Juguem, reflexionem i eduquem amb el Consell d'Infants

Divendres, 7 d'abril de 2017 a les 10:34

Els joves consellers han coordinat una gimcana amb proves pensades per fer-nos reflexionar sobre el respecte per l’entorn i les persones, en el marc del Projecte Educatiu de Caldes (PEC)

El Consell d’Infants s’ha convertit en un espai més d’aportacions al Projecte Educatiu de Caldes, en aquesta ocasió amb una activitat celebrada ahir (dijous 6 d’abril) al parc de l’Estació. Hi van participar una seixantena de veïns i veïnes de totes les edats, entre inscrits a la gimcana i persones que van voler deixar el seu desig penjat a l’arbre dels desitjos.

Els consellers van plantejar aquest conjunt de proves obertes a la ciutadania com una manera de reflexionar, a través del joc, sobre aspectes que l’òrgan ha considerat importants per fer de Caldes un poble educador: el respecte per l’entorn i el respecte per les persones.

Per això, la gimcana ha inclòs proves per empatitzar amb situacions que viuen altres persones o per prendre consciència dels nostres actes quan gaudim dels espais de convivència. En concret:

Integració: circuit de cadires de rodes guiades per invidents.
Reciclatge: cursa de reciclatge tot saltant amb sacs de patates.
Energies renovables: creació d’un aparell amb paper de diari i posteriorment fer-lo moure amb energia eòlica.
Estalvi energètic: circuit per passar-se l’aigua intentant no perdre-la pel camí.
Cooperació: per grups transportar una pilota dins d’una galleda on tothom és important i necessari.
Equitat de gènere: hi haurà 8 invents i hauran de buscar l’equilibri per trobar si el va fer una dona o un home.

A més, el circuit incloïa un arbre dels desitjos on els jugadors podien penjar idees per millorar la relació amb els nostres veïns i amb els nostres espais comuns. A l’arbre van arribar molts desitjos relacionats amb la cura que adults i grans hem de tenir per mantenir net el nostre entorn. Aquest arbre està ara exposat a l’entrada de l’Ajuntament i continua oberta la possibilitat de penjar nous desitjos, si ho voleu.

Per arrodonir l’acció, grans i petits s’han pogut afegir a un banc d’imatges que circularan per xarxes i altres espais oferint el seu rostre al costat de les frases que configuren la campanya de sensibilització del PEC (de moment les podeu veure seguin l'enllaç).

Per fer realitat la juguesca, els consellers han aportat idees per confeccionar les proves, han treballat al difusió de l’activitat i han dinamitzat les proves durant les gairebé 2 hores que va durar la gimcana.

El conjunt de propostes i idees que han sorgit d’aquesta activitat seran traslladats als diferents col·lectius que estan treballant en el PEC, com ara el Consell Escolar Municipal, les entitats, el Grup Impulsor del PEC, etc.).

A l’acte van ser presents els regidors de Participació Ciutadana, Isidre Pineda, i d’Educació, Roser Guiteres, departaments que lideren aquesta suma d’accions participatives que tenen per objectiu fer de Caldes de Montbui un poble educador.

ANTECEDENTS

El Consell d’Infants 206/2017 el formen Laia Grau Moreno, Martí Ecke, Noa Estevez, Marc Martí, Lluc Marin, Axel Blazquez, Joel Boluda, Jan Carriqui, Arnau Montero, Sandra Li, Iris Martínez, Eric Anglarill, Marc Galvez, Marco Boix, Julia Sánchez, Nacho Álvarez, Marc Vila, Julia Grau.

Entre altres, el grup ha prioritzat fer aportacions al Projecte Educatiu de Caldes. En concret, han assenyalat alguns punts prioritaris sobre els quals cal parar atenció, com canviar metodologies a l'escola, el respecte a les persones i l'entorn, la possibilitat de fer pràctiques laborals a Caldes i l'educació de les persones. Més informació: www.caldesdemontbui.cat/pec

El Consell d’Infants 2016/2017 també ha treballat en:

Ara és demà: procés participatiu articulat pel Consell Escolar de Catalunya (CEC) sobre el futur de l’educació al nostre país. El CEC ha demanat la participació al Consell Nacional de la Infància i de l'Adolescència (CNIAC) de Catalunya en el qual participa el municipi de Caldes de Montbui. És per això, que les propostes recollides pels infants de Caldes de Montbui en el marc del Projecte Educatiu de Caldes s'han traslladat també a l'espai de participació Ara és demà.
Més informació: http://consellescolarcat.gencat.cat/ca/araesdema/

Propostes per al PIN 2017: tot i que la línia prioritària de treball del Consell d'Infants del curs 2016/2017 és el Projecte Educatiu de Caldes de Montbui, s'ha volgut aprofitar aquest espai de participació per a preguntar propostes d'activitats per al PIN 2017. El consellers i conselleres han de traslladar aquesta pregunta als seus companys. El PIN és una activitat molt ben valorada pels infants, i consideren que fer aquesta activitat fa de Caldes un poble educador.

Darrera actualització: 07.04.2017 | 11:31