Un Escaldàrium adaptat a la situació actual demostra que la festa és ben viva

Dilluns, 12 de juliol de 2021 a les 14:00

Els actes de l’Escaldarium d’enguany han estat diferents, però plens de màgia i de l’energia habitual d’aquesta festa icona de Caldes de Montbui que el públic ha gaudit amb seguretat i civisme

La celebració del Concertarium aquest dissabte, amb totes les entrades exhaurides, ha tancat dues setmanes d’activitats celebrades en el marc de l’Escaldarium, una de les festes icones del municipi que, després d’un any sense celebrar-se a causa de la pandèmia, enguany s’ha reinventat amb un format més divers i espaiat que manté i fins i tot reforça l’essència d’una festa que aglutina la participació popular a partir de les diverses entitats que hi participen: el Ball de Diables, l’Associació de Bombers Voluntaris de Caldes, l’Associació la Forca, entre d’altres. De fet, i malgrat la pandèmia, l’Escaldarium un any més ha anat  més enllà del concert del dissabte a la nit configurant un programa més ampli i dilatat en el temps que creix a partir de la implicació de les associacions i les persones que hi participen.

La regidoria d’Escaldàrium, creada per donar suport i potenciar totes les iniciatives populars i calderines alineades amb la festa, ha tirat endavant aquest any dues accions per consolidar la plaça de la Font del Lleó com la plaça de l’Escaldàrium, amb els elements més emblemàtics de la festa representats en aquest espai. Així, al passatge de la Godra, dedicat a la bèstia de foc calderina, enguany s’hi ha afegit el passatge de Les Bruixes, amb un acte inaugural de la mà de La Forca, les bruixes de l’Escaldàrium, i del Museu Thermalia, qui va promoure l’exposició i el projecte “Lo Negosi de les Bruixes”. Aquesta acció se suma a l’adhesió de l’Ajuntament al manifest “No eren bruixes, eren dones”, promogut per la revista Sapiens.

Cronologia de l’Escaldarium 2021

A banda del nou emplaçament de l’acte central de la festa, el Concertarium que, per poder garantir les mesures de seguretat i controlar l’aforament, s’ha fet a l’aparcament de Les Cremades, la principal novetat d’aquesta edició post pandèmia de la Festa del Foc i de l’Aigua ha estat la realització d’un mural al lateral del Museu Thermàlia, que consolida la plaça de la Font del Lleó com la plaça de l’Escaldàrium per a les properes edicions.

El mural gegant, que reprodueix els personatges protagonistes de la Festa del Foc i de l’Aigua, ha estat realitzat per l’’artista Roc Blackblock. La iniciativa, impulsada per la regidoria d’Escaldàrium, té tres objectius principals. El primer, aconseguir omplir la plaça d’elements singulars relacionats amb aquesta festa i fer visible i evident que aquest és l’espai neuràlgic d’aquest esdeveniment. El segon objectiu és provocar un impacte social, turístic i econòmic al centre històric convertint el mural en un punt d’atracció de visitants, tant de veïns del municipi com de turistes. I, el tercer objectiu és apropar la festa als més joves, i que el mural es converteixi en un espai on descobrir tots els personatges relacionats amb l’Escaldàrium. 

El mur, d’entre 12-15 metres d’alçada i uns 5-6 metres d’amplada, és la paret lateral del Museu Thermalia i està just al darrera de les Termes Romanes. El nou mural representa els elements principals de l’Escaldàrium i és visible des de diferents punts de l’entorn, tot i que la imatge completa es té des de l’espai que connecta les places de Can Rius i la de la Font del Lleó.

 Aquesta intervenció artística s’afegeix a les bruixes i la Godra, que són els altres elements emblemàtics de la festa que ja estan representants a l’entorn de la plaça. D’una banda, amb el passatge de la Godra, dedicat a la bèstia de foc calderina, i d’altra banda amb la inauguració del passatge de Les Bruixes el passat 2 de juliol.

El passatge de Les Bruixes, un petit carreró situat a tocar de la plaça de la Font del Lleó, és un homenatge a les dones que, acusades de bruixeria, han estat víctimes de crims i persecucions al llarg de la història. El nom de passatge de Les Bruixes va ser una petició de l’entitat La Forca que va ser aprovada per al unanimitat del Ple de l’Ajuntament en una moció presentada el passat març. El sentit d’aquest bateig s’explica en un monòlit instal·lat al passatge.

A més de la inauguració del passatge de les Bruixes, el 4 de juliol es va celebrar una xerrada,, a càrrec de la Universitat Popular de Caldes de Montbui, sobre la persecució de la bruixeria a Caldes des d’un punt de vista historiogràfic. Aquells fets, que van tenir lloc el 1619 i van acabar amb la mort de 13 dones innocents, s’estan convertint en els darrers anys en un element important de Caldes a efectes culturals i de projecció turística i han estat objecte d’exposicions, produccions audiovisuals i, enguany, un joc de pistes impulsat pel museu Thermalia. El 9 de juliol al matí hi va haver un altre d’aquests projectes, que es fa des de fa anys amb molt d’èxit de públic: les visites guiades “Camins de bruixes” a càrrec de l’empresa de turisme cultural Cooltur, que repassen els fets de 1619 a més de contribuir a donar a conèixer alguns dels punts patrimonials més destacats de Caldes.

Ll’acte principal de les bruixes, però va tenir lloc la vigília de l’Escaldàrium que,enguany, la multitudinària execució de les 13 dones ha quedat substituïda per una representació teatral No eren bruixes, eren dones, a càrrec de l’associació La Forca, que s’ha fet a l’aparcament de les Cremades, escenari principal de Escaldarium d’aquest any i on dissabte va tenir lloc també el Concertàrium.

Encara abans del Concertàrium, la tarda de dissabte va oferir un concert de la coral Guisla i contacontes, i activitats diverses organitzades per diferents entitats del poble. També l’EMM Joan Valls va fer la seva aportació a l’Escaldarium d’enguany amb la realització d’un projecte musical a partir de la interpretació d’algunes de les peces musicals de l’Escaldarium acompanyades de les visions i vivències d’algunes de les persones vinculades a la festa. Tot aquest material ha quedat recollit en un video que es pot veure al canal de YouTube de l’Ajuntament.

El Concertàrium, que enlloc de començar a les 12 de la nit, hora de les bruixes, va arrencar a les 22h, però puntual com sempre, va seguir l’estructura de l’Escaldàrium de Cambra, espectacle que es fa cada any uns dies abans de la festa principal, en el qual s’interpreten versions acústiques de les 10 danses, intercalades amb la llegenda de l’Escaldàrium explicada per un narrador. La novetat era aplegar en un mateix escenari les formacions musicals de l’Escaldàrium de Cambra i de l’Escaldàrium principal, formant-ne una de sola de prop de 20 músics. El resultat va ser tot un espectacle escènic amb la música de la festa acompanyada dels elements teatrals i de les figures de foc i d’aigua que habitualment condueixen la festa. Les danses, complementades amb les habituals intervencions dels tabalers del Ball de Diables de Caldes i d’elements pirotècnics i representacions de l’aigua gestionades pels Bombers voluntaris de Caldes i que van anar acompanyades d’actuacions aèries (trapezi, teles i corda) a càrrec de les integrants de TusiKcirc.

Les persones que no hagin pogut viure en directe el Concertarium  o que vulguin reviure la festa, poden trobar el post de la retransmissió en directe que va fer VOTV al web d’aquest canal.

En acabar el Concertarium, l’acció es va traslladar al parc de Can Rius,amb un concert musical de versions que va posar el punt i final a l’Escaldarium 2021.

Darrera actualització: 12.07.2021 | 14:28