La memòria oral esdevé la principal font per explicar la Història de Torre Marimon

Dijous, 15 de març de 2018 a les 07:50

Thermalia inaugura dissabte l’exposició “Història de la Torre Marimon”, basada en el treball de recerca de Marc Soler, guanyador de la Beca de recerca de la història local 2016/2017

La Torre Marimon ha estat la motivació de la segona Beca de recerca de la història local que convoca l’Ajuntament i que té per objectiu motivar la investigació i la divulgació d’espais de gran càrrega històrica i social per al municipi de Caldes de Montbui. Marc Soler i Gutiérrez va guanyar aquesta convocatòria amb 25 anys i, durant els anys 2016 i 2017 ha dedicat els seus coneixements a la redescoberta de la finca calderina. Els darrers mesos, a més, amb la col·laboració del Museu Thermalia, la feina de l’historiador s’ha centrat en comissariar l’exposició que servirà per difondre el seu treball de recerca.

L’exposició “Història de la Torre Marimon” s’inaugura dissabte 17 de març, coincidint amb la celebració del Mercat de l’olla i la caldera, a les 12 h, a càrrec de l’alcalde, Jordi Solé, el regidor de Cultura i Patrimoni, Isidre Pineda, i del comissari i historiador Marc Soler.

Com llegireu a la introducció de l’exposició, el treball i la mostra redescobreixen un projecte innovador, que va ser pioner en el seu temps a Catalunya i que va empoderar i aportar prestigi a la vila de Caldes de Montbui a través de la seva relació amb la formació agrària.

Els testimonis, la gran riquesa d’aquesta recerca

Marc Soler ha basat la seva investigació en publicacions de diferents èpoques que parlen de la finca, en arxius (públics i privats) i en la col·laboració d’una vintena de persones que han prestat el seu testimoni oral. Soler afirma que la font oral “ha sigut determinant en la construcció d’aquesta investigació i en molts casos ha ajudat a confirmar hipòtesis o fets recollits per fonts escrites”.

Aquestes persones, de Caldes de Montbui i de fora, vinculades en algun moment de les seves vides a la Torre Marimon, han aportat vivències, informació i materials de manera desinteressada i prou fructífera com per esdevenir la basa gràfica d’aquest treball i de l’exposició.

Alguns exemples d’aportacions destacables són els materials de l’arxiu personal de Camilo Torras cedits per la seva vídua, Asunción Zabala, i els materials cedits per les famílies de Josep Maria Clotet i de Joan Montsalvatge. També han estat cabdals les aportacions orals de molts altres, com ara Pep Beunza, Jaume Vinyals, Jordi Romeva o Domènec Crivillés.

Gràcies a tots ells i a la professionalitat del guanyador de la beca sorgeix un treball inèdit i rigorós de tota la història de la finca, des de que va ser anomenada així al segle XVI, que posa en valor un espai molt significatiu en la història recent de Caldes de Montbui i d’un espai pioner del país.

 

Relació d’agraïments

Asunción Zabala

Pepe Beunza

Jaume Vinyals

Antonio Cousiño

Alfred Ocariz

Francesc Viladell

Joan Montsalvatge

Ricard Acojor

Xavier Serrat

Domènec Crivillés

Alba Serra Feu

Toni Altayó

Ramon Clotet

Joan Clotet

Joan Badia

Pedro José Ibort

Miguel Aparicio

Núria Martínez

Joan Picanyol

Segona edició de la Beca de recerca de la història local, dedicada a Torre Marimon

L'Ajuntament de Caldes de Montbui va convocar el 12 de juliol de 2016 la segona edició de la beca de recerca històrica local, dedicada a l'estudi sobre Torre Marimon. El guanyador entre les dues candidatures presentades va ser l'historiador calderí Marc Soler Gutiérrez,  de 25 anys. La Beca promoguda per l'Arxiu Històric de Caldes de Montbui està dotada amb 1750 € que es destinen a un doble projecte: la recerca sobre un fet puntual de la història local i el comissariat d'una exposició basada en el mateix  tema i que allotja el Museu Thermalia.

En la primera convocatòria (14/15), Raquel Castellà va guanyar la mateixa beca (llavors dotada amb 1.000€) per fer la recerca i l'exposició sobre Les Pedreres de Caldes.

Marc Soler Gutiérrez, Caldes de Montbui 1990

Grau en Història de la UAB, Màster Interuniversitari d'Història Contemporània a l'UAB Actualment treballa al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa.

Darrera actualització: 15.03.2018 | 07:52