La talla de la Santa Majestat de l’església de Caldes de Montbui serà restaurada com a patrimoni cultural català

Dijous, 5 de novembre de 2020 a les 09:05

El Centre de Restauració de béns Mobles de la Generalitat de Catalunya acull la talla de la Santa Majestat de l’església de Caldes de Montbui per sotmetre-la a un procés de restauració

Dilluns, la talla de la Santa Majestat de l’església de Santa Maria de Caldes de Montbui, es va traslladar al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, institució dedicada a la conservació i restauració dels béns que conformen el patrimoni cultural moble català, on serà sotmesa a una sèrie d’estudis previs a la seva restauració a mans de la restauradora encarregada de tot el procés, Lourdes Domedel.

Està previst que la Santa Majestat retorni a Caldes a finals del mes de febrer un cop acabats els treballs de restauració.

L’import total de la restauració s’ha valorat en 9.468,25 €. Una part està subvencionada per la Generalitat de Catalunya, per donar suport a la conservació preventiva del patrimoni cultural català, en aquest cas per a la conservació-restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble català. La resta l’aporten el Bisbat, la Parròquia de Santa Maria i les regidories de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

 

La Santa Majestat de l’església parroquial de Santa Maria

La Santa Majestat venerada a l’església parroquial de Santa Maria de Caldes de Montbui és la imatge de Crist Majestat. Es tracta d’una reproducció de la imatge antiga que es va cremar el dia 21 de juliol de 1936 durant la guerra civil espanyola, a excepció del cap que es va poder salvar del mig de les flames.

Els crítics d’art situen l’origen de la imatge entre els segles XII i XIII. Entre la població de Caldes de Montbui corre la llegenda que la imatge va ser portada per una tribu bohemiana que l'utilitzaven com a passera per travessar rierols i torrents. Aquesta tribu es va instal·lar a Caldes però quan va decidir marxar de la població va resultar que la imatge havia augmentat el seu pes. Davant la dificultat de traslladar-la d'un lloc a l'altre, la tribu va decidir deixar-la a la població.

La vinguda de tribus de l'Est d'Europa durant el segle XV a Catalunya està documentada però no s'ha trobat cap document que relacioni l'arribada d'aquestes tribus i la imatge de la Santa Majestat. La llegenda hauria servit per donar explicació dels trets bizantins característics de la imatge. En tot cas la primera referència documentada sobre la Santa Majestat és del segle XVII.

El dimarts dia 21 de juliol de 1936, gent armada va fer una foguera davant l'església on van cremar objectes de culte i imatges, entre elles la Santa Majestat. Un vilatà va poder salvar el cap de la imatge de la foguera. El mes d'octubre de 1937 en mossèn Ramon Giralt, vicari de la parròquia, va encomanar la reconstrucció de la imatge a l'escultor barceloní Josep Rius. Acabada la guerra es va recuperar el cap de l'antiga imatge i es col·locà a la nova. La nova reproducció va ser lliurada a la població el segon diumenge d'octubre de 1939, dia de la festa de la Santa Majestat.

 

 

 

 

 

Darrera actualització: 05.11.2020 | 09:11