Programa de l'11 de Setembre a Caldes de Montbui

Dimarts, 31 de juliol de 2018 a les 09:25

Ja podeu consultar el programa d'activitats a l'entorn de la Diada de Catalunya, organitzades per l'Ajuntament i entitats locals. Consulteu el programa als canals d'informació de l'Ajuntament. 

Les entitats interessades i l’Ajuntament de Caldes treballen conjuntament en la organització dels actes de la Diada Nacional de Catalunya. La programació de la commemoració d’enguany proposa activitats de diumenge 9 a dimarts 11 de setembre.

Fins el 7 de setembre hi ha temps per afegir una ofrena floral, només cal posar-se en contacte amb alcaldia@caldesdemontbui.cat o trucant al 93 862 70 27.

Diumenge 9 de setembre

11.30 h Cercavila castellera, Parc de l’Estació. Recorregut: Av. de Pi i Margall, C. del Rector Alemany i plaça de Catalunya.

12 h Actuació castellera, Plaça de Catalunya. Colles: Castellers de Mollet i Castellers de Caldes de Montbui.

18 h Audició de sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa, Plaça de l’11 de setembre. Organitza: Agrupació Sardanista Calderina

Dilluns 10 de setembre

20 h Ple extraordinari. Punt únic: Aprovació de l’atorgament de la Medalla d’Honor de la Vila de Caldes de Montbui a Raül Romeva. Sala de Plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui

21 h Marxa de torxes per la independència, Plaça de Catalunya. Recorregut: pl. de Catalunya, Av. De Pi i Margall, C. del Forn i pl. de l’11 de setembre. Organitza: Caldes de Montbui per la Independència

Dimarts 11 de setembre

11 h Acte institucional. Pilar de la senyera i ofrenes florals de l’Ajuntament i de la ciutadania, Plaça de l’11 de setembre. Organitza: Ajuntament de Caldes de Montbui. Col·laboren: Castellers de Caldes de Montbui, Coral del Centre, Coral Guisla i altres entitats locals.


 

11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya

El Parlament de Catalunya va declara l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya l’any 1980. L’11 de setembre commemora 14 mesos de resistència al setge que va patir la ciutat de Barcelona a la fi de la Guerra de Successió per la corona hispànica i a mans de les tropes de Felip V de Castella.

L’11 de setembre de 1714 la ciutat es va haver de rendir, iniciant-se aquí la submissió de Catalunya a la monarquia castellana i perdent els catalans les estructures d’Estat i les institucions que havia anat configurant des de l’Edat Mitjana.

Actes commemoratius tradicionals

Per commemorar la Diada Nacional, les entitats ciutadanes i els partits polítics fan ofrenes florals, la majoria als monuments de Rafael de Casanova. Alguns també fan ofrenes al Fossar de les Moreres, on van ser enterrats molts defensors de la ciutat de Barcelona morts durant el setge. També és habitual cantar l’himne Els segadors, penjar senyeres als balcons i organitzar altres activitats relacionades amb la cultura i folklore català.

L’11 de Setembre a Caldes de Montbui

A Caldes de Montbui és tradició celebrar la Diada a la plaça de l’11 de Setembre. Allà deixen les ofrenes florals partits i entitats i s’aixeca el Pilar de la Senyera (una actuació castellera en la que es construeix un pilar de persones i l’anxaneta desplega la bandera catalana). Segons els anys, unes o altres entitats proposen diferents activitats commemoratives.

La Guerra de Successió

A començaments del segle XVIII, va morir sense successió el rei Carles II. Aquest fet va ser l'origen d'un conflicte internacional al voltant de la successió a la monarquia hispànica. El rei, en el testament, havia designat Felip d'Anjou com a successor, i aquest va jurar les constitucions catalanes. Però, entre la burgesia i la baixa noblesa de Catalunya predominaven les simpaties per un altre candidat, l'arxiduc Carles d'Àustria.

Els austriacistes catalans van signar un pacte d'ajut militar amb Anglaterra i, poc més tard, van proclamar l'arxiduc Carles, rei. Des d'aquest moment, la guerra internacional, a la península, es va convertir en guerra civil.

La superioritat militar dels felipistes, i el fet que Carles d'Àustria heretés la corona de l'imperi austríac, van conduir les potències europees (també a Anglaterra, l’aliada dels catalans) a signar el Tractat d'Utrecht (1713). Aquest tractat posava fi a la guerra de Successió espanyola i confirmava Felip d'Anjou com a rei d'Espanya.

A Barcelona, 5.500 homes dirigits pel conseller en cap Rafael de Casanova van resistir fins que, l'11 de setembre de 1714, es va produir l'assalt final felipista a la ciutat.

La Guerra de successió va significar l'ocupació de Catalunya per les tropes francocastellanes i, alhora, la desaparició de totes les institucions catalanes que s'havien anat configurant des de l'alta Edat Mitjana.


  


 


 

Darrera actualització: 01.08.2018 | 09:01