El Sant Jordi calderí al parc de l’Estació és un manifest de diversitat i riquesa cultural

Dimecres, 24 d'abril de 2019 a les 00:00

El parc de l’Estació que tot ho omple de pols ha fet lluir el millor de la cultura catalana i calderina, desvetllant nous autors i noves formes d’expressió cultural, sense fronteres, sense edat i multicolor

El lliurament dels premis “Mira en positiu”, que es va fer durant la festa al parc, va acabar amb el crit “La cultura també és jove”. A Caldes, per Sant Jordi, la cultura és jove i també infantil, sàvia, gran, ingènua, multicolor, diversa, tradicional, innovadora, popular, íntima, solidària i compartida. La cultura pren un munt de formes durant la celebració de la Diada, construint un aparador d’allò que és la societat catalana i calderina. I totes aquestes formes es troben en un únic escenari, el parc de l’Estació.

Dimarts a la tarda, centenars de calderins i calderines devien arribar a casa amb les sabates plenes de pols, roses i llibres a les mans, i bocins culturals i artístics impregnats per tota la pell. Aquest és l’esperit del Sant Jordi calderí, fet realitat un cop més gràcies a la participació d’entitats, escoles, escriptors i artistes.

Podeu veure les fotografies de la Diada de Sant Jordi al parc de l’Estació a: https://photos.app.goo.gl/pz7miiHSVw2F99nj7

Durant tot el dia, al parc van passar moltes coses. Us fem esment només d’algunes, a títol d’exemple:

Preparant-nos pel Festival de Titelles

Amb l’equip d’Uniunfandos i la col·laboració de més de 20 infants, es va fer el rodatge del proper espot del Festival de Titelles, amb el qual es donarà a conèixer la convocatòria 2019, prevista pels dies 18 i 19 de maig. En breu farem córrer aquest vídeo amb petits rostres calderins.

Dinamitzadors de les activitats al parc

Entitats i escoles es converteixen en els principals dinamitzadors del parc de l’Estació per Sant Jordi. Enguany es tornava a repetir l’aventura de fer pujar a l’escenari 250 infants de les quatre escoles de Caldes per fer una cantata participativa sota la direcció de l’Escola Municipal de Música Joan Valls. Va ser un dels moments àlgids de la Diada per la quantitat de petit talent concentrat en un escenari.

Els Castellers de Caldes es van fer veure aixecant el Pilar de Sant Jordi i desplegant des d’ell la pancarta multicolor que els infants havien pintat durant la tarda.

Ràdio Caldes va posar veu a tot el que succeïa al parc, contextualitzant les activitats i oferint entrevista a escriptors i organitzadors.

I El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista es va encarregar de la guinda de la Diada, organitzant la darrera actuació del dia amb el grup “Corrandes són corrandes”, genis de la improvisació musical.

A més, es van improvisar lectures de poemes, es va oferir un taller de titelles de dit i es van celebrar (tot i que traslladades a les escoles per l’amenaça de pluja) les actuacions dels infants de les escoles El Calerí i Pia.

Mira en positiu!

Berta Mirón va ser la guanyadora del concurs Mira en positiu!, que convida als esperits creatius a expressar allò que els suggereix el tema la visió positiva del jove a través de relats breus o dibuixos. El segon premi va ser per a Eric León i el tercer per a Amanda Lloret. Enguany es van presentar 30 propostes a concurs.

L’Ajuntament de Caldes, a través del programa d’educadors de carrer Aire_EC de Caldes de Montbui aquest concurs. Aire_EC és un projecte municipal d'educació de carrer que atén les necessitats i interessos de la població adolescent i jove de Caldes de Montbui. És un servei universal, socioeducatiu i preventiu. L’equip professional està format per una parella educativa (educadors de carrer). La temàtica del concurs és la visió positiva del jove i cada participant pot expressar de manera breu la seva idea de “ser jove”, sempre amb una mirada positiva, amb respecte i tolerància.

Endevina-la sorteja premis entre gairebé 2.000 butlletes

Al parc també es va fer el sorteig de premis entre els participants del joc Endevina-la, que cada any proposa l’Oficina de Català. Durant el març es podien resoldre els jeroglífics exposats als comerços del municipi i per Sant Jordi es van resoldre els premiats. A l’urna preparada per al sorteig s’hi van posar prop de 2.000 butlletes d’uns 300 participants. 

L’Endevina-la és una experiència d’èxit a la vila amb dos ingredients essencials: la llengua i l’enginy. Aquest any, 12 persones van superar totes les proves proposades per l’Oficina de Català de Caldes de Montbui.

Enguany, els noms dels guanyadors van ser: Conxi Garcia (100€ per haver encertat totes les proves), Clara Poch (75€ per haver encertat algunes proves) i Xènia Sagués (50€ sortejats entre totes les butlletes participants, encertades o no). Els guanyadors rebran el premi en forma de vals per bescanviar als comerços col·laboradors.

Obres d’art amb forma de punts de llibre

La Biblioteca de Caldes fa cada any aquest concurs multitudinari que anima a persones de totes les edats a convertir un punt de llibre en una petita obra d’art.

Hi participen infants de P3 a 6è de primària en diferents categories, més una categoria per a la resta de població. El resultat és sempre sorprenent i ho podeu comprovar si aneu a veure l’exposició dels punts guanyadors que es farà fins el 21 de maig a la seva Planta Infantil.

Enguany hi van participar 247 punts i aquests van ser els guanyadors:

  •        Categoria A (P3, P4 i P5): guanyadora Martina Segura Martí; finalista Júlia Vioque Gabín;
  •        Categoria B (1r i 2n): guanyadora Clara Vilà Pou; finalista Ilenia Castillo Garcia
  •        Categoria C (3r i 4r): guanyadora Aynara Amagua Pinta; finalista Joina Martín Corbera
  •        Categoria D (5è i 6è): guanyador Desirée Hernández Conca; finalista Jaume Vidal Armadòs
  •        Categoria E (a partir de 13 anys): guanyadora Núria Corbera Padró; finalista Pepita Batlle Bellavista.
Darrera actualització: 24.04.2019 | 11:55