Una necròpolis d'època carolíngia a Torre Roja

Dimecres, 31 d'octubre de 2007 a les 11:22

La datació per carboni 14 ha determinat l'època a la que correspon la necròpolis

 

Des de la Direcció General del Patrimoni Cultural, s'ha subvencionat la datació per Radiocarboni de material ossi d'origen humà procedent de la necròpoli de la Torre Roja. Aquest estudi l'ha realitzat el Laboratori de Datació per Radiocarboni de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona i ha confirmat que la necròpolis del turó de la Torre Roja correspon al període carolingi.


Les anàlisis de Carboni 14 s'han realitzat sobre un dels individus de la necròpolis excavada a la Torre Roja. La datació radiocarbònica ha donat una data de 1170±40 BP, fet que situa aquest cementiri entre finals del segle VIII i el IX.


La necròpolis, que es superposa al poblat ibèric i ibero-romà consta, fins al moment, d'una quinzena de tombes excavades al subsòl, de retall simple amb una coberta de lloses de pissarra o bé sense, i orientades d'oest a est. Els individus, entre els que trobem fonamentalment adults però també infants, estan enterrats en decúbit supí -estirats mirant cap a dalt- amb el cap al costat oest i els braços paral•lels al cos o bé creuats sobre la pelvis o el pit. L'absència d'aixovar -ceràmiques o elements personals del difunt- no permetia atorgar una datació fiable de la necròpolis, a banda de proposar una forquilla prou àmplia dins l'Alta Edat Mitjana, si bé la troballa d'una fossa amb materials ceràmics associats als segles VIII - IX havia fet proposar als arqueòlegs la coetaneïtat d'aquesta estructura i la necròpolis.


La importància d'aquesta datació ve donada per les poques dades que, tant a nivell documental com sobretot arqueològic, tenim d'aquest període a Caldes de Montbui, ja que, de fet, aquesta és la primera evidència arqueològica en el cas de Caldes que completant les troballes de la mateixa època de l'església vella de Sant Menna a Sentmenat.

 

El jaciment iber de Torre Roja
El jaciment de Torre Roja s'estén al llarg dels municipis de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) i de Sentmenat (Vallès Occidental). Per això, ambdós municipis col•laboren per tal de mantenir i afavorir tant les excavacions com la divulgació de les troballes.

 

En els darrers anys, Torre Roja ha experimentat un canvi important, gràcies a les excavacions fetes a l'estiu, però també gràcies als Plans d'Ocupació impulsats per l'Ajuntament de Caldes (Torre Roja I i Torre Roja II). De l'any 2004 a l'any 2006, aquests programes de formació i ocupació van ajudar a enllestir les tasques de desbrossament i neteja al turó i els seus entorns. A més, es van encarregar de la neteja, recuperació i classificació de les troballes realitzades des dels anys 50 fins ara.


Les singularitats
La zona excavada del jaciment és encara insuficient com per determinar la importància del poblat dins el seu context històric. Tot i així, a partir de les troballes arqueològiques s'han pogut determinar alguns trets diferencials a Torre Roja respecte altres jaciments.

 

La seva situació ja la fa singular. La serralada Litoral ha descobert multitud de poblats ibers que miraven cap al mar i cap a la plana del Vallès. Torre Roja és el primer jaciment excavat a la serralada Prelitoral i, per tant, el primer que comunica els centres de poder de les dues serralades.

 

A banda de la situació, una de les troballes més importants és una habitació amb dos bancs de pedra, un a cada lateral. Els ibers construïen aquests bancs a les habitacions principals. Per les dimensions d'aquesta i per la importància dels bancs en ella, es dedueix que era un espai de presa de decisions o de reunions. Aquesta teoria ve recolzada també pel fet que s'hagin trobat dos enterraments d'infants en el mateix espai. Pocs jaciments excavats a Catalunya compten amb una habitació com aquesta. Tot i així, hauran de continuar les tasques durant uns anys abans de poder confirmar a quina alçada de la societat jeràrquica ibera es situa Torre Roja.

 

Crida l'atenció també el fet que les restes indiquin que Torre Roja no va ser un poblat destruït durant l'època iberoromana (entre el 200 i el 0 a. C.). El procés pausat d'una cultura a l'altra indica que totes dues van conviure i que el predomini de la societat romana va esdevenir més una adaptació per part dels ibers que una invasió per part dels romans.

 

Respecte tots aquests descobriments els arqueòlegs subratllen que aquestes són les interpretacions fetes quan tot just s'ha començat a excavar i que, per tant, encara és d'hora per arribar a conclusions més definitives.

 

La divulgació dels descobriments
La creació de mecanismes per a la divulgació de les troballes de Torre Roja ha estat un dels compromisos de l'Ajuntament de Caldes. En aquest sentit, s'han ofert visites guiades al jaciment; es va organitzar una exposició amb les principals troballes que es va poder veure a Caldes (octubre 2005) i a Sentmenat (setembre 2006); i s'han editat els quaderns per a infants de 5è i 6è titulats Els laietans. Els ibers de Torre Roja, que es distribueixen amb l'assistència al taller didàctic sobre el jaciment que ofereix el Museu Thermalia a les escoles.

Darrera actualització: 05.03.2013 | 11:23