Caldes promou unes Jornades del Tomàquet i un gaspatxo termal com a nou producte calderí

Divendres, 16 de juliol de 2021 a les 12:00

Del 24 al 31 de juliol, Caldes acollirà les primeres Jornades gastronòmiques del Tomàquet, per posar en valor el tomàquet calderí i els productes que se’n deriven com el nou gaspatxo termal

Juntament amb les Jornades gastronòmiques del Tomàquet, Caldes de Montbui impulsa el llançament del gaspatxo calderí elaborat amb tomàquet de Caldes 100% natural i amb aigua termal i mineromedicinal, un nou producte que s’afegeix als productes singulars i d’arrels calderines, ja existents a la botiga de Thermalia, com el brou o la cervesa, entre d’altres.

A més, per donar a conèixer el nou gaspatxo, es farà una una promoció especial de 500 ampolles que es podran aconseguir comprant en els establiments calderins i portant 3 tiquets de compra al Museu Thermalia, que farà l’entrega de l’ampolla de gaspatxo. Es tracta d’una companya promocional del comerç calderí que afegeix el gaspatxo a la promoció de la bossa identificativa del Shop in Caldes.

El gaspatxo també es pot adquirir comprant-lo directament al Museu Thermalia.

Els orígens de les Jornades gastronòmiques del Tomàquet calderí

La proposta de realitzar unes jornades gastronòmiques de tomàquets de varietats locals a Caldes de Montbui es remunta a l’any 2018 quan l’Ajuntament de Caldes i l’associació calderina La Panotxa, que té com a objectiu principal la conservació i la divulgació de les varietats tradicionals d'horta, van començar a parlar de la possibilitat de fer unes jornades que possessin en valor les diferents varietats de tomaquets que hi ha a Caldes. Les converses van tenir lloc durant la realització del projecte 12 mesos 12 varietats locals, realitzat l’any 2018 amb diversos hortolans de Caldes, realitzades amb el suport de l’Ajuntament, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i La mateixa associació La Panotxa.

Com a resultat d’aquestes converses la regidoria de Turisme i Termalisme de l’Ajuntament de Caldes va encarregar un estudi al membre de La Panotxa Jonatan del Alamo Banyuls, sobre de la situació del sector del tomàquet a Caldes, l’interès dels productors en un projecte de promoció del tomàquet i la distribució de planters als productors interessats..

L’estudi parteix de la realitat que Caldes de Montbui és un poble molt ric en productes alimentaris de proximitat i qualitat. Fruites com les cireres, on es conserven diverses varietats locals, olives de la varietat autòctona Vera o una gran varietat de verdures de l’horta formen part del patrimoni agroalimentari local. En aquest sentit, el tomàquet és una de les hortalisses més cultivades i que s’aprofita del clima benigne de la plana del Vallès, així com també de la bona qualitat de l’aigua de Caldes.

A partir de la realització de l’estudi, la iniciativa d’organitzar unes jornades del tomàquet va prendre força amb l’objectiu d’apostar pel producte de km.0, amb varietats locals, sostenible i de qualitat, i unir petits productors amb restauradors i comerços, que veien amb bons ulls el projecte.

La proposta d’unes Jornades gastronòmiques del Tomàquet es va aprovar per la Taula de Turisme i finalment ara es fan realitat amb la participació dels sectors implicats: producció i restauració. Aquestes primeres jornades inclouen, a més, la elaboració i comercialització d’un gaspatxo termal fet amb l’aigua mineromedicinal de Caldes. Per a la realització d’aquesta primera edició de les Jornades i pel llançament del gaspatxo, l’Ajuntament va adquirir a principis d’any 4000 planters de tomàquet i els va distribuir entre els productors interessats a participar en el projecte.

Les Jornades es presenten tant a nivell local com comarcal

Les jornades s’han presentat aquest dijous en una roda de premsa en la que hi ha participat l’alcalde de Caldes de Montbui Isidre Pineda; la regidora de Comerç i Consum Núria Carné; la tècnica de Desenvolupament local i Productes de la Terra del Consell Comarcal del Vallès Oriental Carme Garrido; el regidor de Promoció Econòmica de Santa Eulàlia de Ronçana Manel Imedio; el representant de l’associació La Panotxa Jonatan del Amo; el pagès productor i provëïdor local de tomàquets pel gaspatxo termal Sebastià Puigdueta; el propietari del restaurant Ukiyo Sushi Bar, un dels establiments que participa a les jorades gastronòmiques del tomàquet i que ha elaborat un plat amb tomàquets de varietat local, Arnau de Villasante, i el responsable comercial de l’empresa Tap Tap que ha elaborat el gaspatxo termal, Albert Martín.

Les Jornades gastronòmiques del Tomàquet calderí també es presentaran i tindran presència a la Fira del Tomàquet del Vallès, organitzada conjuntament pel Consell Comarcal del Vallès Oriental i l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana, i en la que Caldes de Montbui hi tindrà un stand propi on es presentarà i es posarà a la venda el gaspatxo termal calderí. La Fira tindrà lloc al recinte del Centre Cívic i Cultural “La Fàbrica” de Santa Eulàlia de Ronçana el 24 i 25 de juliol,

Establiments calderins que participen a les Jornades gastronòmiques del Tomàquet

Restaurants

Can Fanga

El Cafe del Centre

El Pasqualet

El Remei

Festuk Cafè

Fika Brunch

La Burra Restaurant

Mediterrània

Na Madrona

Robert de Nola

Cal Rosset

Ukiyo Sushi Bar

Productors

Agrovitae

Joan Picanyol

Joan Sala

Sebastià Puigdueta

Verdures Plà

Darrera actualització: 19.07.2021 | 10:53

Imatges