“Lo negosi de les bruixes”, basat en una història calderina i real

Dijous, 11 de juliol de 2019 a les 00:00

Thermalia, amb Cooltur, ret homenatge a les dones que van ser assassinades, torturades o empresonades acusades de bruixeria i heretgia, al s. XVII. Visiteu l’exposició per saber els seus noms

Isidre Pineda, alcalde

Ricart Jiménez, Cooltur

Ramon Solé, músic

 

El Museu Thermalia us convida a visitar l’exposició “Lo negosi de les bruixes. El procés de Caldes 1619-1621” perquè conegueu i no oblideu el nom de desenes de dones, calderines i vallesanes, que van ser assassinades, torturades o empresonades a Caldes de Montbui. Són dones acusades de bruixeria o heretgia en un moment del segle XVII en què la fam, les epidèmies, la Inquisició i els abusos de poder van agreujar el caràcter supersticiós de la població. Els judicis contra les suposades bruixes va ser la manera de trobar culpables a les desgràcies d’una societat castigada i marcada per profundes desigualtats.

Cooltur (Turisme Cultural) i Thermalia han treballat coordinats per donar veu a aquest relat històric a través de l’exposició que es podeu visitar fins el 29 de setembre. També podeu assistir a les visites guiades el 13 de juliol, 3 d'agost i el 7 de setembre, a les 12 h. A la narració, els documents i les il·lustracions que ocupen la Sala Sebastià Badia, se suma el document sonor creat per Ramon Solé, que recrea els temors i la penombra que envolta la història que s’explica en aquesta exposició.

La mostra és fruit d’un treball de recerca que treu a la llum aspectes del passat oblidats carregats de crueltat, explica els motius, enumera els judicis i denuncia les injustícies. També ens ajuda a entendre topònims i llegendes locals i recupera altres treballs previs fets per historiadors locals.   

En la producció ha participat el Ball de Diables, entitat que a través de la llegenda i la imaginació ha convertit les bruixes en les grans protagonistes de la festa més singular i més reconeguda de Caldes de Montbui: l’Escaldàrium. I l’exposició obre les portes just l’any en què l’Escaldàrium celebra els 25 anys. 

La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde, Isidre Pineda, amb la regidora de Patrimoni i Memòria Local, Carme Germà, i del regidor d’Escaldàrium, Josep Busquets i amb la directora del Museu, Anna Monleón. A més, Jordi Plans i Ricard Jiménez, membres de Cooltur, van fer una primera visita guiada als assistents. En acabar, tothom va poder tastar una recreació d’una recepta de vi de l’època, elaborada pel restaurant Robert de Nola.

 

 

Darrera actualització: 11.07.2019 | 19:38