La Torre Marimon: referent calderí i català

Dilluns, 19 de març de 2018 a les 13:00

L’exposició “Història de la Torre Marimon” confirma que la finca és un referent històric per a la població calderina i per al país, per la petjada que ha deixat la seva condició d’escola agrícola

Dissabte 17 de març, en el marc del Mercat de l’olla i la caldera, el Museu Thermalia va inaugurar l’exposició “Història de la Torre Marimon”, que recull fotografies, textos i vídeos amb la memòria gràfica, escrita i oral de la finca calderina.

L’exposició és un treball de divulgació de la investigació sobre el passat de la Torre feta per Marc Soler Gutiérrez, jove historiador calderí que va guanyar la beca de recerca convocada per l’Ajuntament de Caldes de Montbui l’any 2016. L’objectiu d’aquesta convocatòria, de sobres assolit per Soler, era posar en valor un espai que ha resultat cabdal per a la història del municipi i del país, en especial per la seva condició d’escola agrària en el passat i de centre de recerca en el present en tant que seu de l’IRTA.

Com llegireu a la introducció de l’exposició, el treball i la mostra redescobreixen un projecte innovador, que va ser pioner en el seu temps a Catalunya i que va empoderar i aportar prestigi a la vila de Caldes de Montbui a través de la seva relació amb la formació agrària.

Al valor que té l’exposició com a espai de divulgació sobre Torre Marimon s’afegeix, per als calderins, el valor de veure les entrevistes a testimonis orals de la història de la finca i també de retrobar rostres coneguts en les fotografies antigues que s’exposen a la sala Sebastià Badia del Museu Thermalia.

La inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde, Jordi Solé, del regidor de Cultura i Patrimoni, Isidre Pineda, i del comissari i historiador Marc Soler. També van assistir Agustí Fonts, director de Recursos i Acció Estratègica de l’IRTA; i Agustí Cot, gerent de l’IRTA Torre Marimon.  

Podeu visitar l’exposició fins el 3 de juny.

Els testimonis, la gran riquesa d’aquesta recerca

Marc Soler ha basat la seva investigació en publicacions de diferents èpoques que parlen de la finca, en arxius (públics i privats) i en la col·laboració d’una vintena de persones que han prestat el seu testimoni oral. Soler afirma que la font oral “ha sigut determinant en la construcció d’aquesta investigació i en molts casos ha ajudat a confirmar hipòtesis o fets recollits per fonts escrites”.

Aquestes persones, de Caldes de Montbui i de fora, vinculades en algun moment de les seves vides a la Torre Marimon, han aportat vivències, informació i materials de manera desinteressada i prou fructífera com per esdevenir la basa gràfica d’aquest treball i de l’exposició.

Alguns exemples d’aportacions destacables són els materials de l’arxiu personal de Camilo Torras cedits per la seva vídua, Asunción Zabala, i els materials cedits per les famílies de Josep Maria Clotet i de Joan Montsalvatge. També han estat cabdals les aportacions orals de molts altres, com ara Pep Beunza, Jaume Vinyals, Jordi Romeva o Domènec Crivillés.

Gràcies a tots ells i a la professionalitat del guanyador de la beca sorgeix un treball inèdit i rigorós de tota la història de la finca, des de que va ser anomenada així al segle XVI, que posa en valor un espai molt significatiu en la història recent de Caldes de Montbui i d’un espai pioner del país.

 

Relació d’agraïments

Asunción Zabala

Pepe Beunza

Jaume Vinyals

Antonio Cousiño

Alfred Ocariz

Francesc Viladell

Joan Montsalvatge

Ricard Acojor

Xavier Serrat

Domènec Crivillés

Alba Serra Feu

Toni Altayó

Ramon Clotet

Joan Clotet

Joan Badia

Pedro José Ibort

Miguel Aparicio

Núria Martínez

Joan Picanyol

 

Segona edició de la Beca de recerca de la història local, dedicada a Torre Marimon

La Torre Marimon ha estat la motivació de la segona Beca de recerca de la història local que convoca l’Ajuntament i que té per objectiu motivar la investigació i la divulgació d’espais de gran càrrega històrica i social per al municipi de Caldes de Montbui. Marc Soler i Gutiérrez va guanyar aquesta convocatòria amb 25 anys i, durant els anys 2016 i 2017 ha dedicat els seus coneixements a la redescoberta de la finca calderina. Els darrers mesos, a més, amb la col·laboració del Museu Thermalia, la feina de l’historiador s’ha centrat en comissariar l’exposició que servirà per difondre el seu treball de recerca.

La Beca promoguda per l'Arxiu Històric de Caldes de Montbui està dotada amb 1750 € que es destinen a un doble projecte: la recerca sobre un fet puntual de la història local i el comissariat d'una exposició basada en el mateix  tema i que allotja el Museu Thermalia.

En la primera convocatòria (14/15), Raquel Castellà va guanyar la mateixa beca (llavors dotada amb 1.000€) per fer la recerca i l'exposició sobre Les Pedreres de Caldes.

 

Marc Soler Gutiérrez, Caldes de Montbui 1990

Grau en Història de la UAB, Màster Interuniversitari d'Història Contemporània a l'UAB Actualment treballa al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa.

Darrera actualització: 19.03.2018 | 13:46