Jornades Gastronòmiques de les Cireres 2017

Divendres, 2 de juny de 2017 a les 12:30

Les XIV Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui comencen el 7 de juny i acaben el 7 de juliol, amb concerts als restaurants i degustacions inspirades en la fruita de temporada

La cirera primerenca, producte típic de l’horta calderina, és la inspiració d’activitats que fusionen gastronomia i actuacions en directe durant tot el juny i part de juliol. Restaurants, fleques, pastisseries, gelateries i enoteques s’afegeixen a la celebració amb degustacions de plats, dolços i licors inspirats en la cirera.

Per seguir de prop tota l’oferta gastronòmica i cultural al voltant de la cirera calderina que Caldes de Montbui ha preparat enguany, consulteu el programa als documents adjunts i a www.visiteucaldes.cat. Aprofiteu l'ocasió de descobrir la vila romana, el fons Picasso del Museu Thermalia, els banys públics termals i els entorns naturals del Vallès central.


LES CIRERES A INSTAGRAM
Viviu l’experiència i compartiu-la també al concurs d’Instagram #cireresdecaldes. Consulteu les bases i els premis a www.visiteucaldes.cat.

 

LES CIRERES ALS ESTABLIMENTS
Les cartes dels restaurants, l’oferta cultural, els aparadors i mostradors de fleques, gelateries, vinoteques i pastisseries... tot es transforma per atorgar un lloc d’honor al producte de temporada més dolç i fresc dels productes típics calderins.


A més, del 7 de juny al 7 de juliol, els diferents restaurants ofereixen sopars concert amenitzats amb grups de música de la zona. Es tocaran estils de música per a tots els gustos: música irlandesa i americana, pop britànic, jazz, pop-folk acústic, pop-rock, música eclèctica, clàssica i cançons d'ara i sempre. 


FETS I LLEGENDES
Hi ha algunes raons que fan de la cirera calderina una fruita molt especial en el conjunt dels productes d’horta de Catalunya: el sabor que aconsegueixen perquè són primerenques, com a tota la zona del Vallès, i el microclima i el tipus de terra calderí.


Algunes curiositats que mostren el relleu que ha tingut la cirera calderina en alguns moments de la història són el fet que la reina regenta M. Cristina se’n fes portar cada any de la vila catalana a Madrid, o que l’any 1937, en l’època de la República, s’emetés paper moneda que tenia a l’anvers un detall de les cireres de Caldes.


Caldes va ser una gran productora de cireres, activitat que va anar minvant amb el pas del temps i a causa de la imposició de les grans cadenes productores de fruita. Malgrat això, aquestes jornades són una reivindicació i una aposta anual perquè els horticultors calderins mantinguin aquesta joia de les hortes.


La terra de sauló i el microclima calderí són els principals responsables de la qualitat d’aquesta fruita. A la vila se’n produeixen diferents tipus, però les més reconegudes són:


• La cirera burlat, d’origen francès: la més primerenca, vermellosa, dolça i tova
• La cirera cor de colom: grosseta, vermella i groga, dolça; madura entre juny i juliol.
• La cirera picota: de consistència carnosa i poca adherència al pinyol que es cull sense peduncle.
• La cirera stark hardy/giant starking: dolça i de color vermellós intens

PLATS GASTRONÒMICS AMB CIRERES ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI
BURG & GINTONIC
Pl. de l'Àngel, 5. Tel. 93 865 41 00
Delícies de patata videta amb crema de cireres i mel
Daus de tonyina marinats amb soja i pesto de cireres
Sopa de vainilla amb llàgrimes de cireres

CAL PETITÓ
C. Major,28. Tel. 93 688 35 52
Amanida de formatge fresc amb cireres
Confit d'ànec amb salsa de cireres
Pastís de formatge amb confitura casolana de cireres

CÀMPING EL PASQUALET
Ctra. BV-1243 a St. Sebastià, km 0,3. Tel. 93 865 46 95
Amanida d'encenalls verds amb fruits vermells i vinagreta de cireres
Filet de vedella amb reducció de cireres
Gelat de torró amb cruixent de carquinyoli sobre llit de melmelada de cireres

EL CAFÈ DEL CENTRE COOPERATIVA
C. dels Corredossos de Baix, 11. Tel. 656311750
Caneló fred de bacallà esqueixat, pop i verduretes amb salmorejo de cireres
Terrina de melós de vedella amb foie i reducció del seu suc amb cireres, sobre un llit de Parmentier de ceps
Sopa de cirera amb pastís de formatge tebi i gelat de xocolata blanca

EL REMEI
Pg. del Remei, 78. Tel. 93 865 00 02
Timbal de tomàquet, cireres i maduixes amb formatge de cabra
Confit d'ànec amb salsa de cireres
Crema catalana amb melmelada de cireres

FESTUK CAFÈ
C. del Forn, 22. Tel. 630 550 800
Tàrtar de poma, pinya, cireres i cranc
Espagueti amb cúrcuma i cireres
Pollastre macerat amb taronja i vi rosat amb salsa de cireres
Rotllet de cirera confitada

MEDITERRÀNIA
C. Major, 42. Tel. 93 865 23 10
Amanida de mató amb cireres i cruixent de carquinyoli
Pizza de canonges, sèsam i cireres amb formatge de cabra
Crep de confitura de cireres, nata i flamejada amb rom

NA MADRONA
C. de la Canal, 8. Tel. 93 862 68 31
Coca d'espinacs i ricotta amb vinagreta de cireres i sèsam de gingebre
Confit d'ànec amb mostarda de cireres i làmines de parmesà
Cistellet de crema de mascarpone i cirera

ROBERT DE NOLA
Pg. del Remei, 48. Tel. 93 865 40 47
Aperitiu de granita de cirera
Faisà amb cireres
Milfulls invertit amb mousse de cireres

ROSSET
C. d'Asensi Vega, 2. Tel. 93 865 35 31
Crema freda d'all i ametlla amb cireres
Bacallà amb mel i salsa de cireres
Mató de Caldes amb melmelada de cirera

POSTRES I LICORS DE CALDES DE MONTBUI
Postres i licors

Fleques i pastisseries
L'ESPIGA D'OR
Av. de Josep Fontcuberta, 134, B. Tel. 93 865 48 23
C. Major, 12. Tel. 93 865 04 86
Magdalenes de cirera amb farina ecològica i sucre morè

MUNTADA
Av. de Pi i Margall, 4. Tel. 93 115 04 83
Macaron farcit de ganache de cireres i xocolata de Guanaja 70%

SANT ANTONI
C. d'Asensi Vega, 9. Tel. 93 865 47 00
Sacher amb melmelada de cirera

SECRETS DE SUCRE
C. de Barcelona, 49. Tel. 93 688 38 86
Galeta de cirera
Gelateria

CAFFÈ ISEO GELATERIA
Av. de Pi i Margall, 82. Tel. 93 188 98 69
Gelat artesà de cirera

Celler
LA VALLESANA
Av. de Pi i Margall, 15. Tel. 93 865 01 45
Licor de cireres de Caldes

SOPARS CONCERT D'ESTIU ALS RESTAURANTS DE CALDES DE MONTBUI
(Cal reservar taula al restaurant)

Dissabte 10 de juny - 21.30 h
Festuk cafè (terrassa) - Alan Pardo i David Sánchez, duet acústic de blues

Dijous 15 de juny - 21.30 h
Robert de Nola (terrassa pg. del Remei) - 2 grups de combos del Conservatori de Música de Manresa, jazz i blues // Tast de vins, amenitzat per Suit de suits, amb Enric Montsant i Xavier Pijoan (a partir de les 19.30 h)

Dissabte 17 de juny - 21.30 h
El Remei (terrassa) - David Bitter, rock amb tocs pop i aires folkis

Dijous 22 de juny - 21.00 h
El Centre, Ateneu Democràtic i Progressista - Victòria Quingles presenta: Nuredduna

Divendres 23 de juny - 21.00 h
Burg & Gintonic – Restaurant & Lounge (terrassa-Chill-out pl. de l'Àngel) - Grup Zarpa, pop-rock

Dijous 29 de juny - 21.30 h
Rosset (terrassa pl. de l'Església) - La banda d'en Vinaixa, música tradicional

Divendres 30 de juny - 21.00 h
Càmping El Pasqualet (terrassa) - Charlie the CrocoJazz, jazz i alguns clàssics

Dissabte 1 de juliol - 20.00 h
Cal Petitó (interior) - Manuel García Morante, compositor, i Irene Martínez Serra, cantant, de l'Escola de Música del Liceu

Divendres 7 de juliol - 21.30 h
Na Madrona (terrassa c. Major) - Esmuc Jazz Group


VAS BÉ, CIRERER!
Oi que us ho han dit més d’una vegada?


Els refranys i les dites són patrimoni dels parlants d’una llengua, espurnes de saviesa popular sorgides de vivències, sobretot de la vida rural. Són petites joies que ens parlen de manera senzilla i enginyosa sobre els bons costums, els oficis, el conreu de la terra, la meteorologia...


Malgrat que molts s’han perdut, perquè ja no ens calen o no n’entenem el significat a causa del pas del temps o per la pèrdua del referent, cal preservar aquesta tradició oral, perquè forma part de la riquesa de la nostra llengua.


Us oferim un petit recull de refranys que fan referència a les cireres i als cirerers.

  • Amb el formatge, peres, i amb la carn, cireres.
  • Any de cireres, poc blat a les eres.
  • Cap culpa té el cirerer si son amo et fa un despler.
  • Colom sadoll, les cireres li amarguen.
  • Si plou per Sant Jordi, les cireres en orris.
  • I també unes quantes dites populars amb una explicació breu del que signifiquen.
  • Anar a menjar cireres.
  • Anar-se'n, perquè està malalt, un segador de la colla.
  • Enredar-se com les cireres.
  • Embullar-se en una baralla i complicar cada cop més la renyina.
  • Ésser com les cireres, que n'agafes una i te'n surten una dotzena.
  • Ésser una qüestió molt complicada, que una dificultat en porta una altra i com més va més s'enreda.
  • Remenar les cireres.
  • Dirigir un assumpte, ésser el qui mana.
  • Replegar les cireres i escampar la farina.
  • Estalviar les coses que no valen res i danyar les que valen.
  • Sortir com un pinyol de cirera.
  • Contestar decididament amb un to d'irritació o d'agressivitat.
  • Vas bé, cirerer!
  • Anar molt errat i no saber-ho.
  • Vermell com una cirera, o més vermell que una cirera.
  • Molt vermell. “Se donaven cop d'ull, quedaven vermells com cireres.” Víct. Cat., Ombr.


Recull extret del Diccionari català-valencià-balear


SI VISITEU CALDES ATRETS PER LES CIRERES, TAMBÉ PODEU:
• Fer visites guiades al circuit de l’aigua termal: font del Lleó 74ºC, Termes romanes i safareigs públics.
• Visitar el Museu Thermalia. Exposicions permanents: “L’efervescència balneària” i “Manolo Hugué i Picasso”.
• Fer escapades als balnearis de Caldes de Montbui i al càmping. Informació: www.grupbroquetas.com,www.termesvictoria.com, www.safareigtermal.cat
• i www.elpasqualet.com.
• Fer itineraris guiats amb bicicleta i a peu. Informació: www.terradiversions.com

Per a més informació:
Oficina de Turisme de Caldes de Montbui
Tel. 93 865 41 40
a/e: thermalia@caldesdemontbui.cat
www.visiteucaldes.cat
www.caldesdemontbui.cat

 

Darrera actualització: 02.06.2017 | 12:18