S’edita el catàleg de l’exposició “Calderins d’arreu, de la memòria als objectes”

Dimecres, 5 de desembre de 2018 a les 15:00

El Museu Thermalia edita un catàleg de l’exposició feta a partir de la memòria de calderins i calderines vinguts d’arreu del món

Fins el 6 de gener es pot visitar al Museu Thermalia una de les exposicions temporals més emotives de la vila, «Calderins d’arreu, de la memòria als objectes». L’exposició, inaugurada la passada Festa Major, mostra imatges, entrevistes i objectes a través dels quals percebem com van viure l’arribada a la vila calderins i calderines vinguts d’arreu del món. Perquè en quedi constància, el Museu Thermalia ha editat un catàleg amb el contingut més rellevant.

La mostra comissariada per Produccions Nòmades, col·lectiu que integren l’antropòloga Maite Marin i el fotògraf Jordi R. Renom, s’articula a partir de testimonis orals que es recullen en 7 vídeos (Orígens, el viatge, Transitar entre mons, Arribar, Sorpendre’s, Recomençar la vida, D’aquí i d’allà, Mirades creuades i Reflexions) i 24 històries on les persones entrevistades parlen dels objectes que han portat des del seu lloc d’origen, un clarinet, una verge, un clauer, un diari personal, etc.

Els objectes volen ser un homenatge a la memòria material i quotidiana de les persones i permeten vincular el lloc de procedència amb el d’arribada, el present amb el passat. Persones que varen arribar a Caldes per raons diverses, polítiques, econòmiques, d’aventura o amor, i aquí van bastir casa seva.

L’exposició també incorpora el testimoni de persones nascudes al poble i les percepcions que van tenir dels nouvinguts que, a poc a poc, deixaren de ser-ho.

En total són 41 persones entrevistades procedents de diversos països d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa. Equador, Les Useres (Castelló), Puebla del Río (Sevilla), Águilas (Múrcia), Uruguai, Siles (Jaén), Pakistan, Veneçuela, Santa María del Val (Cuenca), República Dominicana, Gor (Granada), Aldea del Cano (Cáceres), Marroc, Mali, Irlanda, Palma del Río (Còrdova), Bienvenida (Badajoz), Bolivia, Isla Mayor (Sevilla) i Xina.


 

Darrera actualització: 05.12.2018 | 15:20