Aquest mes de març, l’Arxiu mostra un certificat de nomenament dels regidors del Caldes de 1785

Divendres, 1 de març de 2024 a les 00:00

El document que aquest mes de març mostra l’Arxiu és un certificat, en paper oficial, del nomenament dels regidors de Caldes per l’any 1785, un document signat per l’escrivent del Rei en la Reial Audiència de Catalunya, Joseph Barberi y Vila

Els regidors dels municipis eren escollits per la Capitania General, entre els homes majors de 25 anys que es creien idonis des de la Reial Audiència i a proposta d’aquesta.

A l’acta de l’Ajuntament de febrer de 1785 es recull el nomenament dels regidors que consten al document: Juan Campdepadros, Jayme Mymo, Miquel Rosàs, Joseph Pineda, Jayme Serra i Joseph Palaudàries. A l’acta de l’Ajuntament també hi consta Mariano Banús com regidor i Juan Viaplana com a Bayle, que era el representant del Rei i assistia a les deliberacions dels regidors de la Vila però no tenia vot.

El sistema d’elecció de regidors, des del Decret de Nova Planta, seguia el model castellà que havia abolit el sistema tradicional de la insaculació que va implantar en el seu dia l’Alfons el Magnànim. La insaculació era un procediment d’elecció, anomenat també de sac o de sac i sort, implantat a les corporacions públiques —municipis, generalitats, gremis— de la corona catalanoaragonesa, al segle XV, i que hi perdurà fins als decrets de Nova Planta, al segle XVII.

En el sistema de govern municipal anterior al Decret de Nova Planta els regidors eren els Jurats. El Jurat en Cap era una figura similar als alcaldes actuals, i l’elecció de tots els Jurats es feia per insaculació en la mateixa Vila.

Darrera actualització: 01.03.2024 | 12:48