Comunicat sobre les activitats extractives de Can Cararac

Dimecres, 18 de setembre de 2019 a les 00:00

L’Ajuntament executa el tercer precinte de les activitats extractives de Can Cararac i posa sobre la taula totes les eines al seu abast per fer obeir l’ordre de  tancament emesa el passat juliol

Núria Carné, portaveu del govern municipal

Jaume Mauri, regidor de Planejament Territorial

L’extracció d’àrids a Can Cararac és una activitat autoritzada per la Generalitat de Catalunya i pendent del permís d’obres, llicència que és competència municipal. Per aquest motiu, l’Ajuntament va decretar el tancament el passat juliol. Des de juliol fins ara, l’empresa ha desobeït dos precintats, fet que ha estat posat en coneixement de les autoritats judicials, i avui l’Ajuntament n’ha executat el tercer.

L’ordre de tancament del juliol es va fer després d’haver tirat endavant diferents expedients sancionadors amb multes coercitives per incompliment de la normativa municipal, iniciats l’any 2018.

A més del precinte, l’Ajuntament ha demanat mantenir converses amb la Direcció General de Mines de la Generalitat de Catalunya per requerir més control sobre l’extracció d’àrids i la reposició d’arbres a Can Cararac.

Segons la normativa urbanística vigent aquesta és una activitat legalitzable pendent de la tramitació d’un Pla Especial i l’obtenció de la llicència d’obres municipal. La tramitació del Pla Especial, que ha de fer l’empresa, permetria a l’Ajuntament proposar més mecanismes de control sobre l’activitat, però no il·legalitzar-la.

 

Pendents de la resolució sobre mesures cautelars judicials

L'empresa ha denunciat l'ordre de tancament al jutjat i ha demanat unes mesures cautelars que li permetin mantenir l'activitat a ll'espera de la resolució judicial.

Per a l’Ajuntament s’obriran escenaris diferents en funció de la resolució de la justícia sobre les mesures cautelars però, de moment, segueix posant sobre la taula tots els mecanismes legals i de competència municipal per aturar l’activitat: vigilància, precinte i requeriment a Mines d’un major control i posada en coneixement dels fets a les autoritats judicials.

 

Modificació del Pla Urbanístic

L'Ajuntament va prohibir les activitats extractives al municipi en la revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de l'any 2004. Contra aquesta prohibició es va interposar un contenciós administratiu per part de les empreses extractives. La resolució d'aquest contenciós va obrir de nou la porta a la inclusió d'activitats extractives al terme municipal. Per això, la normativa urbanística aprovada l'any 2009 recull la possiblitat d'autoritzar extraccions al municipi, però prèvia aprovació d'un Pla Especial, document que incrementa els mecanismes de control d'aquest tipus d'activitat.

Darrera actualització: 18.09.2019 | 14:08

Imatges

Precintat de l'activitat extractiva de Can Cararac, aquest matí Núria Carné, portaveu del govern, i Jaume Mauri, regidor de Planejament Territorial