Inauguració del Pont Romànic el divendres 22 d'abril

Dijous, 14 d'abril de 2016 a les 11:55

L'Ajuntament inaugura el projecte de restauració del Pont Romànic amb actuacions musicals i l'encesa de la il·luminació el proper divendres 22 d'abril a les 20.30 h

Aquestes obres van començar el setembre de 2015 i tenen per objectiu, en una primera fase, retornar al Pont Romànic el seu aspecte original i en una segona fase, acabar la recuperació del passeig de la Riera, en el tram que va del Safareig de la Portalera al Pont de Les Cremades.

Aquest abril ha acabat la restauració del Pont Romànic i l'Ajuntament inaugurarà l'estructura que tradicionalment ha unit poble i natura a Caldes, fent que el pont romànic recuperat es converteixi en un escenari d'actuacions musicals. Per això, amb el pont de Can Rius de fons i l'embolcall dels paratges de Les Cremades i el nucli històric, damunt el vell pont actuaran l'arpista Anna Maria E. Albors i la coral de nivell mitjà de l'Escola Municipal de Música Joan Valls.

L'encesa de la il·luminació de l'estructura recuperada serà el gest simbòlic amb el qual es donarà per inaugurada l'obra i recuperat el Pont Romànic calderí.

En paral·lel, continuarà la segona fase de les obres de recuperació, que consisteix en la millora de la resta del passeig (des del pont de Can Rius fins el pont de Les Cremades) i és previst que acabin aquest estiu.

El pont és un element estrella del projecte recuperació de l'entorn de la Riera
El projecte «Restauració del Pont Romànic i la Muralla Medieval i integració turística i patrimonial del passeig de la Riera» culmina l'esforç municipal per endreçar i recuperar la llera de la Riera de Caldes, des del safareig de la Portalera fins al nou Pont de Les Cremades.

El principal objectiu de l'obra ha estat recuperar el perfil original d'aquest pont, dels qual se'n coneix l'existència des del segle XIII i sobre el qual es van fer dos afegits els anys 1984 i 1980. El Pont Romànic va ser el punt d'unió entre el centre urbà i la zona esportiva i escolar de Les Cremades. Amb la construcció del nou Pont de Les Cremades, ara fa dos anys, el govern municipal va prendre el compromís de retornar a l'estructura romànica el seu aspecte, un cop va ser alliberat del trànsit de vehicles.

La reconstrucció ha inclòs la retirada de totes les canalitzacions de serveis que encara suporta el Pont i incorpora, a més, la millora dels serveis de sanejament i clavegueram que prové de Les Cremades.



El passeig de la Riera
Aquesta és la tercera i última fase del projecte de recuperació del passeig de la Riera, des del safareig de la Portalera fins a Les Cremades, fet en el marc del Pla de Barris que promou la Generalitat de Catalunya. Les dues primeres fases del projecte va configurar un tram de recorregut per al vianant resseguint la llera de la Riera de Caldes que comença al safareig de la Portalera i que culmina en la plaça del Molí de l’Esclop.

Tot plegat dignifica un conjunt d'elements naturals i patrimonials de gran bellesa que esdevenen un nou atractiu en el marc del centre històric. En concret, l’obra ha permès la recuperació de cinc testimonis arquitectònics de la història de Caldes: el safareig dels Calciners, l’accés a la Capella de Santa Susanna, el Molí de l’Esclop, el Pont Romànic i la Muralla Medieval. A més, soluciona els problemes d'accessibilitat amb la instal·lació d'un ascensor que baixa al Molí de l'Esclop i que funciona des del passat juny.

Cost de l'obra: 582.668,80€ (finançats al 50% entre l'Ajuntament i el Pla de Barris).

El Pont Romànic

Pont que formava part de la xarxa viària de Caldes de Montbui, al sector de ponent de la població. Per aquest pont passava el camí de tradició romana, que unia Caldes amb Sentmenat i Egara (Terrassa). El pont consta de dos arcs de mig punt, d’amplada diferent, que descansen en un pilar central i dos estreps laterals que enllacen amb els marges de la riera. L’arc més gran és el que salva el pas de l’aigua. Damunt del pilar central, entre els dos arcs, hi ha una obertura coronada amb un petit arc de mig punt que actua de descàrrega. La calçada era de doble pendent, del tipus d’esquena d’ase, amb el punt més alt situat sobre l’eix de l’arc més gran.

Es troba situat al carrer del Pont, al Centre Històric.

Font: www.visiteucaldes.cat

 

Darrera actualització: 18.04.2016 | 12:23