La tronada inicial donarà aquest dijous el tret de sortida de la Festa Major de Caldes de Montbui

Dimarts, 9 d'octubre de 2018 a les 14:10

Més d’un centenar d’actes integren el programa de Festa Major que arrenca aquest dijous i té un dia més de festa

Tot i que al llarg de la tarda de dijous 11 ja hi ha activitats programades com una sessió de ioga oberta i la inauguració dues exposicions (Manualitats i puntes de coixí i «Mirar, pensar i crear» dels alumnes del Taller d’Art Municipal), la tronada inicial de Festa Major a les 20:30 h donarà el tret de sortida dels 5 dies de festa. L’espectacle inaugural el protagonitza Toni Albà amb l’obra d’humor «Audiència i-real» que narra les divertides trobades que alteren l’existència d’un monarca.

Pel que fa a espectacles, destaca l’estrena de «El viatge d’en Prim» (divendres 12 a les 18 h) un musical teatralitzat per a 5 actors, 5 cors d'adults, 3 cors infantils, orquestra, grup de combo i 3 grups de dansaEs tracta d’un musical participatiu que portarà tres-centes persones voluntaries a l’escenari. Liderat per la Coral del Calderí, aquest musical és un projecte de cocreació en què hi han pres part una vintena d’entitats de Caldes. El projecte destinarà la recaptació, mitjançant taquilla inversa, al projecte educatiu de Caldes Solidària de Mampatim, al Senegal.

A nivell d’espectacles, recordar també que tant el Centre Democràtic i Progressista com el Casino ofereixen programació especial per Festa Major.

A banda que aquest any la festa gran té un dia més del que és habitual, una altra de les novetats és que, en motiu del 25è aniversari del Ball de Diables de Caldes, el correfoc de dissabte comptarà amb la participació de més colles convidades (les padrines i les filloles de la colla calderina) i per tant de més pirotècnia. En total seran 8 les colles que participaran al correfoc. A més del Ball de Diables de Caldes hi hauran els Balls de Diables de l'Arboç i de Sabadell, els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, els Sentcremats, els Diables de Castellterçol, els Mals Esperits d'Eivissa i el Front Diabòlic que participarà al correfoc infantil.

Una altra novetat són els vermuts musicals de Ràdio Caldes, que es faran a la plaça de l’Àngel els dies 12 i 13 en el decurs dels quals es presentarà la programació de la nova temporada radiofònica.

Pel públic adolescent i juvenil, destaca també el «Vaparir tour» de Ràdio Flaixbac divendres 12 a la mitjanit, amb la participació de Carles Pérez, Jordi Plans, Andreu Presas i el Gran Germán.

Pel que fa a música, el primer dia de la festa arriba amb 3 concerts (Ron&Papas, el grup de versions «La Banda del coche rojo» i el grup femení emergent «Roba estesa») i 2 DJ. A nivell musical, destacar que hi ha programades una trentena de concerts i activitats musicals, entre aquestes el doble concert benèfic contra el càncer amb «Animals» i «Els Catarres». Altres concerts destacables són Dr. Calypso, la Sra. Tomasa o Che Sudaka entre d’altres, i el ja tradicional concert de l’Orquestra Malavella.

Pel que fa a activitats, d’entre les més de seixanta que hi ha programades, destaca el concurs de dibuix Manolo Hugué, que enguany arriba a la 42a edició, i les activitats esportives com la Milla Urbana, o les Olimpíades Infantils.

Les exposicions de Festa Major

A nivell d’exposicions, la Festa Major ens en porta quatre: la mostra de «Manualitats i puntes de coixí» que s’inaugura dijous 11 a les 18h a la Fundació Santa Susanna; «Mirar, pensar i crear» dels alumnes del Taller d’Art, que s’inaugura també dijous 11 a les 19h a la Sala Delger; «Calderins d’arreu, de la memòria als objectes», que s’inaugura divendres 12 d’octubre a les 12h al Museu Thermalia; l’exposició d’imatges, goig i dibuixos de la Santa Majestat de Caldes de l’Església de Santa Maria, i la mostra sobre Mitologia Nòrdica que s’inaugura dissabte 20 d’octubre a les 17h a la Cooperativa 70.

«Mirar, pensar i crear»

Es tracta d’una mostra dels alumnes adults del Taller d’Art Municipal Manolo Hugué que exposen els seus treballs en les diferents disciplines: fotografia, gravat, aquarel·la, joieria, escultura, ceràmica, dibuix i pintura. L’exposició es podrà visitar fins el 21 d’octubre a la Sala Delger.

«Calderins d’arreu, de la memòria als objectes»

El Museu Thermalia acollirà des del 12 d’octubre fins al 6 de gener del 2019 l’exposició «Calderins d’arreu, de la memòria als objectes», una mostra articulada a partir d’imatges, entrevistes i objectes que busca estirar del fil de la memòria de calderins i calderines d'arreu del món que per raons diverses - polítiques, necessitats econòmiques, aventura o amor- varen arribar a Caldes, i aquí van bastir casa seva. Els seus relats enregistrats apropen al públic als motius que els impulsaren a deixar el seu poble; i el fan partícip de les impressions i de les sorpreses que tingueren quan trepitjaren per primera vegada Caldes i com, poc a poc, van re-començar la vida. Com a contrapunt, l’exposició incorpora el testimoni de persones nascudes a Caldes i les seves percepcions sobre aquells "altres" nouvinguts i nouvingudes que, poc a poc, deixaren de ser-ho. Els objectes de l'exposició volen ser un homenatge a la memòria material i quotidiana que permet vincular el lloc de procedència i el d'arribada, el present amb el passat, per apropar al públic visitant les emocions dels calderins i calderines que un dia van ser emigrants.

Finalment, destacar també que la Festa Major acollirà actes grocs com un vermut groc el divendres 12 al Parc de l’Estació i un sopar groc el mateix dia, en els que les entitats instal·laran guardioles grogues a les barraques.

Pel que fa als espais, dir que la carpa del Parc de l’Estació estarà, per segon any, gestionada pels Castellers i que tot i que per Festa Major, la plaça del Lleó estarà més endreçada, les activitats que habitualment es fan en aquest escenari canviaran d’ubicació, com la lectura dels Versots, l’inici i final d’algunes cercaviles, i el correfoc, que enguany començarà a la plaça de l’Església.

Tots els escenaris i recorreguts, així com el detall dels actes, les afectacions d’estacionament i el transport urbà durant la Festa Major estan contemplats tant al programa de mà com al blog de Festa Major.

La majoria d’actes es concentren entre l’11 i el 15 d’octubre, però també hi ha multitud de propostes del 17 al 21 d’octubre

El programa de la Festa Major 2018 està integrat per un total de 64 activitats socials, culturals i esportives (45 durant la Festa Major i 19 per la Capvuitada), 30 concerts i activitats musicals concentrats en els dies de Festa Major, 10 espectacles i 5 exposicions que es podran visitar al llarg de tots els dies en que dura la festa. Una festa que, com cada any, compta amb centenars de mans que aporten creativitat, logística i finançament per fer-la possible. Aquest 2018, la Festa Major compta amb el suport de 51 entitats ciutadanes i 13 empreses col·laboradores, l’aportació de les quals sumen 13.150 €. A la col·laboració ciutadana i empresarial cal sumar-hi, com sempre, la gestió feta per departaments, equipaments i serveis de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

També es pot trobar informació de la festa a les Xarxes Socials (Facebook, Twitter i Instagram) i al blog de Festa Major que s’activarà en breu i on, a més de la programació, s’hi podrà trobar informació addicional i de darrera hora, com informació detallada de les activitats, espais alternatius en cas de pluja, darreres modificacions no incloses en el programa imprès, zones restringides d’aparcament, horaris del Bus Nocturn i els recorreguts de les cercaviles. A més, si feu fotografies amb l’etiqueta #FMCaldesbull les imatges es recolliran en un gran àlbum i es podran veure al blog festamajor.caldesdemontbui.cat .

 

Darrera actualització: 09.10.2018 | 15:31