El plànol i el projecte de construcció de la fàbrica de La Llana del 1919 és el document de l’Arxiu Municipal del mes de juliol

Dilluns, 4 de juliol de 2022 a les 00:00

L’Arxiu Municipal recupera aquest juliol el plànol i la petició per construir una fàbrica de teixits a Caldes de Montbui amb data del 1919 que, posteriorment, es coneixeria com La Llana

L’Arxiu Municipal presenta aquest juliol el plànol i la petició oficial del 1919 per construir una fàbrica de teixits a caldes de Montbui que esdevindria La Llana. En concret, segons els registres, el 17 de desembre de 1919 el senyor Juan Cortés Grau, veí de Terrassa, va sol·licitar oficialment el permís per la construcció d’una fàbrica de teixits al quilòmetre 1 de la carretera provincial a Sant Celoni. El senyor Cortés ja disposava dels permisos de construcció concedits per la Mancomunitat i, una setmana després, el 25 de desembre de 1919, ja va rebre l’autorització definitiva per part de l’Ajuntament.

La Llana va ser el lloc de feina de molts calderins i calderines que treballaven en torns i rebien l’avís d’anar a la feina amb un timbre que, des de la fàbrica, s’escoltava a tot el poble. La Llana va ser una fàbrica tèxtil important, però no va ser ni la primera ni l’única al municipi. Des del s. XIX Caldes tenia un gruix de fàbriques o tallers associats a la industria tèxtil, sobretot es treballava la llana i el cotó.

Durant la primera meitat del s. XIX el senyor Jaume Ferrer va ser dels primers que va iniciar una industria tèxtil a Caldes i, progressivament, es va incrementar el número de telers a les cases del poble per complementar l’economia familiar.

Al primer terç del s. XX es localitzen diverses industries tèxtils al municipi com Viuda e hijas de Francisco Alemany al carrer Aparici que va passar a mans del senyor Joan Tiana, un grup de telers que al 1932 va passar a mans del senyor Bertran i va esdevenir La Seda al carrer Sant Fèlix o Vídua de Joan Torras a carrer Montserrat.

Aquesta indústria tèxtil va anar desapareixen mica en mica durant la segona meitat del s. XX. En concret, La Llana va tancar les seves portes a principis de la dècada dels 60.

Darrera actualització: 04.07.2022 | 13:16