Cloenda de l’Any Canals

Dilluns, 19 de febrer de 2018 a les 09:00

La presentació dels llibres Andreu Canals Tirado. Obra completa. I. Poesia, II Prosa culmina la celebració de l’Any Canals, dedicat a vida i obra l’escriptor calderí

Divendres 16 de febrer, la Sala de Plens de l’Ajuntament ha estat l’escenari de la cloenda de tot un any d’activitats dedicades a l’autor Andreu Canals (1912 – 2007). L’acte ha comptat amb la presència de la filla de l’escriptor, Carme Canals, l’alcalde Jordi Solé, el regidor de Cultura, Isidre Pineda, el poeta calderí, Josep Checa i Antoni Font, representant l’Associació Cultural La Tortuga.

La sessió oberta a la ciutadania ha servit per recordar la figura de Canals, per reivindicar la seva obra i per oferir diferents novetats relacionades, com ara la presentació del recull de tota la seva producció literària en dos volums, un de prosa i un altre de poesia (Andreu Canals Tirado. Obra completa. I. Poesia, II. Prosa); la presentació d’una edició especial en paper de La Tortuga avui dedicada a Canals i la intervenció musical a càrrec d’Abel Batlles, clarinet i professor de l’Escola Municipal de Música Joan Valls.

Durant la cloenda de l’Any Canals s’ha pogut copsar, de nou, l’admiració i l’estima per aquest veí de Caldes de Montbui, de professió pagès i de vocació escriptor, poeta i pensador. També se li ha reconegut tota una trajectòria de foment de la cultura i la tradició des del món local, col·laborant amb entitats com el Setmanari Montbui, la revista La Tortuga, l’Ateneu, Centre Democràtic i Progressista, la Facultat de Sant Antoni o la Fundació Santa Susanna, entre altres

L’acte ha acabat amb un recital de clarinet a càrrec d’Abel Batlles, músic i cap d’estudis de l’Escola Municipal de Música Joan Valls.

L’obra completa d’Andreu Canals Tirado es vendrà per 15€ un volum o 20€ si es compren els dos volums. Es podran adquirir a Thermalia. 

Un any i milers de participants

L’Any Canals es va presentar al gener i va començar al febrer, amb una tertúlia dedicada al poeta en la que van participar representants d’algunes de les entitats amb les quals havia col·laborat, l’Ajuntament i la seva filla, Carme Canals. La posada en comú de records i reflexions sobre l’escriptor va girar a l’entorn de tres eixos temàtics: el Canals persona, el Canals lletraferit i el Canals associatiu.

Aquest va ser el primer acte institucional, celebrat a la Biblioteca de Caldes. A l’abril, va tenir lloc un recital de poemes d’Andreu Canals i un concert, fet amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música Joan Valls i aquest febrer s’han tancat el cercle, amb la presentació del llibre.

Al llarg de l’any també han tingut lloc altres activitats promogudes per diferents entitats que han aconseguit la implicació de milers de veïns i veïnes, molts d’ells escolars, en el record de l’escriptor.

S’han implicat totes les escoles de primària (El Calderí, El Farell, El Montbui i l’Escola Pia), escoles bressol (Gegant del Pi i La Lluna), els instituts (Manolo Hugué i Pic del Vent) amb activitats singulars adreçades als seus alumnes que pretenien fer-los conèixer i pensar en aquest veí il·lustre. També s’han implicat, de manera conjunta i amb un acte entre artístic i pedagògic celebrat al Roure Gros, l’Escola d’Adults El Roure Gros i el Taller d’Art Manolo Hugué. A més, la Biblioteca va crear un aparador dedicat a l’Andreu Canals, on es mostraven tots els llibres i documents relacionats amb l’escriptor que custodia l’equipament.

Finalment, el record i l’obra d’Andreu Canals també va ser present en la presentació del llibre En círculos de viento, del poeta calderí Pedro Gómez, que es va fer el passat setembre.

Col·laboració municipal

L’Ajuntament, per la seva banda, ha participat en l’organització i difusió dels actes de l’Any Canals i ha finançat el 50% de la publicació de l’obra completa de l’escriptor. Per això, es faran cessions d’exemplars de llibres en espais que permetin la seva divulgació, com ara la Biblioteca, les escoles o Thermalia. L’Ajuntament també ha col·laborat en l’edició en paper de la revista La Tortuga avui dedicada a Andreu Canals.

Andreu Canals Tirado (1912-2007)

L’Andreu Canals Tirado va néixer a Caldes de Montbui el 31 de gener de l’any 1912 i morí l’1 de juliol del 2007. Fill d’en Pere i la Carme, marit de la Montserrat Riba i pare de la Carme; Canals es va interessar des de la seva infància per l’aprenentatge i el captivà la lectura, i de forma entranyable, la poesia.

Tot i fer de pagès durant tota la seva vida, Canals no va renunciar mai a la seva gran passió, l’escriptura i la poesia. Home de gran sensibilitat, gaudí sempre de posar per escrit els seus pensaments, les seves sensacions d’allò que l’envoltava i dels fets més rellevants de la seva vida. Sempre estava al dia de les notícies del país i del món, tant en l’aspecte polític, com cultural i esportiu. Les seves fonts d’informació solien ser els diaris, el setmanari Montbui, a nivell local, i d’altres revistes culturals. Era un home amb un caràcter obert i afectiu, que intentava ser positiu en tots els moments de la vida. També procurava ser just, cordial i solidari amb els seus consemblants.

 

Darrera actualització: 19.02.2018 | 09:43

Imatges