15 preocupacions dels infants de Caldes són expressades davant el Ple de l'Ajuntament

Dijous, 24 de maig de 2007 a les 00:00
Dimecres 23 de maig ha tingut lloc el primer Ple del Consell d'Infants per traslladar al consistori preguntes referents al futur de la vila

Els membres del nou Consell d'Infants de Caldes de Montbui han tingut l'oportunitat d'expressar les seves preocupacions i preguntes al consistori calderí en una trobada amb els regidors i les regidores de l'Ajuntament. El primer Ple del Consell d'Infants, celebrat ahir dimecres a la tarda, va formular 15 qüestions que van contestar els cinc grups municipals. La sessió va permetre donar resposta a 15 de les 95 preguntes que han elaborat les escoles durant les últimes setmanes. La resta, s'han posat a disposició de les formacions polítiques calderines perquè coneguin tots els temes que preocupen als més petits sobre el futur del seu municipi.

Territori, equipaments i esports són alguns dels temes que van sorgir
Els representants del Consell d'Infants van traslladar preguntes sobre blocs temàtics tan diferents com el medi ambient, la cultura i l'atenció als joves, la indústria, la seguretat, el transport, l'esport, la salut i el turisme. Els regidors i les regidores van donar respostes en alguns casos, van adoptar compromisos en altres i van expressar el seu agraïment als més petits en totes les seves intervencions.

El principal compromís va ser donar continuïtat a les sessions on els representants polítics i els representants del sector més jove de la població puguin intercanviar inquietuds i incorporar la perspectiva dels infants en el disseny de la vila. En aquest sentit, el Consell va fer una pregunta contundent: "Si l'alcaldia canvia, ens continuareu fent cas?"

Els joves no només parlen de temes relacionats amb la joventut
El Consell d'Infants va demostrar que la convivència i la reflexió sobre la vida en un municipi va més enllà de preocupar-se per temes que afecten exclusivament a un sector de població. La gran majoria de les preguntes formulades van tenir relació amb el funcionament social, cultural i urbanístic del poble. Les urbanitzacions, el sistema sanitari, la xarxa empresarial i el turisme van ser també qüestions posades sobre la taula.

Respecte els temes que els afecten més directament, els infants van exposar preocupacions sobre la necessitat d'ampliar els seus espais d'oci, millorar els entorns i la seguretat dels centres educatius i tenir un carril bici i una pista d'skate.

La sessió va acabar amb un aplaudiment que polítics i infants es van adreçar els uns als altres i amb la promesa de tots plegats de donar continuïtat a aquesta nova fórmula de promoció de la participació a Caldes de Montbui.

Origen del Consell d'Infants
El gener de 2007 es va constituir el Consell d'Infants i els joves integrants han estat treballant amb les seves escoles un primer tema per exposar als regidors i les regidores del consistori al voltant de la pregunta "Quan sigui gran, com voldria que fos el meu poble?".

El Consell d'infants municipal va quedar constituït el 26 de gener de 2007 amb 14 infants de 5è i 6è de primària que representen als seus companys. Aquest òrgan de participació ciutadana ha estat impulsat per l'Ajuntament per acostar la veu dels més petits a l'evolució política i social del poble en el qual viuen.

Els representants es van elegir a les aules, amb la presentació de candidatures i el vot dels companys. Es va escollir un infant per línia. En total són 9 nens i 5 nenes:

- Escola Pia: Victor Sierra, Joel Górriz i Roger Canals de 5è. Marc Soler, Ariadna Soro i Roger Barnadas de 6è.
- CEIP Farell: Carles Pagès i Gemma Soriano de 5è. Laura Hernández i Aleix Pérez de 6è.
- CEIP Montbui: Mar Ampurdanès i Eudald Gabarrós de 5è. Marc Ballart i Diana Ricart de 6è.

Es preveu que cada membre del Consell pugui estar dos anys, mentre cursa 5è i 6è, de manera que aquest organisme comptarà sempre amb veterans i amb noves incorporacions.

Ciutadania jove i de ple dret
Els objectius del Consell són que els infants exerceixin com a ciutadania de ple dret, participin en la vida del poble i es trobin mensualment per parlar, escoltar i debatre sobre temes d'àmbit municipal.

Aquest projecte es fonamenta amb la Declaració sobre els Drets dels Infants aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides (1959) i la Convenció sobre els Drets de l'Infant (1989). El seu article número 12 expressa que l'infant té dret a expressar la seva opinió i que aquesta sigui tinguda en compte en tots els aspectes que l'afectin.
Darrera actualització: 05.03.2013 | 11:18

Imatges