Una reproducció del cap d’Apol·lo culmina la transformació de la plaça de la Font del Lleó

Dijous, 16 de maig de 2019 a les 12:30

Aquesta setmana ha quedat col·locada, al mur de les Termes, la reproducció del cap d’Apol·lo feta en bronze per posar en valor la troballa feta durant les excavacions de la pl. Font del Lleó

El cap d’Apol·lo en bronze és una reproducció exacta feta en impressora 3D. Per fer el projecte s’ha triat el bronze perquè és un material noble que permet la reproducció exacta de la peça original gràcies a la tecnologia 3D.

Aquesta tècnica, a més, ha permès reproduir l’Apol·lo original trobat durant les excavacions arqueològiques de la pl. de la Font del Lleó sense comprometre l’antiga troballa i sense haver-la de moure del Museu Thermalia, qui la té en custòdia.

El fill de Zeus, testimoni del prestigi de les termes romanes calderines

L’any 2017, durant les excavacions arqueològiques fetes a la pl. de la Font del Lleó, es va trobar aquest cap d’Apol·lo,  molt probablement esculpit a Roma al segle II D.C. amb marbre de Piris (tot i que la procedència del marbre la confirmarà definitivament l’estudi que està fent l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica).

El bust trobat a Caldes de Montbui és rellevant perquè va ser trobat en el decurs d’una excavació, fet que permet donar-li un context arqueològic i fet que ha aportat molta informació sobre el tipus de complex termal que es conserva entre el subsòl i el sòl de la plaça.

Que sigui una representació d’Apol·lo, deu de la medicina i la curació segons la mitologia grega, reforça les conclusions arqueològiques, segons les quals les piscines que hi havia a Caldes de Montbui tenien una finalitat salutífera, a diferència de les piscines que hi havia a les ciutats (que eren usades com a acte social, a més del motiu higiènic).


El prestigi del marbre de Paros (un marbre valuós per la seva puresa i extret durant l’època clàssica de l’illa grega de Paro) i el deu que representa l’escultura refermen el prestigi i la importància de les Termes Romanes de Caldes de Montbui. També acaben de desmentir la creença que les piscines termals calderines eren un equipament auster, una impressió que ja va descartar el director de l’excavació, Pere Lluís Artigues.

Les excavacions descobreixen també la 4a piscina romana
Les excavacions a la plaça de la Font del Lleó fetes l’any 2017, just abans de reurbanitzar-se la plaça, van aportar dues grans descobertes.


Una va ser aquest cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable.


L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són 4 les piscines localitzades en aquest àmbit, la més important la natatio de davant les Termes Romanes, una bassa rectangular de 15 metres d’allargada considerada una de les més grans de Catalunya i de tota la península ibèrica.


La informació que es va obtenir amb aquesta intervenció es va recollir en imatges en 3D, projecte que ara ha permès la reproducció fidel del cap d’Apol·lo.

Darrera actualització: 16.05.2019 | 12:40

Imatges