La Taula de Cooperació fa balanç dels projectes duts a terme durant el 2021 en què ha col·laborat amb gairebé 80.000 euros

Divendres, 17 de desembre de 2021 a les 13:00

La reunió ordinària de la Taula de Cooperació ha fet un repàs dels vuit projectes que han comptat amb el finançament municipal, tres dels quals estan impulsats directament per entitats calderines

La sessió ordinària de la Taula de Cooperació solidaritat, pau i drets humans, celebrada el 15 de desembre, ha permès fer balanç de les actuacions fetes i els projectes finançats des de la regidoria de Cooperació durant el 2021. En total, l’Ajuntament ha participat amb uns 80.000 euros en 8 projectes de cooperació, tres dels quals han estat impulsats directament des d’entitats de Caldes de Montbui. L’aposta per garantir el dret a l’educació dels infants, i en especial de les nenes, a Uganda és la principal novetat dels projectes de cooperació al desenvolupament de la convocatòria del 2021.

La reunió també ha servit per anunciar la renovació del conveni entre l’Ajuntament de Caldes de Montbui i el Fons Català de Cooperació per a quatre anys més. L’acord, amb unes condicions similars al que hi havia vigent fins ara, referma la idea de que la cooperació descentralitzada municipal ha de promoure la governabilitat, l'enfortiment institucional, el desenvolupament econòmic i el benestar dels ciutadans en l'àmbit local respectant les diferències, la història i la realitat sociocultural i promovent el dret a la llibertat, a la igualtat entre dones i homes i en general als drets humans.

Aquesta Taula de Cooperació ha estat la primera presidida per Laia Cuscó, la responsable de la regidoria des de l’estiu. La trobada, a la que també ha participat l’alcalde, Isidre Pineda, també ha servit per refermar el compromís de l’Ajuntament a seguir destinant el 0,7% del pressupost municipal a la cooperació. Això es tradueix en què el 2022 es destinaran 79.200 euros a finançar projectes solidaris, uns 1.500 euros més que el 2021.

Uganda, el Marroc i el Senegal països de destí dels projectes de cooperació de Caldes

“Smiles for Luuka”, projecte presentat pel Rotary Club de Caldes, promou el dret a l’educació i la no discriminació de la nena a través del desenvolupament integral de quatre escoles públiques d’ensenyament primari del districte rural de Luuka, a Uganda. Una situació que s’ha agreujat especialment com a conseqüència de la Covid-19. Aquest projecte, que fins ara no havia rebut cap aportació municipal, ha aconseguit 7.356 euros dels 50.000 euros que cada any es destinen a finançar projectes de cooperació.

El segon dels projectes que ha rebut aportació municipal és el presentat per l’entitat Amics dels Infants del Marroc. En aquest cas, centren la seva tasca a Casablanca on, a través dels tres centres que tenen actius, ofereixen suport a mares solteres i als seus infants i fomenten la inserció sociolaboral. A més, aquest any també han centrat els esforços en aplicar mesures per fer front a la pandèmia de la Covid-19. El projecte, en el que l’Ajuntament col·labora des del 2017, promou els drets de les dones i els infants, fa prevenció sobre abandonament d’infants. Aquest 2021 ha obtingut 7.817 euros.

Finalment, el projecte que més suport econòmic rep des de la regidoria de Cooperació és el que impulsa Caldes Solidària a través del centre Catalunya-Mampatim al poble de Mampatim, a la regió de Kolda, Senegal. La iniciativa, que va començar el 2018, aquest any ha rebut 34.773 euros. El projecte té com a objectiu el desenvolupament humà i econòmic de la població a través de la promoció dels joves. Per això, s’ha posat en marxa un centre sociocomunitari multifuncional que permet acollir infants i joves i la població en general.

Altres projectes de la Regidoria: suport als refugiats, actuacions a Nicaragua i al Sàhara

A banda de finançar projectes de cooperació d’origen calderí, una part del pressupost destinat a cooperació es destina també a altres projectes supramunicipals.

Una de les actuacions d’emergència a les que s’ha sumat l’Ajuntament de Caldes durant el 2021 ha estat el suport als refugiats. En aquest sentit, ha col·laborat amb 7.500 euros a la campanya Món Local Refugi-Obrim Escletxes a l’Europa Fortalesa, impulsada des del Fons Català de Cooperació per fer front a les emergències en matèria de refugi a la frontera euroafricana i a les rutes de fugida de la mediterrània oriental. Aquesta campanya vol posar en valor el rol fonamental que juguen els municipis catalans en la gestió de la crisi política de les persones en moviment atrapades a les fronteres fortalesa.

En relació al Sàhara, s’ha col·laborat en dos aspectes amb 5.123 euros destinats als Campaments de Refugiats Sahrauís a Tindouf. El primer, protegir la població que viu en aquests campaments. El segon, mantenir el laboratori i la producció local de medicaments essencials  Aquest projecte dóna continuïtat al treball de desenvolupament iniciat el 1992 per Medicusmundi Catalunya als campaments de refugiats sahrauís. Medicusmundi Mediterrània (nom actual de l’entitat) va començar a treballar en aquests campaments amb un projecte d’assistència farmacèutica que incloïa, a la fase final, la construcció d’un Laboratori de Producció de Medicaments. L’arribada de la pandèmia ha agreujat la precària situació sanitària en la que ja es trobava tota aquesta població. Per això, es continua amb el suport a aquest projecte de producció de medicaments durant els anys 2021-2023.

Finalment, també s’ha donat suport a dos projectes a Nicaragua. El primer, l'alberg de víctimes de violència del Movimiento de Mujeres de Nidia White de Nicaragua. Aquesta iniciativa intenta donar sortida a diferents situacions de violència de gènere, violència sexual o abús sexual que pateixen dones, nenes i adolescents de Puerto Cabezas-Bilwi. El projecte preveu enfortir tres àrees importants per a les beneficiàries: garantir la seguretat de les nenes i les adolescents, a través de la construcció de la segona etapa d’un mur perimetral; enfortir l’autosostenibilitat alimentària i nutricional a través de la creació d’un hort familiar; i millorar un espai de lleure per a les nenes i les adolescents albergades que estan passant per diferents situacions de violència.

El segon projecte és el de seguretat alimentària per infants a San Juan de Limay i l’ampliació del centre de desenvolupament infantil municipal. El projecte consisteix en l’ampliació del Centro de Desarrollo Infantil mitjançant la construcció d’una aula amb una capacitat per a 30 nens i nenes. També es garantirà la seguretat alimentària d’ aproximadament 120 nenes i nens que assisteixen a aquest centre. L’any 2015, i amb el suport de l’Alcaldia de San Juan de Limay, es va procedir a construir una nova escola de propietat municipal. Ara es pretén culminar el procés amb la construcció d’una quarta aula que serveixi per millorar l’atenció dels infants i fer les separacions adequades per franges d’edat.

Darrera actualització: 17.12.2021 | 13:07