El document de novembre és una fotografia de La Farinera

Dilluns, 4 de novembre de 2019 a les 00:00

Aquest novembre, l'Arxiu Municipal presenta una fotografia del fons fotogràfic Guillem Ayora que correspon a l'edifici de La Farinera, una fàbrica de farines fundada a finals del s. XIX

La fotografia, feta els anys 80 pel fotògraf calderí Guillem Ayora May (Barcelona, 1924), mostra l’edifici de La Farinera, que estava situat al carrer Rector Alemany número 12 de Caldes de Montbui, i correspon al que va ser una fàbrica de farines fundada a finals del s. XIX per Ramon Aymerich, que també va ser alcalde del municipi, i que posteriorment va passar a mans de la família Sorribes.

Diferents usos de l’edifici La Farinera: Acadèmia Montbui, escola bressol i TV Caldes

Entre els anys 1963 i 1978 La Farinera va ser llogada per instal·lar-hi l'Acadèmia Montbui, actual CEIP Montbui, que -des de la seva creació i fins l’any 1963- va estar ubicada al Museu Arqueològic de Caldes, al carrer Major. A l’edifici de La Farinera, l’Acadèmia Montbui va començar a impartir classes de maternal i parvulari. L’any 1978 l’Acadèmia va abandonar La Farinera per passar al seu actual emplaçament, al carrer del Doctor Fléming, s/n, i adequar les seves instal·lacions a la normativa sobre centres educatius.

L’Acadèmia Montbui havia nascut l’any 1960 per impartir batxillerat a Caldes de Montbui, ja que en aquell moment cap centre del municipi oferia aquest grau d’ensenyament i calia marxar fora per poder continuar els estudis.

Just desprès de l’Acadèmia Montbui, a l’edifici de La Farinera es va establir el primer centre, promogut per una iniciativa popular, que va oferir servei d’escola bressol. L’ estada d’aquesta escola bressol, germen de l’Escola Bressol Municipal El Gegant del Pi, va ser efímera, i l’escola bressol va passar a la Residència Santa Susanna, a les antigues cases dels mestres i a la Vaqueria , fins la seva instal·lació definitiva a General Padròs.

La darrera ocupació de l’edifici La Farinera va ser per part de la productora de TV Caldes 3iAcció. La televisió local de Caldes va tenir els seus estudis en aquest edifici des del 1989 fins el 2001, any en que va abandonar l’espai per traslladar-se a un nou local a La Llana.

El 2002 l’edifici de La Farinera va quedar en desús i finalment va ser derruït per construir-hi els habitatges que actualment hi ha en aquest emplaçament del carrer Rector Alemany.

Fons fotogràfic Guillem Ayora

La imatge, que - tot i no està datada- correspon als anys 80, pertany al Fons d’Imatges que el fotògraf Guillem Ayora, va donar a l’Ajuntament per a la seva conservació i custòdia a l’Arxiu Municipal en virtut d’un conveni signat el 28 d’abril del 2015. Aquesta fotografia és només una de les gairebé 8.000 imatges que integren el fons i que mostren la evolució del dia a dia dels calderins i calderines durant 30 anys.

El fons fotogràfic Guillem Ayora està integrat per 7.800 fotografies analògiques, en positiu I negatiu, i més de 368 CD's amb imatges digitals. El fons inclou materials datats des de finals dels anys 70 fins l’any 2011.

 

Darrera actualització: 04.11.2019 | 13:04