A Caldes conviuen dos safareigs termals per rentar la roba i un per banyar-se. Caldes bull!

Dimarts, 24 de març de 2015 a les 12:30

Caldes de Montbui converteix un dels safareigs termals existents en els primers banys públics de la vila i en un balcó amb vistes a les hortes i l'entorn natural del passeig de La Riera. Aquest espai conviu amb dos safareigs més que encara s'utilitzen per rentar la roba amb aigua termal - www.safareigtermal.cat

 

El tercer safareig d'aigua termal de Caldes de Montbui que encara mantenia la seva estructura, però que portava dècades tancat, s'ha convertit en el primer bany termal públic del municipi i obre les seves portes el divendres 27 de març de 2015.

Aquest equipament forma part d'un recorregut per tres espais i dues maneres diferents d'aprofitament de l'aigua termal des de la vessant pública: una, l'aigua utilitzada per rentar la roba, als safareigs de La Portalera i La Canaleta; l'altra, l'aigua utilitzada per les seves propietats medicinals i d'oci, als Banys Termals Els Safareig.

Portes obertes (sense opció bany): divendres de 18.30 a 20 h; dissabte de 10 a 14 h
Posada en marxa dels banys: dissabte a la tarda


IMPRESCINDIBLE

Horaris
Dimecres i dijous: de 16 a 20 h
Divendres i dissabte: de 10 a 14 h i de 16 a 22 h
Diumenge i festius: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h
(Tancat el 25 i 26 de desembre, i 1 i 6 de gener)

Tarifes
Entrada general: 5,00 €
Entrada reduïda: 3,00 € (menors de 16 anys, amb carnet jove, estudiants, jubilats i aturats)
Bons especials de 10 serveis: 30,00 €
Bany + visita guiada circuit termal pel nucli antic (tarifa general): 6,00 €
Bany + visita guiada circuit termal pel nucli antic (tarifa reduïda): 4,00 €

Elements per al bany
És obligatori entrar a la zona termal amb banyador
S’hi pot anar descalç o amb els peücs de làtex d'un sol ús.
No és obligatori portar casquet de bany, però es recomana de portar els cabells recollits.
A la Recepció es poden llogar tovalloles (2,00 €) i comprar banyadors.

Reserves
El Safareig té un aforament limitat. Es recomana fer reserva prèvia a www.safareigtermal.cat.



MÉS...

Les propietats de les aigües mineromedicinals de Caldes
El Safareig és un espai públic que s'ha adequat per gaudir d'un bany amb les propietats terapèutiques i relaxants de l'aigua mineromedicinal que brolla d'una zona de fractures i plegaments. La surgència natural se situa a la plaça de la Font del Lleó, amb una temperatura de 76 ºC, una de les més elevades d’Europa.

Les aigües termals de Caldes de Montbui són mineromedicinals perquè són riques en substàncies minerals dissoltes, especialment en clor i sodi, que els proporcionen propietats terapèutiques. Els components secundaris són el bicarbonat, sulfat, calci, potassi i sílice; els minoritaris: fluorur, bromur, magnesi i liti, i els mínims: iodur, estronci, amoníac i bor.

Tots aquests components estan indicats per als aparells locomotor, circulatori i respiratori; així com per a tractaments de bellesa. A més, proporcionen una sensació de sedació al cos.
Relaxar-se i fer salut dins les aigües termals és un dels millors remeis per alliberar-se de l'estrès acumulat i recuperar les energies necessàries.

Antic Safareig de Santa Esperança
L'equipament aprofita l'estructura d'un safareig d'aigua termal que es va construir a mitjan del segle XX perquè la gent pogués rentar-hi la roba. A Caldes de Montbui hi va haver fins a 6 safareigs. Avui dia es conserven i estan en funcionament el de la Canaleta i el de la Portalera.

Cal destacar el valor d'aquests safareigs com a patrimoni arquitectònic i com a mostra d’una construcció funcional i utilitària pròpia de l’època.

Després d'estar molts anys en estat d'abandonament, l'any 2008, en el marc de la MIAU (Mostra Internacional d'Art Urbà que organitza el Museu Thermalia), una artista va recuperar el Safareig de Santa Esperança per aquell esdeveniment cultural. El 2015 l'Ajuntament de Caldes de Montbui el recupera per donar-li un nou ús, el de banys públics. Els Banys Termals El Safareig, en són el resultat.

Darrera actualització: 26.03.2015 | 08:15