El president Tarradellas va inaugurar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Caldes de Montbui

Divendres, 14 de febrer de 2020 a les 00:00

L'Ajuntament lliura el primer Llibre d'Honor del qual en té constància a l'Arxiu Històric, perquè el custodiï i perquè hi tingui accés la ciutadania. La primera firma és de Tarradellas, el 1978

El primer Llibre d’Honor del qual té constància l’Ajuntament de Caldes de Montbui va esgotar les seves pàgines l’any passat. Les últimes personalitats que van deixar la seva dedicatòria al consistori i a la població van ser Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya (25 de novembre de 2018) i Chakir El Homrani, conseller de Treball i Afers Socials i Famílies (9 de febrer de 2019). 

I la primera firma que hi apareix és del president de la Generalitat Josep Tarradellas, durant una visita que la màxima autoritat catalana va fer a Caldes de Montbui el 14 d’agost de 1978, poc després de tornar de l’exili imposat per la dictadura franquista. 

Entre les seves pàgines hi figura també una firma de Raül Romeva on expressa haver-se sentit sempre calderí. La firma la va fer l’any 2004, quan només feia uns mesos que havia sigut elegit diputat del Parlament Europeu. 

L’Ajuntament ha volgut que el Llibre d’Honor institucional, l’únic del qual en se’n té constància actualment, sigui custodiat per l’Arxiu Històric Municipal, per garantir la seva perdurabilitat i perquè pugui ser material de consulta de la població. 

Isidre Pineda, alcalde, i Carme Germà, regidora de Patrimoni i Memòria Local, han desat el llibre a les dependències de l’arxiu situades a la Biblioteca de Caldes, junt amb milers de documents antics testimonis de la història de Caldes de Montbui. 

Isidre Pineda, alcalde de Caldes de Montbui

Carme Germà, regidora de Patrimoni i Memòria Local

Firmes que expliquen la nostra història

Els Llibres d’Honor s’ofereixen a autoritats, personalitats i persones amb mèrits reconeguts que visiten el municipi. Les firmes són sempre fruit d’una invitació que l’alcaldia fa a la persona rebuda perquè deixi constància del seu pas per la vila. 

Algunes firmes que podreu veure al llibre són les d’Heribert Barrera i Joan Rigol i Ernest Benach, sent presidents del Parlament de Catalunya (1981, 2002 i 2010 respectivament); la de Jordi Pujol, sent president de la Generalitat (1985); o la de Joaquim Rodríguez (Purito), un any abans d’abandonar el ciclisme professional (2017)

Al llibre s’hi troben autoritats polítiques, culturals i socials relacionades amb la història política catalana, amb els agermanaments entre Caldes i les poblacions de Taunusstein i Saint Paul Les Dax, amb comunió amb pobles com Gor o Siles, d’on van arribar tants calderins als anys 70 i 80. L’Arxiu us convida a descobrir-les. 

Darrera actualització: 17.02.2020 | 09:33