Voluntaris pel foment de la lectura i l'èxit pedagògic dels infants calderins

Dijous, 18 de desembre de 2014 a les 12:06

Caldes de Montbui posa en marxa el programa LECXIT, per promoure l’èxit educatiu i el gust per la lectura entre els infants. Per tirar endavant la iniciativa es fa una crida de voluntariat.

www.lectura.cat

El municipi s'ha afegit al programa LECXIT (Lectura per l'Èxit Educatiu), adreçat a infants des de 4r fins a 6è d'educació primària amb els quals es fan sessions individualitzades de lectura amb voluntaris. Els nens i nenes que hi participen són seleccionats per l’escola amb criteris pedagògics, amb la finalitat de garantir un màxim aprofitament del suport. L'objectiu d'aquests sessions i del projecte és millorar la comprensió lectora dels infants, fet que contribuirà a un progrés en la resta de matèries i a un major èxit educatiu. Llegir amb fluïdesa i entendre el que un llegeix proporciona un coneixement més ampli del nostre entorn i facilita el desenvolupament personal i social de les persones.

El projecte es posarà en marxa a les 4 escoles: El Calderí, El Farell, Montbui i Pia amb la col·laboració de les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes que acolliran els voluntaris/àries i signaran un conveni amb la Fundació Jaume Bofill per promoure el desenvolupament del programa.

El programa es troba en la fase de captació de voluntaris als que se’ls ofereix una formació prèvia abans de començar les sessions de lectura que es preveu s’iniciaran al mes de febrer. Per aquest motiu, tot i que la possibilitat de fer-se voluntari/ària del programa continuarà oberta, caldria que les persones interessades formalitzin la seva inscripció bé a la secretaria de les escoles o al Punt de Voluntariat Municipal abans del 16 de gener.

Qualsevol persona pot ser voluntària del programa LECXIT. L’únic requisit és tenir ganes de donar suport a l’educació d’un infant, creant amb ell un espai de confiança. No es necessita cap formació específica, només cal saber llegir correctament en català.

Interessats adreceu-vos a: Punt de Voluntariat (participacio@caldesdemontbui.cat) - tel. 93 865 56 56 o 93 115 09 47; Escola El Calderí, tel. 93 866 52 27; Escola El Farell,tel. 93 865 03 73; Escola Montbui, tel. 93 865 08 33; Escola Pia, tel. 93 865 03 33.

Amb el suport de voluntaris, família i la Biblioteca
Els voluntaris i les voluntàries estan al costat dels infants en el procés de millora del seu hàbit lector, els motiven perquè en gaudeixin i trobin en la lectura una activitat lúdica mitjançant textos que els interessin esdevenint d’aquesta manera un referent lector per l’infant. Amb aquesta finalitat reben una formació inicial abans de començar les sessions de lectura, però adapten les activitats als interessos de cada infant per tal de fer la lectura agradable i establir una relació de confiança.


En aquest procés també és clau el compromís i la complicitat de les famílies que disposen de material de suport per incentivar la lectura a casa per la qual cosa també es programaran activitats compartides entre voluntaris, infants i famílies.

Al mateix temps el programa pretén afavorir els vincles entre l’escola, les famílies i la Biblioteca Municipal. D’aquesta manera, la proposta s’emmarca també dins els programes d’impuls a la lectura que es fomenten des de la Biblioteca Municipal que esdevindrà un punt clau en el desenvolupament del programa.

Antecedents
El programa LECXIT (lectura per l’èxit educatiu) neix el curs 2011-12 impulsat pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya fruit de la col·laboració entre la Fundació La Caixa i la Fundació Jaume Bofill que el desenvolupa, amb la participació de 10 centres educatius de tot Catalunya. Actualment el programa s’ha estès a una trentena de municipis i compta amb la participació de més de 70 centres educatius.

Darrera actualització: 18.12.2014 | 12:42