El document d’octubre mostra un resum del nombre de persones refugiades de la guerra civil que hi havia al balneari Termas Victòria el 1938

Divendres, 1 d'octubre de 2021 a les 11:00

Aquest mes l’Arxiu Municipal presenta un resum de les persones refugiades de la guerra civil que van estar al balneari Termas Victoria del 5 al 24 de maig de 1938 i el seu consum d’aliments

 

Aquest mes d’octubre, el document del mes de l’Arxiu Municipal presenta una de les pàgines del llistat-resum de les persones refugiades de la guerra civil allotjades al balneari Termas Victòria entre el 5 i el 24 de maig de 1938: El llistat està adreçat a l’ajuntament i inclou el número d’infants i de persones majors de 15 anys que hi havia en aquells dies concrets al balneari Victòria, la seva procedència, els aliments que consumien i el cost d’aquest consum.

De les persones refugiades que es distribuirien a Caldes de Montbui, hi ha constància de les que es van allotjar als balnearis Termas Victoria i Rius encara que segurament n’hi deuria haver en altres establiments.

El document d’aquest mes reflexa les que va rebre i acollir al Termas Victoria entre els dies 5 i 24 de maig de l’any 1938: infants refugiats del Col·legi Moncloa de Madrid, d'Astúries, de la resta de Catalunya i de la Casa Hogar de la Infancia de Guadalajara, organisme depenent de la Diputación Provincial i fundat al s.XIX per acollir infants orfes.

De la Casa Hogar de la Infancia de Guadalajara, al 1937 va sortir 153 infants que es van refugiar a diferents poblacions del Vallès i a Barcelona.

Com arribaven les persones refugiades als municipis

L’aixecament militar i la Guerra Civil espanyola va produir un nombre molt elevat de persones refugiades. Les primeres van ser les que van fugir de les zones ocupades per l’exercit espanyol i que van marxar a les zones de rereguarda que encara depenien del Govern republicà.

Catalunya va ser el destí d’un gran volum d’aquestes persones refugiades, una xifra que va anar augmentant segons avançava la guerra i la línia del front militar. En la seva gran majoria eren infants, dones i gent gran i només els primers mesos de la guerra civil, Barcelona en va rebre al voltant de 100.000.

La Generalitat, des de la Conselleria d’Assistència Social, va organitzar Comitès Comarcals d’Ajut als caps de partit judicials i en poblacions de 10.000 habitants. Per la seva població, a Caldes de Montbui no es va formar un Comitè local per a les persones refugiades, però el municipi va rebre i oferir asil com la resta de municipis.

 


 

 

 

Darrera actualització: 01.10.2021 | 13:52