Ràdio Caldes

Escolta-la

Graella de programació

L'emissora local us ofereix informació local i espais divulgatius, esportius i d'entreteniment. Escolta-la al 107.8FM i a www.radiocaldes.cat.

Contacte

Centre Cívic i Cultural
C. Buenos Aires, 14 - 16
08140 Caldes de Montbui
Telèfon: 93 865 14 51 - 93 865 04 81
Fax: 93 865 14 51
radiocaldes@caldesdemontbui.cat

Història de Ràdio Caldes

L'emissora municipal Ràdio Caldes va néixer l'any 1980 en el marc de la incipient democràcia que aleshores vivia el país i fruit de la voluntat municipal de crear nous canals de participació ciutadana.

A partir d'aquest impuls municipal i gràcies a l'entusiasme d'un grup de persones per fer ràdio, les primeres emissions radiofòniques van sortir a l'aire l'octubre de 1980, durant la Festa Major de Caldes de Montbui. Des d'aleshores, Ràdio Caldes no ha deixat d'emetre.

Al llarg dels anys, centenars de persones han fet possible mantenir viva l'emissora local, sent el voluntariat la pedra angular d'aquest projecte. D'altra banda, l'última dècada ha estat decisiva per donar impuls a la Ràdio en una època en la que els mitjans petits han anat perdent competitivitat i capacitat per mantenir-se actius. Algunes accions que han contribuït a garantir la permanència de Ràdio Caldes han estat la introducció d'una major presència de personal especialitzat, l'ampliació de la programació a 24 hores amb l'adquisició d'un equip de continuïtat i emetre per Internet.

Ràdio Caldes manté les portes obertes a tots aquells curiosos o amants de les ones que hi vulguin entrar, ja sigui a través de la FM (107.8), a través d'Internet o a través de les portes dels estudis situats al Centre Cívic i Cultural (c. Buenos Aires, 16-18).
 

El orígens de Ràdio Caldes

L'estiu del 1980, els calderins Francesc Bartomeus i Jordi Fontcuberta, vinculats al món dels radioafeccionats, van impulsar la creació d'un col·lectiu per fer ràdio al poble i van demanar a l'Ajuntament que, tal i com s'estava fent a d'altres municipis, es creés a Caldes de Montbui una ràdio municipal.

El consistori, en aquells moments liderat per l'alcalde Miquel Puig (PSC), va recollir la petició i va donar suport al projecte i, per iniciar els tràmits administratius, va sol•licitar la freqüència al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i va oferir un local municipal per a la ubicació d'aquella ràdio incipient.
Així naixia Ràdio Caldes, al 102 FM del dial, l'octubre del 1980, en un estudi de 2 m² i amb una sintonia musical de Mike Olfield. Durant la Festa Major d'aquell any la ràdio va oferir les seves primeres emissions. Des d'aleshores, Ràdio Caldes emetia un cop per setmana els diumenges a la tarda i estava present, mitjançant emissions i entrevistes al carrer, a la majoria d'esdeveniments que es feien al poble.

Des de la seva primera ubicació, a l'edifici de l'antic ajuntament, Ràdio Caldes ha passat per dues ubicacions més: un segon local municipal ubicat en un edifici adjacent a l'ajuntament i l'actual ubicació, a la segona planta del Centre Cívic i Cultural.
El canvi al segon local va coincidir amb un canvi en la freqüència i la ràdio es va instal•lar al 107.8 FM actual.

Pel que fa al funcionament, des dels seus inicis l'emissora funcionava a través dels programes de col·laboradors a títol individual i coordinats per la figura d'un director/a. Així, des del primer director, que va ser Salvador Codina (+), han estat al capdavant de l'emissora, l'artista i titellaire Romà Martí (+), els periodistes Helena Puigdueta i Xavier Castillo, Ferran Monterde, com a president de l'Associació Calderina de Ràdio, i la periodista Míriam Viaplana.

Darrera actualització: 21.07.2023 | 12:16
Darrera actualització: 21.07.2023 | 12:16