquest col·lectiu? I, quins serveis comunitaris i de salut tenim?

La Fundació Santa Susanna, com a part activa d’aquest projecte, també participarà de la fase de diagnosi dinamitzant diversos grups (professionals de la salut, serveis socials, cuidadors, operadors de proximitat, persones grans amb diferents graus d’autonomia/dependència) amb l’objectiu d’extreure una imatge clara del que és Caldes de Montbui respecte la gent gran.

Darrera actualització: 10.05.2016 | 12:09