L’Arxiu municipal i la Facultat de Sant Antoni reben la partitura musical de la música del Ball de Plaça

Divendres, 1 de febrer de 2019 a les 00:00

Imma Cuscó i Andreu Brunat lliuren les partitures elaborades de la música del Ball de Plaça. La donació inclou també còpia digital de partitures cedides pel músic calderí Albert Masat

Isidre Pineda, regidor de Cultura i Patrimoni, i Joan Bellavista, president de la Facultat de Sant Antoni

Imma Cuscó, musicòloga i Andreu Brunat, músic

             Albert Masat, músic 

Amb l’objectiu de recuperar la interpretació en viu de la música en viu del Ball de Plaça, l’Ajuntament va encarregar la investigació sobre les partitures existents i la generació de material, tant en format físic com digital, per posar-lo a disposició de la festa ja per l’edició d’aquest 2019 i per les properes. La musicòloga Imma Cuscó i el músic Andreu Brunat van encarar el repte i han investigat i recopilat el material existent sobre les diferents versions i variants d’aquesta tan coneguda i tradicional música.

La tasca d’investigació s’ha basat en la comparació de les diferents versions trobades que han permès la generació d’un nou material. S’han transcrit digitalment la versió de la Dansa del músic per a cobla, el compositor Joaquim Serra (Peralada, 1907 – Barcelona, 1957) i la instrumentació de Jordi Núñez del pasdoble d’entrada del músic Salvador Puga (Sant Andreu del Palomar, 1920 – Barcelona, 2017). A més, se n’han generat les partitures de direcció que no existien.

Aquestes transcripcions digitals permeten una fàcil lectura i enteniment de les partitures de manera que la música hagi pogut ser interpretada en directe, tal i com ja s’havia fet abans (s’estima que cap a mitjans del segle XX).

El passat 20 de gener, Caldes va recuperar la música en viu del Ball de Plaça. La nova plaça de la Font del Lleó acollia la tan tradicional música interpretada per la Cobla Ciutat de Granollers, excepcionalment dirigida pel mateix Andreu Brunat.

Per arribar a la versió que es va poder escoltar el dia del Ball de Plaça, Cuscó i Brunat, han resseguit fonts documentals i han consultat a músics veterans de Caldes, especialment Albert Masat, que va oferir fins a tres versions diferents i va aportar dades per coneixement propi ja que ell mateix havia interpretat la música del Ball de Plaça. Un altre expert consultat fou en Daniel Gasulla (músic i especialista en cultura popular), que va facilitar informació sobre els arxius de cobla.

A partir de la comparació de tres versions per cobla, dues per orquestrina, més les melodies citades pel compositor Climent Cuspinera i Oller (Caldes de Montbui, 1842-1899) a la seva descripció del Ball de Plaça, i la comparació amb dos enregistraments diferents per cobla, Imma Cuscó i Andreu Brunat van reescriure la versió de Joaquim Serra , que és la versió que es va interpretar aquest any. A més, Brunat i Cuscó han digitalitzat aquesta versió amb variants específiques i pròpies del Ball de Plaça de Caldes de Montbui. Amb tot, aquesta versió no pretén ser la definitiva sinó un punt de partida que possibiliti la generació de nous materials a partir de canvis i modificacions oportunes que es puguin anar introduint, propis de la dansa viva i fruit de futures investigacions.

A banda de possibilitar la interpretació de la música en viu del Ball de Plaça per Sant Antoni, l’objectiu final del treball realitzat per Imma Cuscó i Andreu Brunat, ha estat generar un material musical de qualitat, tant en format físic com digital, per posar-lo a disposició de la festa també per que es pugui continuar treballant. Així, tant el material antic recopilat com el nou generat s’ha posat avui a disposició de l’Arxiu Municipal i de la Facultat de Sant Antoni. El treball lliurat inclou també la digitalització de la versió per cobla de la música del Ball de Plaça, i les còpies digitalitzades dels documents facilitats per Albert Masat, músic calderí, Jordi Núñez, músic de llarga trajectòria al món de la cobla, Joan Gómez, director de la cobla Ciutat de Granollers, Ascensi Laglera, coordinadora del grup folklòric de Caldes, i l’Esbart Català de Dansaires.

 Versió per a Orquestrina

A més de la investigació i lliurament del treball realitzat, l’encàrrec fet per l’Ajuntament també contempla, per més endavant, la digitalització de la versió per Orquestrina que comportarà un ampli estudi musicològic i musical donat que el material del què es disposa és menys acurat i descriptiu. En aquest sentit, Cuscó i Brunat esperen poder fer una versió també ben documentada ja que tenen localitzades dues fonts més a banda de la versió facilitada pel músic calderí Albert Masat.

 Albert Masat dona a l’Arxiu una partitura manuscrita de «La Llarga»

«La Llarga» era una peça popular molt coneguda que tancava el repertori de temes que l’Orquestra tocava un cop acabada la Dansa de Sant Antoni que acompanyava el Ball de Plaça. «La Llarga» era una peça molt esperada per la gent, que no marxava cap a casa sense sentir-la i ballar-la.

Albert Masat va fer ahir donació d’una partitura manuscrita de «La Llarga» recopilada per ell mateix, amb l’ajuda d’Ignasi Sans, i que inclou explicacions sobre la peça, quan i com es tocava, i com es ballava.


 


 


 


 


 


 


 


 

 

Darrera actualització: 01.02.2019 | 13:20